В къщата-музей „Пейо К. Яворов“ в София ще почетат паметта на Ботев, Яворов и Алеко

-

Снимка: НЛМ

В къщата -музей "Пейо К. Яворов" в столицата ще се състои честване под наслов „Все туй копнение в духът…“, съобщават от Националния литературен музей.

В самото начало на годината се навършват 175 години от рождението на Христо Ботев, 160 години от рождението на Алеко Константинов и 145 години от рождението на Пейо К. Яворов, припомнят от музея.

В честването, организирано в памет на големите поети, ще вземат участие Атанас Капралов – директор на НЛМ, Боян Ангелов – председател на СБП и Здравка Евтимова – председател на Българския ПЕН Център. Актрисата Ива Караманчева ще изпълни произведения на Христо Ботев, Алеко Константинов и Пейо Яворов.

Със свои стихове ще отдадат почит поетите Недялко Йорданов, Надежда Захариева, Георги Константинов, Елена Алекова, както и бардовете Асен Масларски и Ивайло Диманов.

Събитието ще се състои на 13 януари (петък) от 11,30 часа в двора на къщата музей „Пейо К. Яворов“ на ул. „Г. С. Раковски“ 136 в София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right