В "Топлоцентрала" представят книга за историята на графитите в София

-

Снимка: Столица.bg

В Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" в София тази вечер, 21 декември, предстои дългоочакваната премиера на първата книга, разкриваща богатата история на графитите и уличното изкуство в столицата от 90-те години до днес.

Книгата "SOFIA URBAN ART" съдържа снимки, документални материали, интервюта и статии. Изданието стъпва на дългогодишно изследване, събиране на архивни кадри, множество разговори с артисти и организатори. Дело на Sofia Graffiti Tour и проследява пътя от експерименталните и протестни надписи през първите „бомби“ и „бума“ след 2000 година до големите стенописи и превръщането на графитите в неизменна част от съвременната градска култура.

В 256 страници изданието събира над 600 архивни кадри, както и интервюта с градски легенди като Nasimo, Ndoe, Vapsky, Destructive Creation, еmircA, 140 ideas, More, Jay63 и други. Книгата е двуезична, като сред целите, които си поставят авторите ѝ е да направи постиженията на нашата графити сцена по-достъпни навън, а графитите да станат по-забележими и оценени.

"В създаването на книгата не сме се ограничавали тя да бъде насочена само към феновете и активните участници в графитите и уличната култура, а към по-широка аудитория", каза пред БНР Николай Бизев от екипа на Sofia Graffiti Tour. По думите му авторите на книгата са се опитали и да очертаят какви са тенденциите в съвременното графити изкуство.

 

На представянето от 19,00 ч. в “Топлоцентрала” авторите на книгата ще разкажат повече за процеса по създаването. В събитието ще се включи и знаковия артист Yeto, който ще сподели спомени и разкази за развитието на графити сцената в София. Графитите не могат без хип-хоп музика и за озвучаването ще се погрижи DJ JUJU. 

Проектът е осъществен с подкрепата на програма “Култура” на Столична Община, и Национален фонд „Култура“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Национална изложба в София представя българския исторически комик......

Изложбата „София комикс експо - 2024“ тази година е посветена на историческите комикси, съобщават организато...

Прочети още keyboard_arrow_right