Зала „България“ в София очаква „Руската зима“

Зала „България“ в София очаква „Руската зима“

Снимка: Софийска филхармония

Един от най-обичаните български пианисти ще гостува като солист

В зала „България“ радиосимфониците представят впечатляваща програма с музика на Рахманинов и Чайковски на 21 януари.

Един от най-обичаните български пианисти Людмил Ангелов ще гостува като солист на Симфоничния оркестър на Българското национално радио в първите дни на новата година. На  21 януари в зала «България" той ще изпълни рядко звучащия у нас Четвърти концерт на Рахманинов. Радиосимфониците под диригентството на маестро Марк Кадин ще  представят  и “Патетична” симфония на Чайковски, съобщиха от Софийската филхармония.

Програмата на концерта „Руската зима“ включва творби на Чайковски и Рахманинов, двамата най-известни руски композитори. Съдбите им са неразривно свързани една с друга, а влиянието върху световната култура е колосално. Все още има спорове за това каква е тайната на невероятната им популярност, защо музиката им е разбираема и близка за всички без изключение – както за професионалисти, така и за любители. Това са безупречно красиви мелодии и пределен емоционален „руски“ стил. Но преди всичко, това е удивителна искреност – качество, което двамата композитори поставят над всичко в изкуството.

Четвъртият и последен клавирен концерт на Рахманинов е едно от най-необичайните му произведения, „мост“ към по-късните му шедьоври. Самият Рахманинов много трепетно се отнасял към тази творба, неколкократно я преправял и често я свирил в последните години от живота си. Днес Четвъртият концерт е част от репертоара на водещи световни пианисти, но рядко е изпълняван в България. Симфоничният оркестър на БНР за първи път ще го представи с изключителния Людмил Ангелов. Руската тема ще продължи Шестата симфония „Патетична“ на Пьотр Илич Чайковски. Наричали са я „пророческа“, а Чайковски споделял, че в нея е вложил цялата си душа. За съжаление, най-известната му симфония става негов последен шедьовър, девет дни след премиерата ѝ композиторът умира.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right