17 000 столичани подписаха петиция за забрана на гърмежите в София

17 000 столичани подписаха петиция за забрана на гърмежите в София

Снимка: Столица.bg

Постоянната комисия по обществен ред и сигурност към СОС обсъди вариантите за законови промени при разпространението на пиротехнически средства

Да се забранят гърмежите и свободната търговия с пиротехнически средства в София обсъдиха днес общинските съветници на заседания на Постоянната комисия по обществен ред и сигурност към СОС. В Комисията бе внесено писмо от вр. и. д. директор на "Сигурност" на Столична община.

Стана ясно, че има петиция, подписана от 17 000 столичани, които са категорично против свободното разпространение на пиротехнически средства и гърмежи по всяко време на денонощието. Документът е адресиран от Столична община, СОС, премиера и министъра на МВР.

Членовете на комисията, независимо от политическата си пирнадлежност, бяха единодушни, че по пай-бързия начин трябва да се реши проблемът с гърмежите в София.

Общинските съветници решиха до 30 дни да се организира среща с всички заинтересовани страни и институции, за да се направят предложения за законодателни промени за ограничаване на търговията и забрана на гърменето.

Използването на пиратки и всякакви фойерверки за празненства и най-вечер в тъмната част на деня стресира гражданите, деца и домашни любимци. Проблемът от дълги години тормози гражданите, но в годината на епидемия от COVID-19 "празничните гърмежи" не са нито подходящи, нито адекватни за ситуацията. В София такива има целогодишно и особено в кварталите, но най-стресиращо бе през декември около новогодишните празници.

"Пиратки се използват целогодишно, декември има най-сериозно напрежението. Трябва да се вземе решение и хората да видят, че органите и институциите имат отношение към проблема. Като общество не сме озряли сами да контролираме кога, къде и кога да спрем с взривовете и тези забавлениа. Дотогава трябва да има механизми с нормативно ограничение. Не може за забавлението на едни да се ощетяват други", каза пред комисията представител на инициативния комитет, подготвил петицията.

"Проблемът е, че това се превръща в социално явление, факт е че либералния режим за оръжията и боеприпасите води да неконтролируемо продаване на пиротехнически изделия. Използват се с повод и без повод. Единият вариант е в посока изменение на закона и ако трябва Столична община и СОС да поемат инициативата да се въведат рестрикции. Сега от всяка будка може да се купят фойерверки, взривове и пиратки. Принципно има забрана за продажба на непълнолетни и тя не се спазва. И после четем сводките от "Пирогов". Вторият аспект е на ниво община. За публична собственост като площади да не може да се използват. Живея в центъра и съм подложен на терор от фойерверки, е не от граждани, а от търговски обекти, които си позволяват по всяко време да се упражняват в гърмене. Ясно трябва да се каже, че такива мероприятия да се порвеждат само след съгласуване с общината, по изготвена схема и как ще се използват от съответни експерти, които организират обществени чествания и зари. Сега нещата са безконтролни и тази петиция идва от гражданите, които имат нетърпимост към постоянен терор", каза Карлос Контрера, зам.-председател на комисията по обществен ред и сигурност към СОС.

Той предложи да се изиска сатновище от служба КОС на ГДНП, да дадат методология за решаване на проблема в страната и София, на инво община, за да се направят пормени в Наредбата за обществения ред и сигурност е търговската дейност за ограничения. Контрера припомни, че повечето в жалби хората се оплакват от гърмежи от търговски обекти и заведения.

Иван Мечков, който е бивш военен подкрепи Контрера и допълни, че гражданите се оплакват и от СДВР. "В много от сигналите те са сигнализирали, но полицията не е реагирала. Трябва да направим и среща със СДВР, за да видим, ако променим наредбата, как от СДВР ще я изпълняват", коментира Мечков.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (10%, 58 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (17%, 98 Гласове)
 • Не, несъвместими са (15%, 90 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (50%, 292 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 48 Гласове)
Общо гласували: 586 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Комисията по култура на СОС одобри имена на улици в Кръстова вада......

Улици в четири квартала в столичните райони Триадица, Витоша и Нови Искър получиха имена. Към момента те нямаха такива, ...

Прочети още keyboard_arrow_right