Борис Бонев за Бюджет 2021: В Капиталовата програма се преповтарят нереализирани проекти от предишни години

Борис Бонев за Бюджет 2021: В Капиталовата програма се преповтарят нереализ

Снимка: Столица.bg

Проектът на бюджета затвърждава опасната тенденция, Столичната община да е изцяло зависима от държавни трансфери и европейски фондове, коментира независимият общински съветник

Проектът за Бюджет 2021 г. на Столична община беше представен от кмета на София Йорданка Фандъкова преди седмица. Основно средствата са насочени в 3 стратегически цели - изграждане на стратегическа инфраструктура на София, изграждане на детски градини за решаване на проблема с местата за децата и подобряване качеството на въздуха и чистотата на града.

Продължават обсъжданията, дискусии и предложения от политическите групи в СОС, бизнеса, синдикати и неправителствени организации. Столица.bg ще ви представи позицията на всяка политическа група в СОС - ГЕРБ-СДС, БСП-София, Демократична България, Патриоти за София и независимия общински съветник Борис Бонев. Бюджет 2021 г. на Столична община трябва да бъде приет от местния парламент на София през февруари.

За поредна година оценявам предложения бюджет на София за неамбициозен и неотговарящ на нуждите и очакванията на гражданите. Нещо повече, Бюджет 2021 затвърждава изключително опасната тенденция Столичната община да е изцяло зависима от държавни трансфери и европейски фондове, за да гарантира приходната си част, заради системно продължаващата неамбициозност по отношение на реализирането на собствени приходи.

В бюджета липсват реформи и усилия за оптимизация на разходите, което е особено важно в ситуация на глобална икономическа криза. Такива разходи са например поддържането на 5 отделни дружества за управление на общинските пазари със съответните заплати на управителните им органи и персонал с дублирани функции.

Друг пример за излишни през тази година разходи са заделените 18 млн. лв. за изграждане на защитни прегради в метростанциите. Стотици са метрополитените по света, които функционират без подобни прегради и макар, че безопасността е много важна, считам че тези пари биха могли по-устойчиво да бъдат насочени към инвестиции в кварталите - премахване на кални точки, ремонт на междублокови пространства, тротоари и местата за паркиране.

Безспорно най-големите проблеми с Бюджет 2021 виждам в Капиталовата програма. За поредната година в нея се преповтарят нереализирани проекти от минали години, но този път на значително завишени цени без да има каквато и да е обосновка за това.

Например ремонтът на ул. Кукуш поскъпва почти двойно - от 4,6 млн. през миналата година на цели 8,8 млн. лв. през тази. Ремонтът на ул. Николай Коперник поскъпва от 2,4 млн. лв. на 4,4 млн. лв., а ремонтът на тунела под НДК поскъпва от 12 млн. лв. на 16 млн. лв. За последния обект е важно да припомня, че преди 3 години сумата, която Столична община планираше за този ремонт беше 7 млн.лв. тоест поскъпването е повече от 2 пъти.

Прави впечатление, че обекти, които миналата година присъстваха в Капиталовата програма, но не бяха реализирани сега са отпаднали - такива са ремонтите на ул. Народно хоро, бул. Александър Стамболийски и изграждането на кръгово кръстовище при пресичането на булевардите Климент Охридски и Андрей Ляпчев.

Дори взетият заем за инфраструктура от 120 млн. лв. очевидно ще се харчи бавно и неамбициозно. Продължава и пълното игнориране на най-големите софийски райони Люлин и Младост, за които не са предвидени на практика никакви съществени инвестиции. Отново няма пари за изграждане на паркинги, влизането в кварталите остава мираж, както и ремонтирането на изпочупените в целия град тротоари.

През миналата година Йорданка Фандъкова направи реорганизация на Столичната община като прехвърли дейността по отчуждаване на имоти към гл. архитект на София. И въпреки че, това доведе до по-добри резултати в тази сфера, през 2021 г. има двойно намаляване на парите за отчуждаване. Това е изключително скандално предвид огромната нужда от средства именно за това перо сега, тъй като София е притисната от изтичащи срокове за отчуждаване.

Сед лкато те изтекат хиляди декари зелени площи, паркове и улици ще останат в частни ръце, но вече с възможността да бъдат застроявани. Години наред Йорданка Фандъкова и ГЕРБ игнорираха този проблем и е очевидно, че с предложения бюджет за 2021 г. нямат намерение да започнат да го решават.

Разбира се и тази година ще отправя своите предложения за промяна и в приходната и в разходната част на бюджета. Считам, че повече пари трябва да се отделят за инвестиции в кварталите и то чрез цялостен подход - ремонтира се всичко от-до, а не се правят кръпки. Само така софиянци ще могат да почувстват истинска промяна в средата, която обитават.

Но и тази година очаквам същият резултат - нито едно предложение на опозицията да не бъде прието, независимо колко обосновано и нужно е то. ГЕРБ са свикнали да работят по този начин - недемократично, неконсенсусно с налагане само на техните тези и приоритети. Затова и докато те са на власт ще повтаряме всяка година едни и същи критики за бюджета, а София ще продължи значително да изостава от своите европейски и глобални конкуренти.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (10%, 49 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (18%, 94 Гласове)
 • Не, несъвместими са (16%, 84 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (48%, 248 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 40 Гласове)
Общо гласували: 515 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Зам.-кметът по транспорт и директорът на ЦГМ спориха за трамвайна......

Сериозен спор бе предизвикан на вчерашното заседание на Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност в СОС. Ябъл...

Прочети още keyboard_arrow_right