Екологично: Детски градини на Столична община сменят нафтата с геотермални инсталации за отопление

Екологично: Детски градини на Столична община сменят нафтата с геотермални

Снимка: Столица.bg

Две детски градини на Столична община, в Бухово и Челопечене, ще се отопляват с модерни и екологични геотермални инсталации. Това стана ясно днес на извънредното заседание на Комисията по инженерна инфратурктура и енергийно планиране на СОС, където бе приет доклада на зам.-кмета по „Европейски политики, международна дейност и туризъм“ Ирина Савина. 

Предложението на Савина е да се кандидатства за финансиране по Процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ (БФП) за реконструкция на съществуващи или изграждане на нова/и система/и за отопление или за отопление и охлаждане, чрез използване на геотермална енергия.

Столична община има и проектна готовност за двете градини в Бухово и Челопечене, научи Столица.bg и при одобрение за финансиране по процедурата може веднага да се стартира със строителните дейности, обясниха  от Московска 33.

Общият бюджет на процедурата е 3.4 млн. евро, като минималният размер за финансиране на проектно предложение е 200 хил. евро, а максималният – 400 хил. евро. Не се изисква съфинансиране от страна на кандидатстващата организация.

От направление „Обществено строителство” на Столична община са посочени
като подходящи за включване в обхвата на проектното предложение детска градина № 94 „Детски свят”, гр. Бухово, бул. „Hикола Бонев” № 6, район „Кремиковци” и  ДГ № 58 „Слънчево утро”, кв. Челопечене, ул. „Яне Стоянов” № 19, район „Кремиковци”. 

Преди това зам.кметът по строителството инж. Ангел Джоргов и екипът му са обходили детски градини в район Панчарево и район Кремиковци, за да намерят най-подходящите за реализиране на геотермална инсталация за отопление. Само двете одобрени отговорят на задължителното условие за големи дворове, където да се изгради инсталацията. Сред дургите условия са сградите са енергийно ефективни и да си приложени мерките на енергийна ефективност.

За ДГ № 94 „Детски свят”, гр. Бухово ще се изгради термопомпена инсталация от типа „земя-вода”, оползотворяваща топлината от земните недра чрез вкопана в двора на детското заведение серпентина, ще се направи реконструкция на вътрешно-отоплителната инсталация и доставка и монтаж на високоселективни слънчеви колектори за битово-горещо водоснабдяване.

За ДГ № 58 „Слънчево утро”, кв. Челопечене е необходимо да се изгради термопомпена инсталация от типа „земя-вода”, оползотворяваща топлината от земните недра чрез вкопана в двора на детското заведение серпентина, както и ще се напарви реконструкция на вътрешно-отоплителната инсталация и инсталиране на
вентилаторни конвектори за високостенен монтаж.

Разработеното проектно предложение „Изграждане на геотермални и реконструкция
на вътрешно-отоплителни инсталации в две детски градини на територията на район „Кремиковци”, Столична община” цели да осигури комфортна, безопасна и
здравословна среда за обитание на подрастващите. Това ще спомогне за намаляване на режийните разходи в детските заведения, ще увеличи дяла на потребената енергия от възобновяеми източници и ще намали емисиите на парникови газове вследствие на отмяна ролята на нафтовите котли като основен топлинен източник в детските заведения, пише в доклада на Ирина Савина.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 171 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1075 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1273 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Председателят на СОС: Голямата ни цел е да стимулираме използване......

Модерни бързозарядни станции за електромобили ще бъдат изградени на няколко места в София. Те ще се намират на общи...

Прочети още keyboard_arrow_right