Комисия на СОС одобри 150 000 лв. за транспорт на ромски деца да учат в 3 столични училища

Комисия на СОС одобри 150 000 лв. за транспорт на ромски деца да учат бълга

Снимка: Столица.bg

Малчуганите от подготвителните групи изобщо не говирили български

150 000 лв. ще трябва да отдели Столична община за транспорт на деца от квартал Факултета, район Красна поляна. Децата трябва да бъдат извозвани до 3 столични училища. От транспортната услуга ще се възползват малчугани от подготвителните групи, както и ученици от I до IV клас.

Докладът днес бе обсъждан в Комисията по транспорт и пътна безопасност, а вносител е новият зам.-кмет по образование и култура Мирослав Боршош. Извозването на децата от Факултета е в изпълнение на Стратегията за развитие на образованието в Столична община 2016 - 2023 година и им осигурява равен достъп до образование за всички деца и ученици в задължителна училищна възраст.

Столична община ще им осигури безплатен транспорт от Факултета до местата, където ще учат - 3 общински училища в районите „Възраждане” (67 ОУ и 136 ОУ) и район „Овча купел” (66 СУ).

Общо 359 ромски деца ще имат безплатен транспорт до посочените 3 училища в София.

Обсъждането на доклада предизвика спорове между членовете на Косимията на днешното заседание и не бе подкрепен от председателя Карлос Контрера. "Не съм съгласен на парче да извозваме една група ученици. Намирам за неефективно училището в Овча купел като се видят резултатите от оценяването", аргументира се Контрера. Други общински съветници пък коментираха, че това е концентрация в няколко училища и не се решава целият проблем.

В момента транспортна услуга за ученици - превоз до училище се извършва и от ЦГМ и от частни транспортни оператори. В крайна сметка докладът получи положително сатновище от Транспортна комисия.

Кметовете на районите „Възраждане” и „Овча купел” трябва да предприемат необходимите действия за провеждане на процедури за избор на изпълнители за осъществяване на транспортна услуга.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Калоян Паргов: Очаквах Борисов да поиска оставката и на Фандъкова...

Очевидно, че ГЕРБ, изправени пред невъзможността да се възпроизведат отново в национална власт, ще заложат на това да се...

Прочети още keyboard_arrow_right