Контрера за Бюджет'23 на София: Проектът фактически ще утвърди някои разходи, направени без санкция СОС

Контрера за Бюджет'23 на София: Проектът фактически ще утвърди някои разхо

Снимка: Фейсбук

Нужна е замяна на стари с нови автобуси в градския транспорт, внесох доклад през юли т. г., но е на трупчета с фриволни аргументи, твърди съветникът

Като Председател на групата "Патриоти за София" внесох предложенията за изменение и допълнение на бюджета на Столична община за 2023г. В следващите дни ще се опитам да публикувам освен предложенията, също така и мотивите защо ги правим, предупреди общинският съветник Карлос Контрера.

"Ситуацията е сложна, специфична и непривична - разглеждаме бюджета на общината в края на годината... Въпреки това аз съм убеден, че трябва да има широка дискусия, диалог между политическите групи, диалог с администрацията, опит да се постигне някакъв консенсус. Поне да положим усилия в тази посока, а какво ще се случи накрая зависи какво и как ще бъде прието. Подчертавам, че ако бюджетът не бъде приет съществува хипотеза увеличението заплатите на учителите да не бъде изплатено според тълкувания на Министерство на финансите", коментира съветникът в СОС.

Шофьори в градския транспорт в София напускат заради стари превозни средства

"Във връзка с обсъждането на проекта за сборен бюджет на Столична община за 2023г. изразяваме своето учудване, че проектът за бюджет не беше обсъждан в хода на първото шестмесечие като идеи и приоритети, каквато практика имаше в минали години.

Съзнаваме, че се намираме в особена и необичайна ситуация – републиканският бюджет беше приет през м. юли 2023г. и влезе в сила на 01.08.2023г., но въпреки това считаме, че по отношение на местните приходи и дейности общинска отговорност можеше да бъдат проведени предварителни разговори и консултации. Също така отбелязваме, че не малка част от капиталовата програма де факто е процедиране на обекти, започнали в предходни години, за част от тях така или иначе има нарочни решения на СОС, които трябва да се изпълнят и те се изпълняваха и изпълняват дори в хипотезата на лимит за разходите от 1/12 месечно без приет бюджет.

Карлос Контрера: През есента София ще се изправи пред проблем - липса на шофьори в градския транспорт

Тъй като се намираме в извънредна ситуация по приемане на общински бюджет, в условията на изтекло шестмесечие, както и 9 месеца от началото на стопанската година, липсата на отчет какво е събрано като приходи и какво е разплатено (текущи и капиталови разходи) буди съмнения и подозрения. Практически общинският съвет не знае към датата на внасяне на проекта за бюджет и към разглеждането му как върви изпълнението на приходите (данъчни и неданъчни), както и какви разходи са били разплатени и в какви размери. Остава впечатлението, че с внесеният проект фактически СОС ще верифицира, утвърди разходи, част от които са направени без санкция на общински съвет.
Прави впечатление и наличието на значителен преходен остатък и то в условията на решения на СОС, които все още не са изпълнени. В никой случай не считаме, че проектът е лош или небалансиран, но предлагаме редица изменения с цел да се подобрят определени дейности и функции", изложи аргументите си председателят на "Патриоти за София".

Той е категоричен, че едно от ключовите ни предложения е да бъдат включени средства за закупуване на автобуси за нуждите на градския транспорт.

Това е въпрос, по който от ВМРО работим от пролетта на 2023г. Поради ситуацията от 2020г. насам Столичен автотранспорт практически не е обновявал автопарка (12 и 18 метрови автобуси). Започва силно да се усеща проблемът със старите и амортизирани аналози, т.нар. 18-ки и 19-ки. Нужно е да бъдат взети веднага мерки тези автобуси да бъдат заменени, за да се гарантира изпълнението на транспортната задача. През м. юли внесох доклад, който беше оставен на трупчета с фриволни аргументи", предупреждава Контрера.

Той е убеден, че поне в бюджета могат да се осигурят средствата за доставка на автобуси.

Капиталови разходи, придобиване на ДМА – увеличение с 9 600 000 лв.
- за доставка на до 30 броя 12 и 18 метрови автобуси с прогнозна стойност 6 000 000 лв. без
ДДС;
- за доставка на до 10 бр. употребявани двуетажни автобуси с прогнозна стойност 600 000
лв. без ДДС;
- за доставка на до 10 бр. туристически автобуси ЕВРО 6 с прогнозна стойност 3 000 000 лв.
без ДДС ;

"С това предложение целим от една страна да подменим автобуси ЕВРО2 и ЕВРО3, които са в незадоволително техническо състояние, а от друга да осигурим подвижен състав за развитие на излетните и експресни линии - с двуетажни автобуси. Туристическите автобуси за предназначени за витошките линии. Очакваме една съдържателна дискусия и това предложение да бъде подкрепено. Следващите дни ще публикувам поетапно и другите ни предложения", обнадежден е за дискусия по бюджета на София за 2023 г. Карлос Контрера.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 188 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 161 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 56 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 40 Гласове)
Общо гласували: 445 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС ли - евентуално по Коледа или на Кукуво лято...

Общинските съветници вече прескочиха сроковете, обявени от кмета на София Васил Терзиев за избор на председател и СОС да...

Прочети още keyboard_arrow_right