Ковид кризата се отрази на финансовите резултати на общинските дружества през 2020 г.

Ковид кризата се отрази на финансовите резултати на общинските дружества пр

Снимка: Столица.bg

Столичният общински съвет на предстоящото си заседание в четвъртък ще разгледа доклад с резултатите на общинските търговски дружества за 2020 г., след като днес докладите бяха дискутирани на заседание на Комисията по бюджет и финанси към СОС, съобщиха от Московска 33.

През изминалия месец всички 56 търговски дружества – в това число 38 лечебни заведения, отчетоха своите финансови резултати пред специална комисия, съставена от общински съветници от различните политически групи. Тя разгледа годишните отчети за 2020 г. и бизнес-плановете за 2021 г. Целта на общинските дружества е да предлагат качествени и добри услуги на гражданите, като запазят устойчиво финансово състояние. 
 
Във връзка с обявеното през март 2020 г. извънредно положение в България заради COVID-19, наложените ограничителни мерки се отразиха значително върху стопанските субекти. Независимо от предприетите действия от страна на държавата и Столична община за защита на гражданите и бизнеса, дейността и финансовите показатели на търговските дружества бяха съществено засегнати от здравната криза. 

Наемателите на обекти, собственост на общинските дружества бяха напълно или частично освободени от плащане на наеми с решение на СОС, което рефлектира отрицателно върху приходите на предприятията. Въпреки това, общинските дружества с ясна концепция за справяне със ситуацията запазиха стабилно финансово състояние, като някои от тях предоговориха с кредиторите задълженията си.

През 2020 г. здравната криза се отрази най-тежко на транспортните дружества, при които беше отчетен над 60% спад в приходите  в периодите с локдаун и строги противоепидемични мерки.

Общият спад в приходите на транспортните дружества за 2020 г. е 40%, което се дължи на намалените продажби на транспортни документи, липсата на постъпления от платено паркиране в някои месеци от годината и облекченията за наемателите, въведени заради
кризата.

Въпреки обективните трудности през изминалата година, повечето от общинските лечебни заведения успяха да се справят с предизвикателствата с подкрепата на Столична община. След като бе осигурено и допълнително финансиране на дейностите по диагностициране и ваксиниране срещу COVID-19, някои от дружествата дори отчетоха положителни финансови резултати. 

Отпуснатите от СО заеми на лечебните заведения бяха използвани за инвестиции в модерна медицинска апаратура, която отговаря на съвременните изисквания за диагностика и лечение на пациентите.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (27%, 192 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 255 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (2%, 15 Гласове)
 • Нови избори. (27%, 190 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 49 Гласове)
Общо гласували: 701 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Спортът във фокуса на заседанието на Столичен общински съвет...

На заседанието си днес,  22 юли градският парламент разглежда редица предложения, които имат за цел стимулирането н...

Прочети още keyboard_arrow_right