Областният управител върна за ново обсъждане решението на СОС за комисиите

-

Снимка: Столица.bg

Получих заповед от областния управител на София-град г-жа Вяра Тодева, с която връща за ново обсъждане решението на Столичния общински съвет от 8-и февруари относно избора на постоянните комисии. Това съобщи днес, 15 февруари, председателят на СОС Цветомир Петров.

В позиция относно върнатите решения председателя на СОС казва:

"Сред мотивите за връщане на решението е, че проведеното извънредно заседание е предложено да се свика в същия ден, което е абсолютно нарушение на правилника за дейността на СОС. Освен това общинските съветници са били лишени от правото си да се запознаят с предложението на решение в деня преди заседанието, което също е задължително условие.

„Предвид гореизложеното, считам проведеното второ за деня 08.02.2024 г. заседание на СОС, обективирано в Протокол № 2 от същата дата и посочено като „извънредно“, за свикано не по реда на свикване на извънредно заседание. Чл. 67 от Правилника предвижда, че при събития, за които се налага извънредно свикване на СОС, председателят насрочва извънредно заседание, на което се обсъжда само събитието, по повод на което се провежда заседанието.

В Правилника изрично е разписано, че исканията за извънредно заседание трябва да бъдат мотивирани, като се предложи конкретен дневен ред (чл. 67, ал. 3). В тази връзка е налице липса на мотиви и изрично посочване на каквото и да е събитие, налагащо провеждане на извънредно заседание от страна на СОС, т. е. събитие, при което нормалното протичане на работата на съвета би довело до тежки и трудно поправими последици.

Отделно от това, не е съобразено правилото, че при искане за извънредно заседание председателят е длъжен да насрочи заседание в седемдневен срок от внасяне на искането, т. е. в чл. 67 от Правилника, който разглежда извънредните заседания, има изисквания за срок и предоставяне на материалите, както и обосновка на извънредността. В случая е иззето предоставеното с Правилника право на председателя да насрочи извънредното заседание по начин, гарантиращ правото на всеки съветник да е предварително запознат с проектите на решенията.“, посочва още г-жа Тодева.

Съзнавам, че сега ще бъда атакуван от страна на т.нар. опозиция, че само няколко дни след избирането ми за председател на градския парламент, спирам неговата работа. Но аз именно от позицията, която заемам, няма да позволя правилата за работа на съвета да бъдат грубо погазвани. Поради това, ще проведа срещи с представители на всички политически сили, на които да обсъдим председателстването на комисиите, които имат основна роля при вземането на решения. Очаквам всички колеги да подходят отговорно и да не се блокира повече работата за нашия град. Предстои и внесеният от кмета Терзиев бюджет да бъде разгледан в комисиите, които първо трябва да бъдат прозрачно съставени и с оглед на политическата представителност в съвета."Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС ще гласува 3 млн. лева за спортните програми на София...

Столичният общински съвет ще гласува трите програми за спорт за 2024-а година, по предложения на ресорния зам.-кмет Яна ...

Прочети още keyboard_arrow_right