Предложение: Кръгово движение ще улесни вход и изход на столичния кв. Витоша (СНИМКИ)

photo_library
 • Предложение: Кръгово движение ще улесни вход и изход на столичния кв. Витош

  Снимка: Google.com

 • Предложение: Кръгово движение ще улесни вход и изход на столичния кв. Витош

  Визуализация: Спаси София

Идеята на Спаси София е одобрена от живущите в кв. Витоша ВЕЦ–Симеоново, запознати и са зам.-кметовете на Столична община по транспорт и строителство

Кръгово движение на изхода на столичния квартал Витоша, район Лозенец ще облекчи излизането от презастроената зона. Това предложение правят от гражданската организация Спаси София. Целта е да се облекчи трафика по натоварения бул. Симеоновско шосе.

Пътни инженери и урбанисти са разработили идейно решение за кръгово движение и то ще позволи влизането и излизането от "Витоша" да стане по-бързо и лесно, без това да затруднява движението по основния булевард - Симеоновско шосе.

"След внимателен анализ на всички дадености, както и нуждите на транспортните потоци в района, предлагаме промяна на организация на движението, чрез изграждане на (полу)кръгово движение на мястото на сегашното 6-клонно кръстовище (виж снимка 2)", коментира експертът по транспортно проектиране Стефан Спасов.

Според него ще се отвори нов изход с две ленти и излизането от квартала ще бъде съществено подобрено. Така много повече автомобили от кв. Витоша ще могат да се включват и изключват в бул. Симеоновско шосе.

"В момента на малка площ има сложно кръстовище с недостатъчно място за изчакване. Кръговото движение там ще намали пресичанията на автомобилните потоци и блокирането на кръстовището, което се случва постоянно и създава тежки проблеми - изцяло пропуснати зелени фази и задръствания в дълбочина на квартала", обясни и арх. Константин Кирилов.

Той споделя, че редовно излизането сутрин от квартала отнема и над половин час и мерки за подобряване на движението са абсолютно наложителни.

Предложението на Спаси София е съгласувано и с инициативния комитет на живущите в кв. Витоша ВЕЦ–Симеоново, чиито членове от години протестират с искане за по-добра инфраструктура в квартала. За затруднения трафик и движение местни жители са изпратили предложението си до двата ресорни зам.-кмета - по транспорт, Кристиян Кръстев и по строителството, инж. Цветан Божинов.

Искането е за започване на транспортно преброяване и възлагане на транспортна симулация. 

"От години се говори за проблемите на южните презастроени квартали и е време най-накрая да предприемем конкретни действия, за да облекчим живота на жителите им. Все още има работа по този проект, точно затова съм изпратил искане до заместник-кметовете за изработване на подробен проект и транспортна симулация. Така ще гарантираме, че предложението ще отговори по най-добрия начин на нуждите на хората от кв. Витоша, но и на транзитно преминаващите по бул. Симеоновско шосе. Очаквам да работим заедно по този проект", коментира е независимият общински съветник Борис Бонев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (38%, 119 Гласове)
 • На време (15%, 48 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (17%, 53 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (25%, 79 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 11 Гласове)
Общо гласували: 310 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС гласува политиките за управление на 56-те дружества на Столич......

Две комисии на СОС одобриха доклада за приемане на Политика за участието на Столична община в публичните предприятия. Въ...

Прочети още keyboard_arrow_right