Тема: кв. Витоша

comment 0
visibility 868
Охранители спасили от обир магазин на ул. Могила 7

Охранители спасили от обир магазин на ул. Могила 7

Крадци си набелязват обекти и разбиват ключалки в столичния кв. Витоша, район Лозенец. Снощи към 23 ч. са се опитали да влязат в търговски обект на ул. Могила. За късмет не са успяли да откраднат нищо - нито пари, нито предмети. За случая разказват пострадали от опита за обир. Хората предупреждават, че из квартала шетат обирджии. Между  22:45-22:50 ч. апашите със специални инструменти са изтръгнали болт от вратата на задния вход на обекта на ул. Могилата 7, разказа в социалната мрежа собственикът на обекта. Разбили са и ключалката. "Нямаме взето нито стока, нито лични вещи, но занимавката в следващите дни, ни създава главоболия", предупреди в социалната мрежа собственикът на обекта. СОТ-тът се е задействал бил е доста шумен и охранителите са пристигнали на мястото за около 5 минути. Потърпевшите предупреждават за опасността в квартала и препоръчват, ако се чуят странни звуци да се вземат мерки, тъй като обирджиите вероятно са набелязали нечий гараж, вход, автомобил или апартамент.  

comment 0
visibility 1790
Момиченце с тротинетка придружава мъж, който краде павета на "Слав Караслав

Момиченце с колело придружава мъж, който краде павета на "Слав Караславов" (ВИДЕО)

Мъж на тротинетка краде павета пред жилищна кооперация. Вероятно е повод за гордост и затова го придружава и момиченце, може би дъщеричка. Той е на тротинетка, а детет с колело. И така както си карат, набързо младият мъж отмъква павета. Видеозапис от случилото се бе публикуван в социалната мрежа на групата от кв. Витоша, Лозенец. Записът е от системата за видеонаблюдение на жилищната кооперация на "Слав Караславов".  Такъв ли пример трябва да давате на децата си като ги водите за параван в кражбата на павета?, питат хора от кооперацията. Те дадоха срок на крадеца да се извини на обитателите на сградата и да върне паветата. До момента не е ясно дали прегрешилият се е разкаял и извинил. На видеото се вижда, че младият мъж има чанта - диагоналка и както си кара тротинетката спира, навежда се и бързо отмъква каменните блокчета. Видеото събра десетки коментари от типа на "нищо не можете да му направите, защото стойността на паветата е ниска", а също и "имате ли табела, която да педупреждава, че има видеонаблюдение". Проблемът обаче, че мъж води със себе си дете, докато краде остана почти незабелязан от коментиращите паветата. 

comment 0
visibility 1257
Предложение: Кръгово движение ще улесни вход и изход на столичния кв. Витош

Предложение: Кръгово движение ще улесни вход и изход на столичния кв. Витоша (СНИМКИ)

Кръгово движение на изхода на столичния квартал Витоша, район Лозенец ще облекчи излизането от презастроената зона. Това предложение правят от гражданската организация Спаси София. Целта е да се облекчи трафика по натоварения бул. Симеоновско шосе. Пътни инженери и урбанисти са разработили идейно решение за кръгово движение и то ще позволи влизането и излизането от "Витоша" да стане по-бързо и лесно, без това да затруднява движението по основния булевард - Симеоновско шосе. "След внимателен анализ на всички дадености, както и нуждите на транспортните потоци в района, предлагаме промяна на организация на движението, чрез изграждане на (полу)кръгово движение на мястото на сегашното 6-клонно кръстовище (виж снимка 2)", коментира експертът по транспортно проектиране Стефан Спасов. Според него ще се отвори нов изход с две ленти и излизането от квартала ще бъде съществено подобрено. Така много повече автомобили от кв. Витоша ще могат да се включват и изключват в бул. Симеоновско шосе. "В момента на малка площ има сложно кръстовище с недостатъчно място за изчакване. Кръговото движение там ще намали пресичанията на автомобилните потоци и блокирането на кръстовището, което се случва постоянно и създава тежки проблеми - изцяло пропуснати зелени фази и задръствания в дълбочина на квартала", обясни и арх. Константин Кирилов. Той споделя, че редовно излизането сутрин от квартала отнема и над половин час и мерки за подобряване на движението са абсолютно наложителни. Предложението на Спаси София е съгласувано и с инициативния комитет на живущите в кв. Витоша ВЕЦ–Симеоново, чиито членове от години протестират с искане за по-добра инфраструктура в квартала. За затруднения трафик и движение местни жители са изпратили предложението си до двата ресорни зам.-кмета - по транспорт, Кристиян Кръстев и по строителството, инж. Цветан Божинов. Искането е за започване на транспортно преброяване и възлагане на транспортна симулация.  "От години се говори за проблемите на южните презастроени квартали и е време най-накрая да предприемем конкретни действия, за да облекчим живота на жителите им. Все още има работа по този проект, точно затова съм изпратил искане до заместник-кметовете за изработване на подробен проект и транспортна симулация. Така ще гарантираме, че предложението ще отговори по най-добрия начин на нуждите на хората от кв. Витоша, но и на транзитно преминаващите по бул. Симеоновско шосе. Очаквам да работим заедно по този проект", коментира е независимият общински съветник Борис Бонев.

Реклама
comment 0
visibility 1214
Спирки и улици в кв. Витоша са измити и дезинфекцирани

Спирки и улици в кв. Витоша са измити и дезинфекцирани (СНИМКИ)

По график продължава почистването и дезинфекцията на столични улици, спирки за градския транспорт, публични пространства и контейнери за отпадъци. В момента тези дейности не се извършват заради неподходящите метеорологични условия. Почистване и дезинфекция е извършена междукварталните улици на "Витоша", район Лозенец, потвърдиха от Столичен инспекторат пред Столица.bg. По бул. Симеоновско шосе също са обработени спирки на градския транспорт с дезинфектант. В периода от 18 март до края на месеца са дезинфекцирани ул. Асен Разцветников, "Ангел Каралийчев", "Константин Петканов", "Георги Райчев", "Слав Караславов", "Борис Арсов" и др., обясниха от инспектората на Столична община, който извършва контрол на дейността на фирмите за чистота. Когато времето позволява се мият улиците и във водата има дезинфектант. В момента тази дейност не се извършва заради снеговалежа и ниските температури. Спирки, подлези и подходи се дезинфекцират с пръскачки. За предстоящото миене и дезинфекция може да се провери в сайта на Столичен инспекторат в секция "Графици".  

comment 0
visibility 580
Издраскана детска площадка в кв. Витоша

Издраскаха детска площадка в кв. Витоша с цинизми (СНИМКИ)

Детска площадка в столичния кв. Витоша, район Лозенец е издраскана с цинизми по дървената ограда и с грозни драсканици по стената. Снимки на грозната гледка са публикувани в социалната мрежа. Детската площадка, която се намира на ул. "Дионисий Дионисиев", пресечка на "Константин Петканов", е нова и със специална настилка. "Тези надписи не са от бебета и малки деца. За съжаление това са следи за закъсняло или липсващо възпитание", пише възмутена майка. Тя призовава родителите на тийнеджъри. "Нека се себеизразяват тийнейджърите, но нека е с нещо красиво и градивно, а не с доказателства, че знаят как да си напишат името или как се пишат анатомичните органи", препоръчва възмутената майка. Според живеещи в района около детската площадка имало камери и можело да се разбере кой е надсраскал стената и оградата.

comment 0
visibility 1408
Задръстване и ремонт в кв. Витоша

Ремонт за отводняване задръсти кв. Витоша и изнерви столичани (ВИДЕО)

Ремонт в столичния "Витоша" и падналия първи сняг блокираха целия квартал на район Лозенец. Зоната беше непроходима за автомобили и това изнерви до краен предел шофьори, граждани и живеещите в квартала. Задръствания се образуваха по ул. Могилата и ул. Димитър Яблански и улиците бяха труднопроходими. Колони от автомобили чакаха дълго докато преминат разстояние от няколко метра. В социалната мрежа се "изливаха" снимки, видеа и недоволство на хората от квартала, защото през целия ден бяха подложени и на шум от работещите машини. Недоволството премина в нападки към новоизбрания кмет на район Лозенец Константин Павлов защо точно в този ден имало ремонт. След създалия се хаос районният кмет на Лозенец написа: Здравейте, в ход е ремонт на канализацията в участък от ул. "Могилата". Идеята е да бъде облекчена ситуацията с наводненията във влажните месеци от годината, като бъде изградена и дъждовна канализация. Става дума за проект, забавен повече от 4 - 5 месеца. Инженерите в районната администрация казват, че е от изключителна важност да стане сега, тъй като през влажните месеци става наводнение близо до кръстовището на "Чавдар мутафов" и "Могилата". Фирмата изпълнител пое ангажимент да уведоми жителите на квартала за това, което предстои. Моята грешка е, че не проследих лично как върви уведомяването, както и вида на временната организация на движението. Утре  (б. а. днес) ще потърсим с колегите облекчаване на положението. Много съжалявам за неприятните емоции.

comment 0
visibility 883
Откраднат бус от столичния кв. Витоша

Откраднаха бус от кв. Витоша, собствениците го търсят чрез фейсбук (СНИМКИ)

Бус Фолксваген е откраднат в понеделник през нощта от столичния квартал Витоша. Собствениците търсят помощ и съдействие от съседите и евентуално, ако има очевидец на кражбата. В социалната мрежа хората молят за помощ, ако бусът бъде забелязан някъде из квартала или града да им се съобщи.  Volkswagen Multivan е изчезнал към 3 часа в понеделник през нощта от ул. "Васил Арнаудов", до комплекс Монт Вю. Според последните данни от GPS-а, вчера все още се е намирал кв. Витоша. Именно затова собствениците са потърсили помощ в социалната мрежа. Няма много гаражи, където може да се побере бусът поради височината си, може да е забелязан някъде в района, написаха пострадалите. На буса отзад е имало монтиран багажник за 4 велосипеда, но вече не е ясно дали не е премахнат.

comment 0
visibility 2626
Проектиране на реконструкцията на ул. могилата, кв. витоша, район Лозенец

Разширяват с метър ул. Могилата, завършва проектирането

Столичната улица "Могилата" в кв. Витоша", район Лозенец ще бъде разширена с около метър. Така ще се облекчи трафикът по наторавеното трасе в кв. Витоша. "Приключваме най-трудната част - проектирането и сме в срок. То вече е към края", потвърдиха пред Столица.bg от район Лозенец. Според проекта освен разширение там ще се изгради ново осветление и система за отводняване. Улицата бе ремонтирана в началото на годината, но в другия ѝ край. Тогава и там бе подменено осветлението и вече няма локви и събиране на вода. Сега е вторият етап на обновяването на "Могилата" откъм "Чавдар Мутафов". Ще има нормален тротоар и бордюри, обясниха от районното кметство. Отсечката, която предстои да се обнови е около 50 м, но със сигурност след това по "Могилата" движението ще бъде облекчено.  

comment 0
visibility 681
детска площадка на ул. Йордан Стубел в кв. Витоша

До 6 IX поставят чешмичка на терена за детска площадка на ул. Стубел

В края на следващата седмица ще бъде поставена чешмичката на терена на ул. Йордан Стубел в кв. Витоша, отреден за изграждане на детска площадка. "До 2 септември на мястото ще бъде изграден водоровода, а до 6 септември канала. Това означава, че в края на следващата седмица ще има чешма", съобщиха от Софийска вода пред Столица.bg. Срокът за изпълнението на плануванат детската площадка отдавна е минал, въпреки че от район Лозенец са готови с проекта. След изграждането на подземната инфраструктура районната администрация има готовност веднага да се започне със строителните дейности на детската площадка, потвърдиха от кметство "Лозенец". Стойността на детската площадка е 70 000 лв., финансирането е осигурено от Столична община, а изпълнението е от район Лозенец. Зоната за деца може да е готова до месец след като Софийска вода приключат с изграждането на инфраструктурата, потвърдиха от "Лозенец". Проектът на площадката е одобрен от живеещите в квартала граждани и те са настоявали да има чешмичка, за да може да се полива и зеленината. След дълго отлагане до  края на октомври т. г. децата в кв. Витоша може да се радват на люлки и пързаллки.

comment 0
visibility 1427
Детска площадка Манастирски ливади

Чешмичка бави изграждането на детската площадка на ул. Йордан Стубел

С чешмичка с вода ще е детската площадка, която е планувана да се изгради на ул. Йордан Стубел в кв. Витоша, район Лозенец, научи Столица.bg. За там има готов проект, а срокът на изпълнение отдавна е изтекъл. Местните жители отдавна очакват да се изгради зоната, в която децата да играят и да се забавляват. Оказва се обаче, че чешмичката е причина за забавянето на детската площадка. "Срокът отдавна е минал и строителството е спряно заради "Софийска вода". От район Лозенец имаме готовност с проекта, но ще продължим когато се направи канализацията и отводняването. Жителите в квартала са пожелали там да има чешмичка, за да може да се полива растителността. Никой няма сметка, нито изгода да се бави изграждането на детска площадка, коментираха пред Столица.bg от кметството в Лозенец.  Вчера, 28 август т. г. от район Лозенец са входирали искане в Софийска вода за изграждане на чешмичка на детската площадка на ул. Йордан Стубел, показа проверка на Столица.bg. "Искането е за изграждане на инфраструктура за чешма. Инспектор трябва да отиде на място да провери, след това да се изготви проект, да се одобри и едва тогава да започне изграждането на чешма и инфраструктура", обясниха от "Софийска вода".  Живеещите днес са забелязали, че багер отново е влязъл в терена, отреден за детска площадка и радостта си, че скоро ще има място за децата те споделят в социалната мрежа. Повече от месец хората изразяваха и недоволството си заради забавянето на строителството на детската площадка.  

comment 0
visibility 1014
Без ток в Студентски град и кв. Витоша

Авария в подстанция в Студентски остави без ток десетки сгради

Авария на одстанци остави без ток Студентски град и квартал Витоша, район Лозенец снощи около 21 часа. Първи за спряно електрозахранване сигнализира живеещи в кв. Витоша в социалната мрежа. За около два часа без ток бяха "Изток", "Лозенец", "Яворов", Драгалевци и др. Първо се чуло гърмене, а след това се вдигнали черни облаци пушек, разказаха очевидци. Веднага са изпратени аварийни екипи и проблемът е отстранен.  Повредата е била в подстанция на енергодружеството, съобщиха от ЧЕЗ.  Снощи токът изгасна и на стадион "Герена" и прекъсна мачът Левски - Берое.  Екип на ЧЕЗ ще провери дали проблемът е в тях или в захранването на стадиона.

comment 0
visibility 782
Необезопасен строеж

Деца се катерят и играят на необезопасен строеж в кв. Витоша (СНИМКИ)

Деца рискуват живота и здравето си като си търсят разнообразие и приключения. Малките се качват на строеж, който е на поляната зад "Макси" в кв. Витоша, район Лозенец. За опасността сигнализира наблюдателна жена в социалната мрежа. Тя публикува снимка с децата, които са последната плоча на строежа. Оказва се, че строежът не е обезопасен. На една от стените има пробив и липсват тухли. На децата обаче явно им е забавно да са нависоко и там да играят. Сградата прилича на изоставена. Тя е висока около 10 метра и са вдигнати 3 етажа. Опасността за малчуганите е да не падне някое от 10 м или изкачвайки се по стълбището на строежа. "Разхождайки кучето си, често засичам група деца по строежите на поляната зад Макси. Катерят се по строежите, които не са обезопасени", написа наблюдателна столичанка. Снимката предизвика възмущение и коменатрите са насочени към районната община Лозенец, както и към родителите на децата, дали знаят къде играят наследниците им. "Трябва да се сигнализира полицията, защото това е навлизане в частен имот, което е недопустимо. От район Лозенец ще отидем на място, за да порверим дали имотът има ограда и колок е висока. При установени нередности ще направим предписание", обясниха пред Столица.bg от район Лозенец.

comment 0
visibility 931
Кал по улицата, разнасяна от камион

Камион омаза ул. Йордан Радичков", след като бе измита (СНИМКИ)

Камион, който излиза от строеж в столичния квартал Витоша, район Лозенец тотално омаза ул. "Йордан Радичков" в събота. И това се случва само ден, след като улицата е била измина и лъсната от фирма за чистота. За наглата постъпка сигнализираха възмутени граждани в социалната мрежа. Вероятно шофьорът е разчитал, че в почвините дни от Столичен инспекторат няма да го забележят и да го глобят. "Мърлячите от строежа се изгавриха с всички ни", коментираха живеещи в квартала. Според тях шофьорът на камиона е карал на зиг-заг, за да си изчисти по-добре гумите от калта още по "Йордан Радичков" преди да излезе на Симеоновско шосе. Разбира се, че по Симеоновско е по-голяма вероятността да бъде забелязан и глобен, коментират възмутени столичани.

comment 0
visibility 4502
Кметството на район Лозенец

Кметът на Лозенец: Строежът на градината в Кръстова вада приключва през септември

Строежът на детската градина в кв. Кръстова вада в район Лозенец ще приключи през септември т. г. Следват процедурите по въвеждане в експлоатация на сградата. След тяхното приключване идва ред на обзавеждането и оборудването на помещенията, подбор на персонала и други дейности - неразделна част от откриването на детска градина. След всички тези процедури ще бъде обявен прием. Това отговори районният кмет Любомир Дреков на въпросите на живеещите в район Лозенец. През уикенда те му  зададоха въпроси в социалната мрежа. Другият сериозен проблем, който вече не търпи отлагане е частният имот на ул. Константин Петканов, която бе разкопана от собствениците. Минаващите по улицата столичани искат сами да си запълнят отворените дупки, за да не си чупят автомобилите. До момента обаче те не получават разрешение от собствениците на имота, които през май разкопаха улицата. "По този въпрос, работата на районната администрация е свършена, във възможно най-краткият срок. Проведени са преговорите със собствениците и е постигнато съгласие. Изготвен е доклад, който е мотивиран и защитен пред Столичен Общински съвет. Решението за изкупуване на имота е факт. Това е, което се е искало от нас е направено. От тук нататък вече става въпрос за частно-правни отношения между два субекта, които следва да подпишат договор, помежу си и да финализират сделката. Районната администрация не е страна от този договор", обясни пред Столица.bg Любомир Дреков. Той споделя, че няма информация за подробностите и сроковете, които двете страни са си поставили, но предполага, че е въпрос на дни все пак, изхождайки от обществения интерес по въпроса. Кога обещаните от години детски градини, градинки и пространства, предназначени за деца ще бъдат реализирани и налични?, питат живеещите в Лозенец. "Коректно ще е да посочите конкретна площадка, в кв. “Витоша-ВЕЦ Симеоново”, за която съм обещал и не е реализирана. Всички възможни терени, за детски площадки и градинки, които сме коментирали с живущите и инициативният комитет на квартала са проектирани, буквално от тях, и са реализирани или в процес на реализация", коментира районният кмет.

comment 0
visibility 595
Дупки по частната улица Константин Петканов в кв. Витоша, район Лозенец

Съседи: Изпочухме си колите по частната ул. "Константин Петканов"

Повече от седмица живеещи в квартал Витоша коментират разкопаната улица "Константин Петканов" и дупките по нея.  Хората имат желание сами да я ремонтират, тъй като нямат друг вариант, а трасето ежедневно се използва. За целта обаче те трябва да получат съгласието на собствениците на улицата, които до момента мълчат. Част от улицата попада в частен имот и тъй като не са приключили процедурите с общината, тя продължава да е собственост на частници. "Изпочупихме си колите - улицата е "Константин Петканов". Дупките стават все по-големи", написаха в социалната мрежа за пореден път потърпевшите от спора "община - собственици". Според гражданите с дупки започва и свършва частния имот. Този улица била единствения нормален изход на гражданите към "Симеоновско шосе". В момента има процедура по закупуване на имота, казаха пред Столица.bg от район Лозенец. Общината не може да асфалтира или да прави каквото и да било в частен имот, заявиха от местното кметство. Преди месец собствениците на улицата я разкопаха и затвориха, за да не можеше да се минава. След намесата на медии улицата бе отворена отново, но дупките продължават да се увеличават. Проблемът е, че имотът е отчужден, но не е платен, тъй като собствениците не са съгласни с цената и я оспорват в съда. "Ако искат могат да забранят и да се минава през улицата", предупредиха от район Лозенец. "Мъжът ми искаше да я оправи, защото и на него му писна, но в последствие разбрах, че нямаме право да “ремонтираме” чужда собственост", коментира жена в социалната мрежа. Сагата с частната улица продължава и не е ясно, кога окончателно ще стане публична общинска собственост и ще се ползва нормално от столичани.

comment 0
visibility 858
Разкопаната улица Константин Петканов в кв. Витоша

Живеещи по частната ул. Константин Петканов се организират да оправят дупките

Продължава да е трудно преминаването по столичната ул. Константин Петканов, която се оказа, че е частна и бе разкопана от собствениците на имота пред месец. В социялната мрежа живеещите по и около улицата молят собствениците да оправят разкопания участък и да оправят дупките. Оказа се, че улицата е част от частен имот, отчужден от общината, но не е платен. След години чакане собствениците разкопаха улицата, за да не се преминава през нея, като знак на протест. Съдебната сага около имота продължава, а от район Лозенец, в чиято територия е кв. Витоша успяха да премахнат само загражденията. Предполагаме, че продължават преговорите с общината, но много от вашите съседи косвено са въвлечени и потърпевши. Нека постигнем цивилизовано разбирателство, защото всички страни сме заложници на ситуацията в квартала, пишат гражданите до собствениците в социалната мрежа. На всички им е ясно, че това е временно решение на проблема, но е някакъв вариант, за да бъде преминаването през ул. Константин Петканов нормално.

comment 0
visibility 919
Изграждане на детска площадка на ул. Йордан Стубел в кв. Витоша, район Лозе

Дъждове бавят изграждането на детска площадка в кв. Витоша

Изграждането на детската площадка на ул. Йордан Стубел в кв. Витоша, район Лозенец се бави заради лошото време, научи Столица.bg. Съоръжението вече трябваше да е готово, но дъждовете отлагат крайния срок. Жители на кв. Витоша и около терена предвиден за площадката се възмущават за забавянето. В коменатри в социалната мрежа, те смятат, че ако е частна фирма досега отдавна да е направена площадката. "За да се излеят бетоновите постаменти трябва да има 5 сухи дни, а след това са необходими 14 дни - технологично време, да е сухо, за да се поставят съоръженията", обясниха от кметството в Лозенец пред Столица.bg. ОТ районната администрация смятат, че до месец детската площадка ще бъде изградена, тъй като прогнозата за времето показвала, че спират дъждовете. "За това време, "сериозните" строители щяха да са вдигнали два етажа на някоя жилищна сграда! А ще има ли и игрище в дъното, както беше показано на една информационна табела в началото на строежа? Защото там имотът не е общински", коментират столичани в социалната мрежа.

comment 0
visibility 4579
Заграждане на улица

Граждани разкопаха улица в кв. Витоша, била частна собственост (СНИМКИ)

Собственици на имот заградиха достъпа до ул. ''Константин Петканов'' в кв. Витоша в район Лозенец. Причината е, че общината не им е платила отчуждаването, разказват те в социалната мрежа. Преди 20 години общината е построила улицата върху техния имот неправомерно, без да им бъде изплатено отчуждаването. Така след дълги години ходене по по мъките и хиляди левове по адвокати, през 2010-та година те печелят дело за обезщетение. Столичната община обаче отказва да има плати. Следват нови 9 години през които общината не спазва решението на съда. Така днес собствениците предприемат крайната мярка да разкопаят и затворят улицата. Всичко обаче е легално, тъй като те са влезнали в имота си с документ то ЧСИ, и разбира се имат правото на заграждане, тъй като улицата е в частен имот. От общината са предложили на хората да купят имоти им, но на половината сума присъдена по делото. Това е приемливо само за хората чийто имоти са били иззети и не са били обезщетение и хора без друг избор. Собствениците обаче, имат влязло в сила съдебно решение и очакват от общината да го спази. Според тях улицата ще продължи да функционира като улица в кв. Витоша след като бъде отчуждена и сумата изплатена. До тогава ще има ограда и движение по нея няма да има. Според живущи в района точно тази улица се използва от целия квартал, и те в момента няма от къде да минават.  

comment 0
visibility 943
Отрязани дървета на ул. Яна Язова, кв. Витоша, район Лозенец

Отрязаха дървета на ул. Яна Язова, удължават улицата

Отрязаните над 5 дървета на столичната улица "Яна Язова в кв. Витоша, район Лозенец ядоса минаващи от там граждани. Те споделиха снимка в социалната мрежа, а в коменатрите всички гадаят, каква е причината. Според едни теренът се подготвя за строеж на кооперация.  Проверка на Столицалbg показа, че причаната е друга и рязането е с разрешението на местната власт. "Издадено е разрешение за рязането на дърветата на "Яна Язова", след като е направена експертна оценка", обясниха пред Столица.bg от общинското "Зелена система". Теренът бил частен и част от него е дарен безвъзмездно от собственика на общината, защото от там минава улица. За отрязаните дървета знаели и от районното кметство в Лозенец. Дървета са премахнати за сметка на собственика, а причината е, че улицата ще се удължава, обясниха от "Зелена система".

comment 0
visibility 1272
Джип затвори входа на детска градина

Джип затвори входа на детска градина в кв. "Витоша" (СНИМКИ)

Собственик на джип изобщо не се съобразява, къде спира и къде паркира в кв. Витоша, район Лозенец в София. Явно е стар познайник на живеещите в квартала, защото снимки на неправилно паркирания му автомобил редовно се пускат в социалната мрежа. Не се знае дали досега е санкциониран, но със сигурност хората от квартала имат нетърпимост към нахалството му. Освен, че спира на непозволеня място, но е и върху тротоара. Пред детската градина дори антипаркинг колчетата не са му попречили. Сивият автомобил последно е засечен да паркира върху тротоара на ул. "Тодор Чипев" точно пред входа на 175 Обединено детско заведение - ясли и детска градина. "Не знам какъв полу-човек трябва да си, за да спреш по-този начин. Има надпис, вход на детска градина, всички дечица слизат на улицата, за да го заобиколят", коментира в социалната мрежа възмутен родител. Веднага последва и друга снимка на същия джип, пак паркиран неправилно, на перпендикулярната улица "Чавдар Мутафов" 34 в София.

comment 0
visibility 761
Софийска вода отстраняват авария, която направи задръстване на Симеоновско

Авариен ремонт на "Софийдска вода" задръсти "Симеоновско шосе" `(СНИМКИ)

Столични шофьори отново бяха докарани до истерия, след като трябваше да висят в задръстване на Симеоновско шосе заради ремонт, оплакаха се граждани пред Столица.bg. Причината била авария във водопроводната система, която трябва да бъде отстранена от Софийска вода. На моменти задръстването стигаше до Ловния парк, споделиха очевидци пред Столица.bg. Колите се пропускали по една, две, а другите оставали да чакат в задръстването. И в момента екипите продължават да работят. Аварията е в кв. Витоша, район Лозенец на Симеоновско шосе от Г. М Димитров до ул. Димитър шишманов и ул. леа Иванова. сигналът за проблемът е подаден днес в 11.30 ч. Екипите ще отстранят аварията най-рано в 19.30 ч., съобщават на официалния сайт на концесионера.

comment 0
visibility 448

Полицията залови автокрадци задигнали кола от кв. "Витоша"

Разкрити са извършители на кражба, извършена през юни, съобщават от пресцентъра на МВР. Служители от Седмо РПУ на СДВР установили, че двама криминално проявени и осъждани за кражби мъже, на 20 и 22 години, от село Борован, са откраднали автомобил  „Фолксваген Пасат“. Колата е открадната, когато е била паркиран в кв. „Витоша“, район "Лозенец". Те са задържани за срок от 24 часа. Полицейските служители открили колата на територията на София с липсващи вещи и части. След разследването някои от вещите са намерени и иззети. На обвиняемите е наложена от прокуратурата мярка за неотклонение  „подписка“. Зачестиха кражбите на автомобили и в район "Овча купел" (стара част).  За престъпленията съобщават жители на района в социалната мрежа. През последната седмица с личните си автомобили са се разделили хора, които живеят в района на улиците "Народно хоро", "Камелия" и "Маестро Кънев".

comment 0
visibility 1312

Готов е проектът за още една детска площадка в "Лозенец"

Още един проект за нова детска площадка в район "Лозенец  е готов. Мястото за мачугани ще е в к. "Витоша" на ул. "Йордан Стубел" 24. С тази новина се похвалиха живеещи в квартала в социалната мрежа. Тя бе посрещната с много положителни коментари. Детската площадка, според проекта ще е модерна и с безопасни катерушки и съоръжения. Все още не е ясно кога ще започне изпълнението, както и до кога трябва да е готова. Според запознати на пролет малчуганите по ул. "Йордан Стубел" ще има къде да бягат, скачат и да се радват, заедно с родителите. По първоначална информация изграждането на площадката трябвало да започне тази есен. Проектът за детския кът породи десетки въпроси за паркирането, тъй като в момента на това място спират автомобили. "Каква е алтернативата за колите", питат веднага жители в квартала.