Съветници от СОС предлагат механизъм за подкрепа на малкия и среден бизнес в София

Съветници от СОС предлагат механизъм за подкрепа на малкия и среден бизнес

Снимка: Столица.bg

Общински съветници от групата на ГЕРБ и СДС в СОС предлагат механизъм за облекчаване на последиците от кризата за бизнеса като се създаване на нов „Гаранционен инструмент за подкрепа на малкия и среден бизнес в столицата“ от Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия.

Това съобщи председателят на финансовата комисия Георги Георгиев на профила си в социалната мрежа.

Идеята е Фондът да издава гаранции пред банки по кредити на малки и средни предприятия (МСП) от Столична община, чиято дейност е засегната от извънредното положение и които изпитват недостиг на оборотни средства.

Предвиден е общ лимит на гаранционната схема, в рамките на която Фондът ще издава гаранции от 1 млн. лв. Покритието на гаранциите от Фонда ще обезпечава до 80% от главницата на кредити с максимален размер от 10 000 лв. или тяхната валутна равностойност, обяснява юристът.

Изискванията към фирмите ще са: да отговарят на Закона за МСП; седалището или дейността да са на територията на Столична община; да развиват дейност в сектори, засегнати от въведените извънредни мерки.

Предназначението на гаранционния инструмент е да споделя кредитния риск по банкови кредити, усвоявани за покриване на възнаграждения на служители; осигурителни вноски; публични задължения; текущи разходи, свързани с дейността на фирмите (разплащания с доставчици, наеми и др.).

Гаранциите ще са валидни до 24 месеца от датата на тяхното издаване. Малките и средни предприятия няма да дължат такси и комисионни по издадените гаранции.

От групата на ГЕБР и СДС се надяват на подкрепа от колеги от всички политически групи в СОС, за да се приеме този механизъм. Предложението ще бъде внесено за първата възможна сесия на местния парламент в столицата.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Карлос Контрера: Лицемерно да ти приемат предложения и после публ......

Столичният общински съвет (СОС) на сесията си вчера прие изменен и допълнен Правилник за дейността на общинския съвет. С...

Прочети още keyboard_arrow_right