Новините в София: Най-важното за деня 16 юли 2021 г.

Новините в София: Най-важното за деня 16 юли 2021 г.

Снимка: Снимано в София, Викория Аронова

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 16 юли 2021 г.

"Нова мода" в София: Деца хвърлят балони с вода от ет. 5, счупиха предно стъкло на кола

С какво се забавляват децата в София и доколко има родителски контрол? На този въпрос отговор дава инцидент от вчера, в кв. "Гео Милев". Деца са хвърляли балони-бомби, пълни с вода, по преминаващи леки автомобили. Единият от тях уцелва предното стъкло на лек автомобил и го прави на сол. За случая разказа в социалната мрежа Мария Селкинска, която  е потърпевша и публикува снимка да счупеното предно стъкло.

Софийски градски съд остави в ареста обвинения за убийството в Бояна

Софийски градски съд остави в ареста Христо Христов, който е обвиняем за убийството на 63-годишната Евгения в столичния квартал Бояна. В коридорите на съда Христов заяви, че е невинен и до 17.30 ч. стоял вкъщи и не е излизал. Свидетел го е разпознал и посочил на разследавщите, а по дрехите му са открити петна от кръв. Христов е осъждан за средна телесна повреда на Евгения през 2015 г., съобщиха от Софийска градска поркуратура. Съдът реши да наложи постоянна мярка "задържане под стража", тъй като може да извърши друго тежко престъпление.

С нов знак разрешиха официално велосипедистите по "Графа", поставят 70 табели София (СНИМКИ)

Официално е разрешено преминаването на велосипедисти по централната улица "Граф Игнатиев",  видя Столица.bg. Това стана с поставянето на указателен знак и информационни табели на и други места в столицата. Много от столичани се опитват да разгадаят поставената табела "Трамваят е с предимство на пешеходна пътека". А целта на Столична община е да се предотвратят рискови ситуации в конфликтни точки между участниците в движението и да се избегнат рискови ситуации.

Софийска градска прокуратура иска отмяна на разрешения за строеж на изкопа в Студентски град

В Софийска градска прокуратура е постъпил сигнал, препратен по компетентност от ВКП относно срутване и затваряне на част от пътното платно на ул. „8-ми декември“ в участъка между ул. „проф. Н. Генчев“ и ул. „Акад. Боян Петканчин“, район „Студентски“. Преди една година и половина на терена са започнали изкопни работи. В началото на 2021г. изкопът се е срутил и е компрометирал част от пътната и тротоарна настилка, съобщиха от СГП.

Общинското Софийски имоти ще даде 3 имота за голяма детска градина в столичния „Манастирски ливади - изток“

Кметът на София Йорданка Фандъкова внесе доклад в СОС за изграждането на нова  иголяма детска градина в столичния квартал "Манастирски ливади-изток", район "Триадица". Това става ясно от Дневния ред на предстоящата сесия на СОС на 22 юли т. г., която е и последна за сезона. С доклада Фандъкова предлата общинското дружество "Софийски имоти" да прехвърли на Столична община 3 имота, върху които да се издигне нова детска градина на ул. „Луи Айер“. Миналото лято в "Манастирски ливади" започна изграждането на детска градина за 8 групи, включително и яслена, с физкултурен салон и плувен басейн.

Строежът на "Златен век" продължава, потвърди ВАС

Строежът на небостъргача "Златен век" в "Лозенец" продължава. "Зелената светлина" бе дадена от ВАС. Магистратите се произнесоха във връзка с жалбата на строителния контрол срещу определението на първоинстанционния съд, съобщават от bTV.   Върховният административен съд остави в сила определението на Административен съд София – град от 25 юни 2021 г., с което се спира административното производство, образувано в ДНСК за ново спиране на строежа на сградата „Златен век“ в столицата.   

През август заради планирани спирания: Над 10 квартала в София остават без топла вода

През август над 10 квартала в София остават без топла вода. Причината е планирано спиране на ТЕЦ "София Изток". То ще се състои от 2 до 11 август и ще засегне 6 274 абонатни станции, съобщават от БТА.  А от 2 до 9 август, ще бъде преустановена работата и на топлорайон "София". Това съобщи директорът на топлорайон "София Изток" Росен Флоров, цитиран от медията.   Спирането на топлоподаването ще засегне кварталите, които се захранват от ТР "София Изток" и ТР "София" - кв. "Яворов", кв. "Гео Милев", кв."Изток", кв. "Изгрев", кв. "Лозенец", ж.к. "Дианабад", ж.к. "Младост 1, 1А, 2, 3 и 4.; кв. "Витоша", ж.к. "Дружба" 1 и 2, както и участък от централната градска част.

От "Пирогов" за втори ден излизат на протест в защита на отстранения проф. Балтов
За втори ден лекари, които работят в „Пирогов”, излизат на протест заради несправедливото, според тях, уволнение на директора на болницата проф. Асен Балтов. Това съобщават от Нова телевизия. Припомняме, че служебният здравен министър Стойчо Кацаров освободи Балтов в сряда. Като причина бяха посочени резултатите от проверката на Здравната каса, която установи нарушения за над 1 милион лева в болницата.

В София ще сменяме адреса по електронен път

Зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов обясни, че Столична община ще въведе пилотно Платформа за електронни услуги по гражданско състояние. „Започваме със смяната на адрес, като услугата ще бъде внедрена поетапно в четири района до края на годината. Първият е „Студентски“, където честотата на ползване на услугата е най-висока, и ще стартира през септември“, уточни още той. Другите три района са „Витоша“, „Средец“ и „Слатина“.

В "Студентски град": Момичета обвиняват служителка на БАН в серийни нападения

Млади момичета от "Студентски град" обвиняват служителка на БАН в нападения. За това разказаха пред камерата на Нова телевизия потърпевшите. Две от тях признават, че жената се е опитала да ги души. С други е стигала до саморазправа на улиците и в обществения транспорт.    Има и жалби - в полицията и прокуратурата. От Българската академия на науките съобщиха пред медията, че се разграничават от действията на тяхната служителка и че тя сама трябва да поеме отговорност за постъпките си.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 26 април 2024 г....

Времето на 26 април 2024г.: В петък ще е значително по-топло и с повече слънчеви часове. В следобедните часове в планин...

Прочети още keyboard_arrow_right