Новините в София: Най-важното за деня 26 януари 2022 г.

Новините в София: Най-важното за деня 26 януари 2022 г.

Снимка: Столица.bg, Илиана Миленова

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София на 26 януари 2022 г.

Учениците от 5 до 11 клас в Софийска област минават онлайн

Областният оперативен щаб в Софийска област въвежда от 27 януари нови противоепидемични мерки за учениците във връзка с увеличаващия се брой новозаболели на територията на Софийска област при достигане на III етап от Националния план за справяне с пандемията. Въвежда се обучение от разстояние в електронна среда за всички ученици от V, VI, VIII, IX и XI клас от образователните институции в Софийска област.

Съветник от СОС предупреждава премиера за тежкото състояние на обществения транспорт в София (ВИДЕО)

Общинският съветник Карлос Контрера внесе писмо в Министерски съвет до премиера Кирил Петков, финансовия министър Асен Василев и транспортния Николай Събев. В него той предупреждава, че общественият транспорт в София е в тежко състояние заради двете кризи - санитарна и енергийна. С писмото Контрера, председател на Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност към СОС, настоява държавата в рамките на бюджета да отдели средства за финансиране на градския транспорт в София.

Метрото и електротранспортът не могат да платят сметките си за ток над 5,4 млн. лв.

Метрото и електротранспортът в София няма да могат да платят пълния размер на декемврийските си сметки за ток, които излизат през този месец. Причината е ограничения в плащанията по Закона за публичните финанси заради липсата на държавен бюджет. Това стана ясно по време на среща между кмета на София Йорданка Фандъкова, президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ инж. Иоанис Партениотис, ръководителите на транспортните федерации към двата синдиката Екатерина Йорданова и Иван Кирилов, както и зам.-кметовете на София по финанси Дончо Барбалов, по транспорт Кристиан Кръстев и председателят и зам.-председателят на комисията по транспорт на СОС Карлос Контрера и Зафир Зарков.

Пазарът на столичния "Черни връх" скара общински съветници

Пазарът на столичния бул. "Черни връх" при РУМ-а в Лозенец стана повод за скандал между общинските съветници на заседание на комисията по архитектура към СОС. Повече от месец вървят подписки от жители на квартала. Едната подписка се представя на районния кмет Константин Петков, а с другата, първата бе изпратена на председателя на СОС Георги Георгиев. Георгиев реагира още в началото на януари, отиде на място, разговаря с търговци и жители и обеща пазарът да се запази.

Научен експеримент: Софийска вода постави зелен покрив на пречиствателната станция в Кубратово

Екопокритие от трева е поставено на покрива на пречиствателната станция (СПСОВ) в с. Кубратово, район Сердика. Това е научен експеримент, който ще покаже дали е по-ефективно и ще облекчи канализационната система при дъжд. За иновацията се похвалиха от Софийска вода. Зеленият момент Монтажът на „Зеления покрив“, се осъществи през есента на 2021 г., за да съвпадне с дъждовен сезон и зеленината да се „хване“. Още при първото посещение на експертите от УАСГ, във влажен и мъглив ден, специалистите забелязват, че улукът от „голия“ покрив е прокапал, а този от озеленената част е останал сух.

Модерните, нови електробуси на София - студени?

Електробусите, които все по-често можем да видим в София, са крачка към модернизацията и подобряването на градския транспорт, особено когато говорим и за качеството на въздуха, но столичани сигнализират за ниски температури в тях. БНТ провери колко е топло в новите мотриси всъщност. Проверката показа 6 градуса в електробус по линия 60.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 150 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 29 април 2024 г....

Времето на 29 април 2024 г.: В понеделник в столицата ще е слънчево, съобщават от НИМХ. След обяд ще се развие купеста ...

Прочети още keyboard_arrow_right