Новините в София: Най-важното за деня 26 юли 2023 г.

Новините в София: Най-важното за деня 26 юли 2023 г.

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 26 юли.

Автобус от градския транспорт се запали на пазара "Иван Вазов"

Автобус по линия 102 се е запалил в района на пазара "Иван Вазов", съобщават очевидци в групата "Катастрофи в София". Не се съобщава за пострадали хора, нито каква е причината.

Електробус № 73 вече пътува до столичния Младост 1

В посока ж.к. Младост 1 електробусите ще се движат по действащия маршрут в централното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“. Връщането към ж.к. Овча купел 2 става както досега в локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ (от ул. „Йерусалим“ с ляв завой по маршрута на тролейбусна линия № 5). Електробусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в удължения участък от маршрута.

В "Овча купел" 2 протестират срещу строеж на нов блок

Районният кмет Ангел Стефанов се срещна с недоволните и обясни, че действащият подробен устройствен план (ПУП) за имота е приет на 29.01.2009 г. При проведеното през 2008 г. обществено обсъждане на ПУП не е имало възражения, а след обсъждането са подадени 17 възражения срещу плана, като нито едно от тях не засяга въпросните имот и квартал. Визата за проектиране на имота е издадена през 2017 година, поясни още районният кмет, като отбеляза, че отстоянието на надземната част на бъдещата сграда в най-тясната си част е 22 метра, което е над изискуемия минимум.

Задържаха столичанка с над 6 кг различни наркотици

Спецоперацията за противодействие на престъпления, свързани с наркотици, е проведена на 20 юли от служители на сектор „Наркотици“ при СДВР. От ползвано от жената помещение са иззети електронна везна, кутии, съдържащи тревиста маса, вещество на буци и прах, както и таблетки. Резултатът от изготвената експертна справка показал, че веществата са 3205 грама амфетамин, 2034 грама марихуана, 404 грама екстази и 332.5 грама метамфетамин.

Нова апаратура и ремонти за близо 1, 5 млн. лв. ще правят общински лечебни заведения

Близо 1,5 млн. лв. общо ще отделят от собствените си средства три общински болници и една поликлиника за закупуване на медицинска апаратура и ремонти. Това ще стане след като Столичният общински съвет гласува на утрешното си заседание предложенията на общинските съветници д-р Антон Койчев, д-р Веселин Милев и зам.-кмета Дончо Барбалов. Нова апаратура искат да си купят Втора МБАЛ, Първа АГ болница „Св. София“ и ДКЦ 20. Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания „Проф. д-р Марин Мушмов“ пък има нужда от ремонт на помещения, в които ще бъде монтирана вече купена нова апаратура.

19-годишен беше обвинен за трафик на мигранти в София

19-годишен мъж, противозаконно подпомагал чужденци да преминат през страната, е бил привлечен към наказателна отговорност, съобщават от Софийка районна прокуратура. Според данните по делото на 25 юли около 03,45 ч. на Северната скоростна тангента в гр. София, с цел да набави за себе си имотна облага, обвиняемият подпомогнал 12 граждани на Афганистан да преминават в страната в нарушение на закона, като ги превозвал в лек автомобил.

Хаос на "Орлов мост", светофарите не работят

Светофарната уредба на едно от най-оживените кръстовища в София - това на "Орлов мост", са спрели да работят днес около обяд.  Това е предизвикало хаос и огромни задръствания в центъра на столицата, съобщават водачите. И в двете посоки трафикът е много затруднен, при възможност изберете друг маршрут за придвижване. Към момента все още няма информация за причината за аварията. Работи се по отстраняването ѝ.

Моторист е със счупена ключица, при гонка в София се блъска в патрулка

Мотористът е отказал да бъде тестван за алкохол и наркотици. Няма други пострадали хора, както и автомобили, участници в движението. "Има такъв случай от изминалата нощ. По случая е образувано следствено дело", потвърдиха от СДВР.

Меломанки от Тексас аплодират „Парсифал“ в Софийската опера

Най- силно впечатление на трите чужденки направила изчистената режисура на академик Пламен Карталов. Американките са очаровани и от артистите Атанас Младенов в ролята на Краля и Костадин Андреев като Парсифал. С прекрасния си драматичен глас ги пленила и Гергана Русекова – ярка и колоритна Кундри.

Председателят на СОС за Къпалня "Мария Луиза": Втори подарък няма да има и София няма да плаща откуп

Столична община получи предложение от собственика Румен Гайтански да продаде обратно имота на столична община, някога дарен от Тошко Добрев на ВИС 2 като апорт, или да бъде общетен с имоти на други места в София.
Работната група възложи финансов анализ на Къпалнята, преди да започне обсъждането на предложенията на Гайтански.

Трайков получи зелена светлина за детска градина на столичната ул. "Христо Белчев"

След 2 години чакане районният кмет на столичния район Триадица Трайчо Трайков получи зелена светлина, за да започне реално строителство за преустройството на сградата на ул. Христо Белчев за детска градина. В общината е получено съгласувателно писмо от Министерство на културата за преустройство на административната сграда на ул Христо Белчев във филиал на детска градина, съобщи Трайков във фейсбук.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 1 май 2024 г....

Времето на 1 май 2024 г.: В празничния ден времето ще е облачно, съобщават от НИМХ. Облачността ще бъде по-често значит...

Прочети още keyboard_arrow_right