Новините в София: Най-важното за деня 4 март 2021 г.

Новините в София: Най-важното за деня 4 март 2021 г.

Снимка: Atanas Pavloff

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 4 март 2021 г.

Столична община осигури на 51 семейства модерни и красиви жилища в Красна поляна

51 семейства от Виетнамските общежития на ул. Ришки проход в район Красна поляна. ще са новодомци в модерни и красиви жилища. Столична община осигури домове на обитателите на Виетнамските, тъй като предсоти събаряне на 7 и 8 блок от гетото. Една от новодомките е баба Румяна, която се грижи за четирима внуци. Най-малката е 11-месечната Емилия. "От нищо не съм лишена. Много ви благодаря, че се грижите за хората", каза развълнувана и невярваща на очите си Румяна пред Нова телевизия. Тя благодари на кмета на район Красна поляна Иван Чакър, по чийто контрол бе посторена новата сграда от морски контейнери и апартаментите обзаведени.

Кметът на Нови Искър пред Столица.bg: COVID-19 ни забави, но не ни отказа от изграждането на спортна зала в Нови Искър

2020 година беше изключително трудна за всички. Плановете се преобърнаха на 360 градуса в рамките на месец. В началото на годината успяхме да завършим окончателно стратегически важен обект, чието изграждане бяхме започнали през 2019 г. Става въпрос за изцяло новата сграда на детска градина 135 “Мое детство“ в най-големият квартал на град Нови Искър – Курило, споделя кметът на Нови Искър даниела Райчева в интервю пред Столица.bg.

От "Триадица" започнали процедури за премахване на павилиони в Южен парк-трета част

Проверки от район Триадица са констатирали изтекли договори на много преместваеми търговски обекти - павилиони и мобилни съоръжения. От администрацията са предприети действия по премахването им, тъй като павилоните са поставени без одобрена схема и разрешителни. Масови проверки във всички райони на Столична община започнаха след 14 февруари, когато ток от кабел от шахта, на бул. "Ив. Гешов", захранващ незаконен павилион в двора на столична болница, уби 16-годишния Людмил.

Учени от Софийския университет работят в 2 направления за лекарство срещу COVID-19

В две направления работи екип от учени на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за откриването на лекарство срещу COVID-19. Това съобщи ръководителят на проекта проф. Леандър Литов пред БНР. Ще се опитаме да блокираме два от протеините, произвеждани от короновируса вътре в клетката и да се блокира клетъчната реакция срещу инвазията на вируса. Ако намерим някаква нова молекула или нещо, което е известно, но върши работа - да блокира тези два протеина на вируса, ние ще позволим клетъчният имунитет да се справи с атаката на вируса. Второто направление е да се подтисне т.нар. цитокинова буря. Оказа се, че едно добре познато лекарство, което се прилага широко в практиката като антикоагулант, може да потиска развитието на цитокинова буря. Ако се окажем прави, подходът ще доведе до съществено редуциране на броя на пациентите, които постъпват в болница и на тези, които имат фатален изход", обясни проф. Литов.

"Софияплан": Недостатъчно са училищата, яслите и градините в южната част на столицата

Недостатъчно са яслите, училищата и детските градини в южната част на София, където през последните години се урбанизират нови зони, предимно с жилищни функции – кварталите Манастирски ливади - Изток, Кръстова вада, Карпузица, Витоша-ВЕЦ Симеоново. В тези квартали няма изградени общински учебни и детски заведения. В тях детската грижа се предоставя единствено в частни градини, които обаче не разполагат с достатъчен брой места. 

Тръгва електронна система за запазване на час за ваксина- ето четирите стъпки

Четири са стъпките, които трябва да направи всеки, който иска да си запази онлайн час за ваксина срещу коронавируса. Това може да стане във всички имунизационни центрове. Електронната система започва да работи от 17 часа днес. Записването става с една седмица напред. Най-ранният час е 11 март, стана ясно при представянето на платформата пред журналисти.    Първата стъпка за запазване на час е попълването на личните данни. Има възможност за избор как да получите кратко съобщение с избраните дата и час. Това може да стане по електронна поща или чрез SMS,информират от Нова телевизия. Системата проверява данните преди да ви даде достъп до всяка следващата стъпка.

Бус удари три паркирани коли и колчета на бул. "Свети Наум"

Поредна катастрофа в столицата. Водач е ударил три паркирани коли и няколко колчета по тротоара на бул. "Свети Наум" в София, съобщават от bTV.  ПТП-то е без пострадали.

В природен парк "Витоша" е пуснат на свобода раненият сръндак

Отново на свобода е пуснат раненият сръндак, който бе настанен в Зоологическата градина за преглед и лечение, след инцидента от миналата седмица. Днес служителите на  зоопарка, заедно с директора Цветан Динев на  ТП “ДГС София“ и д-р Никола Дойкин експерт фауна от Дирекция на Природен парк „Витоша“, избраха най-подходящото място в Парка, където да бъде пуснато дивото животно.

Родно сметище до Украинското посолство в Овча купел (СНИМКИ)

Незаконно сметище изникна в столичния "Овча купел" в близост до посолството на Република Украйна, сигнализираха пред Столица.bg граждани. От известно време недовършената част на улица „Букет“ е станала притегателно място за стари мебели, счупени части от автомобили, непотребни вещи и редица други отпадъци. Пред Столица.bg жители на квартала разказаха, че в района обикновено собственици на кучета разхождат домашните си любимци около Украинската мисия. Посолството е сред зелено пространство, а боклуците, предимно строителни, са на гърба  сградата в горичката.


Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 25 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 25 април. Благовест Георгиев остава неза...

Прочети още keyboard_arrow_right