Тема: проверки

comment 0
visibility 172
проверки риба

Магазините, предлагащи риба в София, без нарушения- до момента

Магазините, които предлагат риба в София, нямат нарушения поне до този момент. Това обясни пред Радио"Фокус" началникът на отдела по контрол на храните в Българската агенция по безопасност на храните за София-град д-р Галя Викьова. Тя подчерта, че в навечерието на Никулден проверките са засилени. И обясни кои са част от нещата, за които експертите следят. Рибата трябва да се предлага само в регламентирани обекти и да бъде придружена с документи, доказващи произхода ѝ. Д-р Викьова уточни, че охладената риба се съхранява върху лед на около 0°, а замразената при -18°. Тя даде и конкретни съвети за потребителите, с които да са сигурни, че рибата, която закупуват, е прясна. „Очите трябва да са бистри и изпъкнали. Люспите трябва да са прилепнали към тялото, а слузта, която се отделя трябва да е бистра и прозрачна. Хрилете трябва да са розово-червеникави, да няма силно издуване на корема, нито хлътване на мускулатурата при натиск. Мускулатурата трябва да е еластична и бързо да се възстановя след натиск с пръст“, отбеляза ексертът.

comment 0
visibility 268
проверки

АПП и Столичният инспекторат с обходи под мостовете на реките (СНИМКИ)

Съвместни екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция“ и Столичния инспекторат проверяват подмостовите съоръжения на основните реки в София. Задачата им е възложена от кмета на София Йорданка Фандъкова. А целта е да бъдат махнати нерегламентираните отпадъци под мостовете. Така ще бъде осигурено нормалното оттичане на водите. Няма да бъдат допускани паленето на боклуци през зимата и увреждане на съоръженията. Това съобщават от Столична община. Бяха открити отпадъци под моста на Сточна гора и под моста при ул. „Раковски“, които се почистени.    Където бъдат открити бездомници, със съдействието на  СДВР и социалните служби ще им се оказва помощ .        

comment 0
visibility 3229
151 НСУ "София" стол

Собственичката на затворения стол в 151 училище се скрила от БАБХ, РЗИ и НАП

Соственичката на фирмата, която на търг е спечелила стола на 151 Национално средно училище "София" в Овча купел е неоткриваема. Всеки ден служители на контролните органи - БАБХ, РЗИ, НАП и ГИТ са в стола, чакат я с часове, докато се правят проверки, но тя не се появявала. Изпратена е и нотариална покана да се яви, но засега няма резултат, научи Столица.bg. От преди седмица столът на училището е затворен заради лоши хигиенни условия некачествена храна, както и продукти с неизяснен поризход. Родители първи сигнализирали за нередностите и публикуваха Жалба в социалната мрежа. В столовата са се хранили около 300 от 1100 ученици в НСУ "София", което не е към Столична община, а на подчинение на МОН. "Предприели сме действия за преразглеждане на договора", лаконичен бе пред Столица.bg директорът на училището Росен Цветанов. Фирмата е спечелила търга по ЗОП с най-ниска цена и ползва три от четирите помещения, пуснати на конкурс. Договорът е за 4 години, а помещенията ги ползва от средата на септември т. г. Освен стола, дружеството държи и лафката в училището. Ценитe там били като на бензиностанция, коментират родители. Освен установените нарушения с храната в стола, който е затворен е не работи от седмица, такива са открити и на лафката. Там се продавали снаксове и други неразрешение за децата и училището храни. На всичкото отгоре от фирмата не давали купони, нито касови бележки за храната в стола. Децата, които са платили ги водели в тетрадка - халваджиски тефтер, с по две имена. Често се случвало ученици, които са платили за храна (виж снимка 2) за цяла седмица да не бъдат допускани в столова и оставали гладни, разказаха родители. От ръководството на училището обясниха, че са имали над 10 разговора със собственичката на фирмата-оператор, но нищо не се променило. В момента на проверка на фирмата в училището са от БАБХ, РЗИ - заради ужасните хигиенни условия, НАП заради липсата на купони и касови бележки и ГИТ за нарушения в трудовото законодателство. До момента от МОН мълчат и нямат становище по случая, а проблемът създава сериозно напрежение между родителите и фирмата, която държи стола.

Реклама
comment 0
visibility 1111
София

Установиха нарушения при проверки за качеството на въздуха в София

Извършени са проверки по взетите мерки за качество на въздуха на 18 и 19 ноември, съобщават от Столичен инспекторат. 83 строителни обекта във всички райони на столицата са били проверени. Има съставени протоколи с предписания. Съставени са 16 акта за установени административни нарушения. 7 сервиза за автомобили за проверени за нерегламентирано изгаряне на отпадъци и не са установени нарушения. Направен е последващ контрол на 4 площадки, който е установил, че направените предписания са изпълнени. Не са били установени и нарушения след проверки по сигнали на граждани за нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

comment 0
visibility 304
Проверки на Столичен инспекторат по строежи за качеството на въздуха

Столичен инспекторат провери 87 строежа в София, открити са нарушители

Проверяващите от Столичен инспекторат са на крак и се извършват масово проверки във всички райони на София заради мерките за качеството на въздуха. Днес са порверени 87 строителни обекти във всички цялата столица. За всяка проверка има съставени констативни протоколи с предписания. За установени на място нарушения на обектите са съставени 6 акта. Също така са проверени 6 автосервиза за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, но не са установени нарушения. Извършени са 4 проверки на площадки за дейности с отпадъци. Наложена е една глоба с фиш за замърсена прилежаща територия. По сигнали на граждани за нерегламентирано изгаряне на отпадъци на открито са направени 12 проверки. Установени са само две нарушение и са съставени 2 акта. Проверка е направена и по сигнал за замърсяване на въздуха от горене на отпадъци в отоплителен уред във фургон, който се намира на паркинг за автобуси. Инспекторите са установили, че се изгарят дърва. Проверките на Столичния инспекторат продължават.

comment 0
visibility 2338
пътна полиция започва проверки

Пътна полиция започва проверки и в София за гуми и фарове

Столичната Пътна полиция от утре стартира проверки на автомобилите дали за готови за зимата. Проверките ще бъдат както в столицата, така и по пътищата на цялата страна. Акция "Зима" ще проверява гумите и грайфера, фаровете дали са в изправност, както и чистачките. Масовите проверки започват от 1 ноември и ще продължат целия месец. В София ще има засилен контрол на пешеходци и велосипедисти. Ще има санкции за пешеходци, които пресичат на непозволени места, а не на обозначените, съобщава Нова телевизия.  

comment 0
visibility 486
проверки

Масирани проверки и глоби за замърсяване на околната среда в София

Екипи на Столичния инспекторат са засилили проверките на обекти, които генерират емисии. Това се прави във връзка с отчетени през последните дни от АИС превишения  на средноденонощните норми за ФПЧ10.   От понеделник насам са  проверени 20 строителни обекта и са направени 7 акта за установяване на административни нарушения. Като най-много са глобите за излизане на камиони от строежи без измита ходова част,  липса на съоръжения за измиване, натрупване на строителни материали и земни маси извън строителната площадка и възпрепятства свободното преминаване на гражданите.    Продължава и метенето и миенето на основни пътни артерии в града.  При сигнали за нерегламентирано горене на отпадъци Столичният инспекторат заедно с екипи на районните администрации и полицията  извършват проверки на място и при установяване на нарушения налагат глоби и  съставят актове.   При прогнози за превишения на средноденонощните норми за ФПЧ10. Столична общинна предприема извънредни мерки като освен проверките на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици, проверки на строителни обекти, генериращи емисии, машинно метене и миене , призовава гражданите да не използват лични МПС, а обществен транспорт. Освен това препоръчва при възможност да не използват дърва и въглища за огрев, а да преминат към алтернативно отопление.       

comment 0
visibility 2162
TISPOL проверки на автомобили, камиони и автобуси

Само за седмица в София хванаха 29 шофьора с алкохол и надрусани

14 шофьори са хванати да управляват автомобили след употреба на алкохол на територията на София, научи Столица.bg. Това показва справка на СДВР за периода от 14 до 20 октомври т. г., като в тази седмица имаше акция TISPOL -  Европейската мрежа на службите на Пътна полиция. 15 пък са установените шофьори, които са седнали зад волана след употреба на наркотични вещества. Нарушителите с превишена скорост в столицата са 13. Най-много - 16, са неизползвалите колани. Разкритите престъпления при извършването на контрол от СДВР, само за една седмица, са нелегални емигранти - 7, притежание на наркотични вещества и техни аналози - 8, огнестрелни оръжия - 9, крадени стоки - 10, издирвани лица - 11 и други криминални престъпления 12, съобщиха от МВР. При проверката на камиони и тежкотоварни автомобили са установени 23 нарушения, при които товарът не е бил добре укрепен, а при 22 имало превишение на товара. При 20 е открита техническа неизправност. Тревожни са данните за София, тъй като при проверката по TISPOL и на автобуси са хванати 14 шофьора с алкохол и 15 седнали зад волана след употреба на наркотични вещества. 8400 товарни автомобила и 1711 автобуса са проверени в цялата страна в рамките на последната операция за контрол от  14 до 20 октомври.  В проверките у нас участваха и служители на Криминална и на Икономическа полиция, както и на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. От общия брой проверени товарни автомобили са установени 3476 нарушения, като на водачите на 22 от тях е наложена забрана да продължат пътя си. При автобусите са установени 425 нарушения. Операциите за контрол на товарните автомобили и автобусите са заложени в календара на TISPOL, след анализ и отчитане, че при възникване на тежки пътнотранспортни инциденти с такива превозни средства, последиците са значително по-големи.

comment 0
visibility 9179
кучета

Започнаха проверки за кучета в столицата, глобяват (СНИМКИ)

6 собственици на кучета са глобени за разхождане на любимците им без повод само за един ден. Санкциите са наложени в района на НДК и парк "Възраждане" от служители на звено „Медицинска екология“ към Столичен инспекторат.   Екипите следят дали хората разхождат кучетата си на повод, дали почистват след дефекация на животните, дали кучето има поставен микрочип и актуална ваксина против бяс.  Проверките се извършват по график в големите паркове и градини, детски площадки, дворове на училища и междублокови пространства.   От началото на този месец са проверени 116 собственика. 17 са глобени с фиш, на 45 са съставени констативни протоколи с предписания.    

comment 0
visibility 262
проверка по празниците

Проверки за скорост, пияни водачи и наркотици от КАТ по празниците

"Пътна полиция" ще прави масирани проверки по пътищата на София и страната през трите празнични дни около Съединението. Ще има контрол на максималната скорост за движение, дали има хора, които са зад волана пили или след употреба на наркотици, съобщиха от МВР. Ще се проверяват не само водачите на леки автомобили, но и тези с мотори, и с тротинетки. Екипите на "Пътна полиция" ще бъдат разположени не само по големите пътни артерии, но и по малките трасета. По време на празниците около 6 септември миналата година са регистрирани повече от 7600 нарушения на скоростта. От КАТ напомнят на всички, които ще пътуват през празниците, че носят отговорност не само за собствения си живот, но и на останалите хора на пътя.

comment 0
visibility 1310
Йорданка Фандъков със семейната кола

Фандъкова проверява ремонтите в София със семейната кола

Кметът Йорданка Фандъкова доста изненади е замислила днес в почивния ден. Особено вълнуващи те ще са за изпълнителите на ремонти по столичните улици и строителни обекти. Сутринта на проверка на бул. България столичният кмет пристигна и си тръгна със семейния автомобил Тойота. "Имам уверението на АПИ, че през септември ще започне разширението от околовръстното към магистрала Тракия. Отчуждителните процедури бавят стартирането. Най-важните обекти са разширяването на този участък по Южната дъга и пробивите и  разширенията по вътрешните рингове на София за облекчаване на трафика", коментира Йорданка Фандъкова на бул. България. Часове преди там да бъде пуснато предсрочно движението по ремонтираната отсечка, тя направи проверка за изпълнението на ремонта, качи се на личната си кола и изчезна. Отива по други обекти да види как се работи, има ли достатъчно работници и докъде са стигнали строителните дейности, научи Столица.bg. По непотвърдена информация тя ще мине и през Овча купел, където продължава обновяването на "Президент Линкълн". Това е от малкото ремонти, които няма да са приключили до 15 септември. В момента в столицата се работи на 25 места. Ремонтират се улици, участъци, тротоари, пълнят се дупки. Фандъкова каза, че очаква до 15 септември да приключи и цялостната реконструкция на ул. "Каменоделска", където е подменено трамвайното трасе, контактна мрежа и се продължава работата по настилка, тротоари, бордюри, осветление и спирконавеси.

comment 0
visibility 557
Фандъкова проверява текущите ремонти по София

Обновиха маркировката на велоалеята до парка на НДК (СНИМКИ)

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери днес изпълнението на текущи ремонти в различни квартали на града. Заедно с реконструкцията на основни улици и булеварди в града, продължава работата по текущите ремонти. Те са част от цялостната програма на Столичната община за ремонт на пътната инфраструктура. Ежегодно се изграждат около 30 вътрешноквартални улици заедно с тротоарите. Изцяло нов тротоар се изгражда до училище 128 „Алберт Айнщайн" на ул. "Проф.Васил Златарски" в "Младост". Обновяват се и разбитите тротоари на ул."Чаталджа" в район Оборище. Там се поставя нова настилка от унипаваж, а по настояване на кмета се подменят и бордюрите. Обновява се паважната настилка по ул."Йосиф Петров" и се ремонтира пл."Велчова завера" в район „Лозенец". На нова маркировка ще се радват велосипедистите по велоалеята, която е на тротоара до парка на НДК. Фандъкова е възложила обновяване на пътната маркировка по пътните платна и на пешеходните пътеки. Приоритетно ще се възстанови маркировката около училища и детски градини преди началото на учебната година. Обновяват се и тръбно-решетъчни парапети по улиците и пътни знаци. На екипите, които извършват текущи ремонти, е възложена работа по пътната настилка на ул."Родолюбие" в район „Сердика". Там в момента се извършва фрезоване и асфалтиране. Същите дейности се извършват и на ул."Кап.Тодор Ночев" в район „Лозенец", ул."Димитър Пешев" в район „Искър", ул. Незабравка в район „Изгрев". Ремонт паважната настилка сеизвършва на ул. "Слатинска".  

comment 0
visibility 645
Изхвърляне на хранителни отпадъци

Санкция от 700 до 20 000 лв. за смесване на хранителни отпадъци

Столичен инспекторат е съставил 10 акта за нарушение при направените 25 проверки за смесване на хранителни и други отпадъци. Засилените инспекции продължават в цяла София. При направените на търговски обекти в центъра на столицата не са открити нарушения. Контролиращото звено е проверило  как се генерират хранителни отпадъци и начина, по който се събират и предават. От Столичен инспекторат предупреждават, че за смесване и изхвърляне извън предназначените съдове санкцията е в размер от 700 до 20 000 лв. За очевидни маловажни нарушения, установени на място са наложени глоби с фиш в размер 50 лв.      

comment 0
visibility 2254
животински пазари

Продължават проверките по животинските пазари в София

Проверки по столичните животински пазари ще има и днес. Екипите, които ще следят за нередности, са от Столичен инспекторат, Общинска полиция и Агенцията по Безопасност на храните. Причината е установената в България "африканска чума" по свинете. Основно ще се следи дали има продажба на животни и животински продукти, за които обаче има наложена забрана от Българската Агенция по Безопастност на храните. При предишните проверки инспекторите са направили 9 акта за административно нарушение на търговци без необходимите разрешителни документи.  

comment 0
visibility 458
пазар Долни Богров

БАБХ продължава с проверките по софийските пазари

Инспектори от Агенцията по безопасност на храните, заедно с колегите си от Столичен инспекторат провериха днес как се прилагат правилата на пазара в Долни Богров, съобщи БНТ. Установени са нарушения, които нямат връзка със свинското месо. На този пазар от години не се продават прасета. Днес дори и други животни липсваха. Инспекторите подозират, че търговците на птици са били предварително предупредени. Оказва се, че пазарът не е регистриран. Ще бъде съставен акт за административно нарушение на управителя на "Пазари - Север". От БАБХ предупреждават да не рискуваме с покупките на продукти от такива места. Често използваното месо не е изследвано за трихинела, който може да причини рязко влошаване на здравословното състояние на човек. Нарушения са установени и при продажбата на яйца на пазара.

comment 0
visibility 502
изненадващи проверки

Заради чумата по свинете: Неочаквани проверки по пазарите в София

Пазарите в София днес бяха подложени на изненадващи проверки от два екипа- на Българската агенция по безопасност на храните и на Столичен инспекторат. Причината- увеличаващите се огнища на африканска чума по свинете в страната, разказва bTV. Инспекцията започна от птичия пазар на "Подуяне". Гледаше се неразрешена продажба на продукти от животински произход. За да си спестят  проверка някои търговци изоставяха стоката си. Други обаче нямаше как да се измъкнат от актовете. Вътре в пазара бе глобен един търговец, извън пределите на мястото санкции получиха още 7 човека. Проверяващите напомниха, че има издадена заповед да се спре продажбата на животни и животински продукти. Но повечето граждани още не са запознати с новите правила. Заради това актовете ще се връчват след седмица.    

comment 0
visibility 823
Столична община данъци за имоти в курорти

ВАП откри нарушение в завишените данъци на имоти в куроти в Столична община

Върховна административна прокуратура (ВАП) откри нарушение в наредбите на общини, с които се вдига данъчната ставка за имоти, намиращи се в курорти. Такава се оказа и наредбата на Столична община. ВАП обябява за противоконституционни завишените данъчни ставки за имоти, които се намират в курортни населени места и не са основно жилище, не се отдават под наем или не са регистрирани като места за настаняване по смисъла на Закона за туризма. При поредна проверка по реда на надзора за законност на Върховната административна прокуратура /ВАП/ са открити сериозни нарушения при определяне на размера на местните данъци в наредби, приети от общинските съвети, съобщиха от ВАП. Мерките са по повод решение на Конституционния съд от 9 април 2019 г. Целта на проверката е да се елиминира неравното третиране на собствениците по отношение на дължимия от тях имуществен данък върху имотите. След влизане в сила на конституционното решение данъчната ставка за тези имоти следва да е както за всички останали - в определен от общинския съвет конкретен размер от 0,1 до 4,5 на хиляда върху данъчната оценка, а не от 5 до 7 на хиляда за имотите, разположени в балнеолечебни, климатични планински и климатични морски курорти от национално значение и от 4,5 до 6 на хиляда - за останалите. В хода на проверката са установени 44 наредби, които предвиждат данък за изброените имоти в по-висок размер от актуалния законов регламент. Към настоящия момент, във връзка с образуваните преписки са подадени 16 протести до административните съдилища. Нарушения са установени в действащите наредби в общини Столична, Благоевград, Стара Загора, Габрово, Перник, Несебър, Созопол, Поморие, Царево, Приморско, Банско, Разлог, Сандански, Петрич, Велинград, Хисаря, Троян, Тетевен, Ботевград, Вършец, Панагюрище, Казанлък, Шабла, Каварна и др. Проверката на ВАП продължава.  В Столична община увеличение има за втори имот в курорт, каквито са Банкя и Панчарево.

comment 0
visibility 4315
София парк

ВАП иска проверки на кучета и собствениците им

Масови проверки как хората разхождат кучетата си в София и страната, поискаха от Върховната административна прокуратура. Това става след поредица от тежки инциденти с домашни любимци. В сряда кучета от порода питбул нападнаха 8-годишно момиченце в квартал Манастирски ливади. Заради сериозно зачестилите нападения в столицата проверките са засилени, правят се в паркове и градинки, а също и в междублоковите пространства сутрин и вечер. От началото на тази година в София са съставени 14 акта за ухапване от куче. Глобата за тях е 100 лева. Инспекторите са съставили и голям брой актове за водене на куче без паспорт и без повод. Санкцията за това е 50 лева. От Столичния инспекторат коментират, че на ден имат по 5-6 жалби за ухапвания от кучета и за такива водени без повод.

comment 0
visibility 9045
КАТ

Таен клиент чакал 6 часа на опашка в КАТ София

Таен клиент е чакал близо 6 часа на опашка за книжка в столичния КАТ. Става ясно от проучване за модернизация на администрацията. Проучването е стартирало след множество сигнали за нередности от страна на граждани. Близо месец и половина десет тайни клиенти са наблюдавали как 13 администрации в страната предоставят над 15 услуги, съобщава БНР. Те се следели дали се спазват нормативните изисквания и фиктивно ли се предоставя услуга, както и дали администрациите си разменят информация. След проверката става ясно, че администрацията има проблем с отзивчивостта и често иска от гражданите документи, които изобщо не се необходими.  Проблем се оказва и изключително дългото чакане на опашка пред гишетата. Най дълго време се е чакало в КАТ София за подмяна на свидетелство за правоуправление на МПС общо 6 часа. Администрацията ще има един месец да отстрани всички проблеми, това заяви пред радиото Красимир Божанов, директор на дирекция "Модернизация на администрацията" в МС. На всички места ще има лично санкциониране. Още вчера вицепремиера Томислав Дончев е изпратил предупредителни писна до админстрациите, като в тях е описано, че имат месец да остстранят констатираните проблеми. Той съобщи, че се очакват и нови проверки скоро.

comment 0
visibility 238
Проверка на пътна полиция

"Пътна полиция" започна проверки за скорост и колани

"Пътна полиция" стартира от днес поредна проверка на територията на София и на страната. Акцията е като резултат от тежките катастрофи, които станаха тези дни. Това съобщиха от МВР. Водачите ще се проверяват основно за каране с регламентирана скорост, дали са правоспособни, ползването на колани и детски столчета в колите, дали дават предимство на гражданите на  пешеходните пътеки. Особено внимание ще се обръща на мотористи и велосипедисти- дали са правоспособни, видимост и състояние на регистрационните табели и ползването на предпазни каски. Полицейските екипи ще бъдат по участъци с въведена временна организация на пътя, както и по местата със засилен трафик.

comment 0
visibility 492
БАБХ

Унищожават над 302 кг месни храни в София с изтекъл срок на годност

Инспектори от "Контрол по храните на Областната дирекция по безопасност на храните са направили 1505 проверки на обекти от 1 до 31 май т. г. в София. Установени са нарушения в резултата, на които са съставени 32 акта за административни нарушения и общо са направени 103 предписанията. Най-честите нарушения са несъответствия при етикетирането и липса на етикет на български език. Такива стоки са спрени от реализация - 12,21 л. безалкохолни напитки и 105 л. зехтин. Възбранени и насочени за унищожаване, поради изтекъл срок на годност, липса на идентификационна маркировка и етикетировка са 24,451 кг храни от неживотински произход и 302,406 кг от животински произход.  

comment 0
visibility 428
Акция "Ваканция" на Пътна полиция започва

Пътна полиция започва акция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!"

Пътна полиция започва акция "Ваканция" в София и страната. По-малките учениците вече са в почивка, а след броени дни и по-големите. Това е причината да се започне с масовите проверки и иницативи, насочени за опазването здравето и живота на децата и участниците в движението. Акцията е под мотото "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!", съобщават от МВР. Проверките ще са за колани, изрядност на автомобилите, документи за правоспособност. Ще се следи и за нарушители сред пешеходците, както и колоездачи и мотористи. От Пътна полиция са направили дълъг списък с препоръки към всички участници в движението, който може да се види на официалния сайт на МВР. Едно от най-важните е шофьорите да се съобразяват с пътните и атмосферни условия на пътя. За първите 5 месеца от 2019 г. при тежки катастрофи са загинали 7 деца, а ранените са 369, сочи статистиката. Жертвите в автомобили на свои роднини или познати са 3 деца и 183 ранени. Като пешеходци загиналите деца са 3, а ранените 131, предупреждават от МВР.

comment 0
visibility 441
КАТ проверяват

КАТ със засилени проверки за употреба алкохол в София

Пътната полиция в столицата стартира засилени проверки за алкохол и наркотични вещества. Операцията е част от TISPOL и ще продължи до 9 юни. Ще се правят проверки и за правоспособност, валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, невръчени електронни фишове, както и за неплатени глоби освен това ще се следи дали шофьорите ползват колани и дали се използват детски обезопасителни системи в автомобилите. Заради започналият мотосезон ще бъдат проверявани и дали мотоциклетистите използват предпазни средства, дали са им изрядни мотори и как са поставени регистрационните табели.