"Зеленият преход на гарите" в София продължава с експертен форум и квартален панаир

photo_library
 • -

  Снимка: Градоскоп

 • -

  Снимка: Градоскоп


Инициативата "Зеленият преход на гарите" продължава с тридневен експертен форум и квартален панаир, посветени на възможното устойчиво развитие на терените от Сточна гара до Гара Подуяне в София, съобщават организаторите на събитието.

Стъпвайки върху трите основни посоки на движението Нов Европейски Баухаус на Европейската комисия — Beautiful, Sustainable, Together, организаторите от ГРАДОСКОП подготвят работилници и дискусии в три поредни дни. Целта е да се създадат три пилотни проекта, с които да стартира трайно обживяване на терените около Сточна гара. Кулминация на форумът е квартален панаир в събота, 1 октомври, с храна, напитки, музика, детски активности, танци, запознанства и изложение на местни творци, бизнеси и занаяти.

Предстоящите събития по проекта “Зеленият преход на гарите” се осъществяват в партньорство с НКЖИ и с подкрепата на Европейския институт по иновации и технологии (EIT), организация на Европейския съюз, и проекта Зелена София на Столична община.
Разговорът за бъдещето на терените започна по-рано тази година с урбанистичен анализ и мултидисциплинарни студентски работилници и кулминира през юни със събитието "Станция София" в сградата на Сточна гара, в което взеха участие над 100 международни експерти, организации и студенти.

“Щастливи сме, че с инициативата “Зеленият преход на гарите” ГРАДОСКОП стана първата българска организация, която печели проект по мащабната програма на Европейската комисия Нов Европейски Баухаус, която насърчава устойчивото, включващо и естетическо развитие на градовете в Европа.”, разказва Теодора Стефанова, двигател на проекта от екипа на ГРАДОСКОП.

“Изцяло залагаме на тези водещи принципи в работата ни, тъй като търсим максимално участие на всички заинтересовани страни в мисленето на концепции за бъдещето на тези градски терени, така че те да се развиват като достъпни, екологично чисти и красиви градски пространства”, добавя тя.

Форумът за възможното бъдеще на Гарите започва на 29 септември с Ден 1 на тема КРАСИВО, който включва затворени експертни дискусии за публичните пространства, екологията и пейзажа на района. Институции и експерти ще преосмислят какво означава “красиво” и “устойчиво” в контекста на гаровите пространства и сградата на Сточна гара, с целта да формулират заедно пилотен проект за възстановяване на връзката с реките и обширния ландшафт по продължителността на неизползваните жп ареали на Сточна Гара и Гара Подуяне-Разпределителна.

Вторият ден на форумът на 30-ти септември е на тема УСТОЙЧИВО и включва експертна дискусия за новите икономики. Експерти, институции и бизнеси от района ще обсъждат екологично устойчиви стратегии, за да развият капацитета на бившите индустриални терени като двигател за климатичната неутралност на София. Целта е да се структурира пилотен проект, който свързва местните предприятия, културните дейци и жителите на квартала, с акцент върху кръговата икономика и повторната употреба на материали и ресурси.

Ден 3 на форума е на 1-ви октомври на тема ЗАЕДНО и ще е кулминацията на форума с квартален панаир за всички малки и големи съседи от квартала. Събитието е с вход свободен за всички желаещи, които ще могат да разгледат и обсъдят резултатите от работата на експертите и да се включат в процеса със свои предложения и идеи. Организаторите планират и всички съставки за лежерно съботно прекарване в квартала — храна, напитки, музика и изложение на местни творци, бизнеси и занаяти.

ПРОГРАМА НА КВАРТАЛНИЯ ПАНАИР:

10:30-18:00 Изложение на артисти и малки бизнеси от квартала. Всички, които създават нещо в района на Сточна гара, могат да се включат безплатно в изложението, като пишат предварително на hello@gradoscope.com.

10:30-12:00 Работилница “Озеленяваме ЗАЕДНО” с Botanic Lab
(с предварителна регистрация на
https://www.eventbrite.com/e/botaniclab-tickets-417904161597)

10:30-13:30 VR прожекции на танцовия филм Control на RUBECULA

12:00-16:00 Работилница “Строим ЗАЕДНО” със ZALAG DARISE & BOGODOME
(с предварителна регистрация на
https://www.eventbrite.com/e/zalag-darise-bogodome-tickets-417891413467)

16:00-18:00 Детска архитектурна работилница

18:00-19:00 Swing Dance Workshop със Swing Society

19:00 - 20:30 Live Jazz с Georgia Pavlova Trio

20:30 - 22:00 Funk & Soul Party с DJ Kool Bum Phunk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 236 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (82%, 1286 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 37 Гласове)
Общо гласували: 1559 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Екозаплахи за защитена зона „Долни Богров – Казичене“...

Всеизвестен факт е, че защитените зони у нас не се стопанисват устойчиво. Такъв е и случаят със защитена зона “Дол...

Прочети още keyboard_arrow_right