Честита Баба Марта! Здраве за всички!

-

Снимка: Facebook

На днешния ден празнуваме един от най-обичаните празници, които предвещават идването на пролетта - Баба Марта.

Традицията гласи, че сутринта хората трябва да подарят на близките си и да си закачат мартеничка от бял и червен конец - вълнен или памучен, оплетен или пресукан, той символизира пожелание за здраве,  плодородие и изобилие през годината. Белият цвят символизира чистота и радостта, а червеният се свързва със здраве, красота и жизненост. В Софийско и в други региони на страната към двата основни цвята се добавят мъниста (най-често сини),  зелен конец - за плодородие или паричка - за късмет и богатство. На мартениците старите българи приписвала магическата сила да предпазва от "лошотията", най-вече от болести и уроки. Свалят се чак тогава, когато се види първият щъркел и се закачват на разцъфнало или зелено дръвче.

Самата Баба Марта е жена с променлив характер, както е променливо и времето през месеца - ту слънчево, ту дъждовно, а понякога, когато бабата е ядосана, се стига и до снежни бури.

Някои от обичаите на 1 март са свързани с изгонването на злите сили и  включват палене на огън и изгаряне на сметта на двора.

Легендата разказва, че първата мартеница е направена от жената на хан Аспарух, Ахинора. Според други легенди, това била Хуба - сестрата на Аспарух. Смята се, че традицията е уникална за България, но се среща и в Северна Гърция, Румъния, Молдова.

Столица.bg желае здраве, късмет и изобилие на всички!
 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

НИНКН започва инициатива за преоткриване на паметниците на култур......

В Международния ден за опазване на паметниците на културата, 18 април, от Национален институт за недвижимо културно насл...

Прочети още keyboard_arrow_right