Арх. Румен Русев: Придвижих над 450 "замразени" преписки, гражданите вече идват в общината, имам ясна визия за развитието на района

Арх. Румен Русев: Придвижих над 450 "замразени" преписки, гражданите вече и

Снимка: Столица.bg

В Красно село трябва да се осветят улиците, ремонт на тротоари, нови детски градини и паркове, споделя визията си за Красно село кандидатът за районен кмет на ГЕРБ-СДС

Изненадващо или закономерно бе ГЕРБ-СДС да издигне кандидатурата на арх. Румен Русев за кмет на район Красно село? Преди него имаше доста напористи активисти, но без опит в управлението, без познания в градоустройството и без административен стаж. А Красно село не бива да продължава да бъде опитно поле за дебютиращи кандидат кметове. Номинацията за районен кмет на арх. Русев е точно навреме, на базата на резултатите за краткото време от 5 месеца. След Росина Станиславова той показва, че надежда има. Арх. Русев довърши мандат 2015 - 2019 в район Младост след отстраняването на Десислава Иванчева. Сега влиза в изборната битка със самочувствието, че няма неразрешими проблеми, има познания, адекватно управление и гражданите не се интересуват от партии, а от решения, за да живеят в по-добра градска среда.

Пред Столица.bg арх. Русев разказва за трудностите и гасенето на административни пожари в район Красно село.

- Арх. Русев, председателят на СОС Георги Георгиев, при представянето ви за кандидат за кмет на Красно село от ГЕРБ-СДС, ви похвали, че успешно сте потушили "пожари", какви бяха "пожарите", наследени от Росина Станиславова?
- Ето, пред мен са докладите на отделите, от които съм поискал справка за забавени преписки. Няма да ви казвам за всичките, но ето най-фрапиращите:

От отдел "Управление на общинската собственост и жилищно настаняване" има 288 броя преписки, по които не е работено. Т.е те или не са разпределяни към отдела или са били изготвени от специалиста, но не са подписвани от кмета.
От отдел "Строителство и инвестиции" - 56 броя преписки с незавършен административен акт.
От "Териториално планиране" – 36 броя. Това са необявените ПУП-ове. Няма да изброявам подадените искания за виза или Разрешения за строеж.
От финансово-търговския отдел  - 120 броя и това са забележете, искания за работно време от търговците в района. Т.е. 120 души с малък бизнес, хранещи едно, две семейства, в продължение на една или две години, е трябвало да работят нелегално, заради кмета Станиславова, а след това и изпълняващият длъжността кмет - Веселинов, нищо не е направил.
От отдел "Екология и строителен контрол" - преписки, отнасящи се за инфрастуктурата - над 100 са оставени без придвижване в администрацията.

Ето това са „пожарите“ за които говори г-н Георгиев. Всичко вече е разпределено по отделите и се работи. Липсата на фирма за косене на тревата - още един „пожар“. Благодарение на Димитър Данчев от Зелени системи и малкото хора в БКС-то успях да окося тревните площи в рамките само на месец. Получих благодарствени писма от търговците в района и от гражданите.

- Трудно ли ви беше, след като имахте опита с "пожарите" и в Младост след Десислава Иванчева?
- В интерес на истината не ми беше трудно, защото хората в общината с много малки изключения много ми помогнаха. Просто те преодоляха страха и стреса от предишното ръководство много бързо и показаха професионализъм при изпълнение на задълженията си.

 -Вашата номинация за кмет на Красно село в СОС направиха Патриоти за София, подкрепиха ви от ГЕРБ и с гласове на БСП бяхте одобрен, на какво се дължи тази симпатия на толкова партии към вас?
- Аз съм диалогичен човек, работя конструктивно, винаги поставям работата на първо място, а не политическите интереси. Доказах това в Младост, може би от това идва и доверието на партиите към мен.

- Защо приехте номинацията на ГЕРБ-СДС да се кандидатирате за кмет на Красно село?
- ГЕРБ е най-голямата партия в България. В нея работят много професионалисти. С много от кметовете на ГЕРБ-СДС в София съм работил като общински съветник и зам.-председател на СОС. Те са се доказали във времето като добри ръководители на районите си и за това за мен е чест да бъда номиниран от ГЕРБ-СДС.

- Кой е вашият роден квартал в София?
- Живял съм в кв. Лагера известно време, както и в други квартали на София.

- Като архитект какви са ви впечатленията за презастрояването в Младост и Красно село?
- Възмутен съм от продължаващото застрояване особено в близост до парк „Въртопо“ в Младост. Надявах се, че колегата ми от Младост - Владимир Клисуров като член на НПО „За зелен Младост“ ще защити интересите на гражданите, но явно нещо го е променило последните години и вече не се интересува много много от презастрояването в Младост.
В Красно село не виждам проблеми от презастрояване. Тук повече се строи по периферията на кварталите.

- Позволява ли ЗУТ-а да се ограничи застрояването в зелени площи, въпреки че са върнати на собствениците?
- Да, чл. 22, ал. 1, т. 8. Казано накратко: Поземлени имоти върнати в ЖК, могат да се обезщетят с подобни имоти на друго място. И съответно в ЖК да останат зелените площи за общо ползване.

- На кого и за какво бихте отказали, разбира се, аргументирано и законно, разрешение за строеж в Красно село?
- На всеки, който е подал незаконосъобразни документи. И все пак Разрешенията за строеж се издават от главния архитект на района. Кметът не издава такива.

- Какво трябва да се довърши в район Красно село, което да подобри живота на гражданите в кварталите?
- Има много неща, които трябва да се направят. Да започнем с улиците и тротоарите. С регулиране на кръстовища и направа на еднопосочни улици, осветлението на улиците. Нови детски градини и ясли. Детски площадки, спортни площадки и т.н. Подобряване на парковата среда.

- Вече пети месец сте кмет, за какво не ви стигна времето?
- Мисля, че за толкова кратко време направих доста неща. Най-важното е, че вече гражданите могат да влизат в сградата и да говорят с администрацията свободно за своите проблеми и заедно да ги решаваме. Иначе времето не ми стигна да се започнат някои ремонти на училища. Не исках да рискувам започването на учебната година. Има време - догодина.

- Как се справяте с напористите активисти на Красно село, които първо кръстосват етажите на Московска 33, а след това идват при вас с искания?
- Контактувам с почти всички организации на гражданите в кварталите. И с организациите в жк Лагера и в Хиподрума, и в Борово. Както вече казах аз съм диалогичен и мисля, че с всички тях общувам добре.

- От кандидатите на другите партии, кого смятате, че ви е сериозна конкуренция за кмет на Красно село?
- Не познавам никого от другите кандидати, освен Николай Веселинов бившия зам.-кмет при г-жа Росина Станиславова. Той е издигнал своята кандидатура за кмет на район Красно село с инициативен комитет на г-жа Станиславова. Като се има предвид, че тя на предишните избори беше подкрепена от ДБ и лично от г-н Борис Бонев от Спаси София, може би г-н Николай Веселинов е сериозна конкуренция.

-Ако не спечелите Красно село за следващия мандат, не се ли притеснявате, че ще бъдете "служебният кмет, довършващ мандати"?
- Не се притеснявам. Ако така са решили гражданите на Красно село, няма да бъда кмет. Аз имам професия ще продължа да я практикувам.

- В Красно село има гражданско недоволство с искане за смяна на името на 36 СУ. Максим Горки да стане Ген. Николай Колев, каквото е било преди много години?
- Недоволство няма, има предложение от граждани. Може би трябва да се направи местен референдум и да се реши въпросът.

- Как ще решите проблема със сградата, в която се обитава от две училища - 142 ОУ „Веселин Ханчев“ и 203 ПЕГ "Свети Методий", където имаше скандали и полиция заради напрежение между ръководствата?
- Мога да реша проблема, ако бъда избран за кмет. Сега като кандидат за кмет не мога да решавам нищо.

- Арх. Русев при изборна победа кое е първото нещо, което ще направите в Красно село?
- Да продължа с ремонтите на тротоари докато е хубаво времето. Да довърша изграждането на няколко паркинга и детски площадки и най – важното да изградя игрището в „Кафеза“.

- Успех, арх. Русев!

Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Обърнете повече внимание на вътрешната красота днес – кожен салон, затоплящи се седалки, климатроник …

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

 Двудневен празник събира малки и големи в столичния парк Лагер......

Жителите и гостите на район „Красно село“ ще могат да се включат в двудневен пролетен празник, съобщават от ...

Прочети още keyboard_arrow_right