С над 800 000 лв. модернизират ОДГ "Веса Паспалеева" в "Надежда"

Започва модернизацията на ОДЗ "Веса Паспалеева" в район Надежда

Снимка: ДГ "Веса Паспалеева"

Още една общинска детска градина в столичния район Надежда ще бъде модернизирана и ремонтирана. След три дни, на 9 август т. г. започват строително-монтажните дейности по обновяването на ОДЗ №90 "Веса Паспалеева" – сграда 1, ул. „Иван Момчилов“ №44 в район Надежда. Детското заведение е включено в големия проект, който реализира Столична община "Изграждане, основен ремонт/ реконструкция на 26 училища и детски градини на територията на Столична община", финансиран от ОП Региони в растеж 2014-2020 г.

За модернизацията на "Веса Паспалеева" са предвидени 873 757,69 лв. без ДДС. През следващите 5 месеца ще се извърши основен ремонт, реконструкция и внедряване на мерки за енергийна ефективност. Архитектурният облик на сградата ще се запази, като на фасадата ще бъде положена цветна силикатна мазилка, а покривното покритие ще бъде подменено с нова двупластова хидроизолация.

Сградата ще бъде конструктивно укрепена, с цел завишаване на сеизмичната й сигурност. Ще се положат нови финишни покрития по стени и тавани, както и нова настилка по подовете в детските групи, санитарните възли и офисите. Предстои да бъдат сменени: компрометираните вътрешни водопровод и канал; санитарните прибори и арматура; тръбната мрежа на отоплителната инсталация; ще се монтират нови алуминиеви отоплителни тела; ще се изгради нова пожароизвестителна инсталация; ще се изгради нова площадкова канализационна мрежа.

Предвидено е внедряване на мерки за повишаване на енергийната ефективност на сградата, чрез полагане на външна топлоизолация по фасадните стени, вътрешна върху сутеренните стени и таванската плоча, чрез подмяна на останалата стара дограма, както и осигуряване на достъпна среда чрез монтиране на рампа и изграждане на външен асансьор. Проектът включва ново паркоустрояване на дворното пространство като се подменят алейните настилки, изграждане на 4 нови детски площадки, с нови съоръжения за игра, озеленяване, парково обзавеждане и осветление, както и изграждане на нова ограда.

Целта на модернизацията е повишаване качеството на образователния процес и работна среда на децата и педагогическия персонал, чрез осигуряване на модерна, здравословна и функционална образователна инфраструктура.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 30 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (18%, 14 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (26%, 21 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (18%, 14 Гласове)
 • Нямам дете/деца (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 80 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

"Вълшебен свят" в Надежда навърши 47 години...

Столична детска градина навърши 47 години от създаването си. Вчера 6-а детска градина "Вълшебен свят" имаше рожден ден. ...

Прочети още keyboard_arrow_right