Кметът на район Студентски пред Столица.bg: Обширни терени публична държавна собственост стоят занемарени

Кметът на район Студентски пред Столица.bg: Обширни терени публична държавн

Снимка: Столица.bg

Най-много се гордея с хората, които ми повярваха и дойдоха да работят с мен, категоричен е Петко Горанов

 "Демократична България" се отказа от един кметовете си - Петко Горанов, който през 2019 г. "превзе" столичния район Студентски и измести кандидата на ГЕРБ. Районът е сред атрактивните и тежки, тъй като в Студентски град все още има доста нерешени проблеми, които не са само на Столична община, а и на държавата и автономните ВУЗ-ове. Настоящия кмет и канидидат за втория си мандат на Студентски - Петко Горанов разказа пред Столица.bg за трудностите и управлението на района.

- Господин Горанов, обиден ли сте на ДСБ и Демократична България, че не ви припознаха и не сте сред кандидатите за районни кметове на "Обединени за София"?

- Демократична България има проблем с идентичността. ДСБ, в частност, има проблем със запазване на идентичността. Случаите като моя са илюстративни - хора с успешни прояви, дано не звучи самохвално тази самооценка, биват отхвърлени.
Не съм обиден.

- Защо разказахте за чичото на Васил Терзиев, че се е опитал да ви вербува за ДС - това отмъщение към Васил Терзиев, към ДБ или лично към лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов, който не ви вдигнал телефона?

- Не влагам абсолютно никакъв личен мотив в този разказ. Напомням, че направих това още в кандидатската си кампания през октомври’2019 г. и тези мои думи още стоят в личния ми сайт, с който се представих пред избирателите. Не мога да отмъщавам на човек, който не познавам - Васил Терзиев, пък и той нищо не ми е направил. На ДБ/ДСБ мога само да бъда благодарен, че повярваха в мен през 2019 г. Смятам, че оправдах доверието им.
На генерала също няма какво да отмъщавам - загубата е за него, като се лиши от човек като мен. Аз си оставам член на ДСБ.
Вижте - анонсирането на “успешния човек”, потомък на тоталитарната ДС, е етичен въпрос, по който до момента не е постигнато обществено съгласие. Така резултатите от изборите не ни обединяват, а противопоставят.

- Ще се кандидатирате ли отново за кмет на район Студентски? Независим или от друга партия?

- Инициативният комитет, който издига кандидатурата ми за кмет на район “Студентски” за Местни избори’2023, е регистриран с №1 в Общинската избирателна комисия. Информацията за това, кои партии пожелаха да бъда техен кандидат, ще запазя за себе си.

- Какво наследихте и какво променихте в Студентски за изминалия мандат?

- Наследих инерцията от тримандатното безконтролно управление на ГЕРБ.
А какво промених!? Всичко. На този въпрос не мога да отговоря кратко. И все пак - основната промяна е в длъжностните лица, в екипа, без който всяка кауза е загубена.

- Започнали сте много проекти, за кои не ви стигна времето да приключат в този мандат?

- Не са малко и причините са както обективни - външни, така и субективни - вътрешни, наши. Не успяхме да завършим парка, който изграждаме на границата на Студентски град и Малинова долина изцяло със средства на частния бизнес, без нито един бюджетен лев. Там нещата със сигурност ще се случат, защото проектът е изработен, разрешението за строеж на 4-етапно строителство е влязло в сила, изградени са Етап 1 и Етап 2, нямаше никакви съществени причини да не бъдат изградени и останалите два етапа, но се оказа, че направихме несполучлив избор на партньори. Паркът ще се завърши, защото е поставен “на релси”.
Не успяхме да изградим ул. “Айдемир” в кв. “Дървеница”, която е много важна изходна артерия за пожарните коли на VII ПБЗН. Имаме изготвен проект и влязло в сила РС.
Но най-важната несвършена работа, независимо че за нея районната администрация няма отговорности, е че не се завърши дори заданието за проектиране на парк “Въртопо”, чиято изработка е възложена още преди 8 години.

- Вашият район е сред тези с най-интензивно застрояване - особено към Малинова долина, има ли канализация в тази част на района?

- В частта на Малинова долина с най-интензивно застрояване, т. нар. 1-ва - 6-та част, канализация има. Няма канализация в Малинова долина-Изток, чието изграждане е свързано с изграждането на канализационен колектор под новото трасе на бул. “Св. Климент Охридски”, за което няма дори задание за проектиране.

- Студентски е сред най-трудните райони за управление - тук живеят студенти, чужденци, софиянци, кое е специфичното и трудното?
- Аз изчерпах толерантността си да говоря за проблемите на Студентски град. Започвам да говоря обвинително към държавата във всяка една конфигурация на политическото представителство на централната изпълнителна власт. В България няма политическа воля да се решат проблемите на този квартал с национално значение, наречен “Студентски град”. Обширни терени публична държавна собственост, с предназначение “за образование”, стоят занемарени, може би с надеждата някой да си ги “припознае” през решение на все още действащите поземлени комисии. Съвсем наскоро премиерът обяви програма от 100 млн. лева за студентските общежития в София и удивено възкликнах - що за абсурд! Как може да се изливат такива пари в тези панелни сгради и нито лев за територията, върху която те се намират??

- Поздравления за новата детска градина с 16 групи, наистина е много цветна и привлекателна, кога ще се обявят местата в електронната система на Столична община за кандидатстване и кога ще влязат първите малчугани?
- Благодаря! Според мен за Коледа е напълно реалистично.

- Във вашия район ще се построи и ново училище, кога реално ще започне строителството?
- Извървяхме дълъг път, оставащите стъпки са ясни. Идеалният вариант е да няма жалби по провеждащата се процедура. Тогава строителството може да стартира в средата на ноември.

- Справихте ли се паркирането в Студентски град?

- Не. И в момента изграждаме един паркинг за 37 автомобила срещу Зимен дворец, който с нищо няма да промени ситуацията с паркирането в Студентски град. Имам концепция по въпроса, но без подкрепа от държавата няма да стане.

- Господин Горанов, от свършеното през мандата с какво се гордеете най-много?

- Преустройството на администрацията също е работа, ако ми позволите да го кажа по този начин. Най-много се гордея с хората, които ми повярваха и дойдоха да работят с мен. Този екип може тепърва да разгръща своя потенциал.

Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 277 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кмет и директор си решиха проблема с храненето в 55-о СУ в столич......

Кметът на столичния район „Студентски“ Петко Горанов и директорът на 55-о СУ подписаха договора за училищно ...

Прочети още keyboard_arrow_right