Отбелязваме 115 години независима и свободна България

-

Снимка: Уикипедия

В днешният 22 септември отбелязваме 115 години от обявяването на българската държава за независима. Денят на независимостта е един от най-обичаните празници в календара и една от най-важните дати в историята на България.

През 1908 г. В нощта срещу 22 септември година министър-председателят Александър Малинов посреща княз Фердинанд на военния параход "Хан Крум" край Русе. Оттам цялото българско правителство и князът поемат към Велико Търново с царския влак. В църквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново княз Фердинанд I обявява с манифест независимостта на Княжество България и приема титлата цар на българите. С този акт страната ни отхвърля васалната зависимост от Османската империя, наложена от Берлинския договор от 1878 г. Днес на много места в страната Манифестът, написан от министър-председателят Александър Малинов във влака, ще бъде прочетен отново, ще бъдат организирани възстановки на историческите събития.

Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява. Събитието е обявено за официален празник с решение на Народното събрание през 1998 г., въпреки, че именно то е един от най-големите успехи на дипломацията ни и поставя България отново на картата на Европа.

Кулминацията на тържествата по случай празника ще е във Велико Търново по традиция. В София честването ще започне в 11,00 часа пред Паметника на Независимостта на площад „Княз Александър I”. В програмата ще участват Софийският духов оркестър, смесен хор „Света София” с ръководител Валентин Бобевски, вокален квартет "Светоглас" и актрисата Василка Сугарева. Честването е част от Календара на културните събития на Столична община.

В гр. Нови Искър в 9,19 се очаква Царския влак, с който ще пристигне и Царя. Жителите на града ще имат възможност да чуят отново Манифеста, ще видят и възстановка на историчеките събития.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Проверяват нощните заведения в София заради студентския празник...

Във връзка със студентския празник - 8 декември, през цялата седмица ще има засилен контрол, съобщават от Столичната Рег...

Прочети още keyboard_arrow_right