Доброволецът и добротворец Мариан Венд пред Столица.bg: Впечатлен съм, че Столична община доброволно е изградила полигон и има АПП

photo_library
 • Доброволецът и добротворец Мариан Венд пред Столица.bg: Впечатлен съм, че

  Снимка: Аделина Ангелова

 • Доброволецът и добротворец Мариан Венд пред Столица.bg: Впечатлен съм, че

  Снимка: Аделина Ангелова

 • Доброволецът и добротворец Мариан Венд пред Столица.bg: Впечатлен съм, че

  Снимка: Столица.bg

 • Доброволецът и добротворец Мариан Венд пред Столица.bg: Впечатлен съм, че

  Снимка: Столица.bg

София има богата история от времето на Константин Велики и Римската империя, градът е чист и спокоен, чувствах се на сигурно място, сподели представителят на фондация "Конрад Аденауер" за Гърция и Кипър

Мариан Венд е ръководител на фондация “Конрад Аденауер” в Гърция и Кипър от 1 октомври 2022 г. Завършил е административни науки (FH) и е магистър по право (LL.M.). Бил е депутат в германския Бундестаг в периода 2013-2021 г. По врмее на своя мандат в парламента е бил член на комисията по вътрешни работи, председател на комисията по петиции и председател на Федералното сдружение за техническа помощ.

Темите, с които се е занимавал са проблемите на миграцията, гражданската защита и дигитализацията. Мариан Венд е обучен доброволец за службата за гражданска защита (THW) и е работил като парамедик в Берлинската спасителна служба. За службата си по време на наводнението в долината Ар през 2021 г. той беше награден от федералния министър на вътрешните работи. Той е роден през 1985 г. в Торгау (Саксония) и е кавалер на Ордена за заслуги към Италианската република. Вендт говори немски, английски, италиански и частично сръбски.

На 7 септември т. г. той сподели опита си и в София, на конференцията на фондация "Конрад Аденауер", на полигона на единствената в България общинска "Аварийна помощ и превенция" (АПП) на Панчарево, пред кмета на София Йорданка Фандъкова, бившият и настоящ директор на ГДПБЗН - ген. Николай Николов и Александър Джартов, двамата главни секретари на МВР, зам.-директорите на СДВР - Мирослав Данаилов и Стефан Иванов и експерти в управлението на кризи при бедствия и аварии.

Пред нас ще има още кризи и природни бедствия и ние трябва да сме готови, за да помагаме на хората, предупреди германецът. Той разгледа всички модули на полигона на АПП, техника, машини и екипирвка на служителите на общинската дирекция за бедствия и аварии. Впечатлен съм от оборудването и полигона, който имате за обучение, такива условия нямаме дори в Германия. Вашата система е по-добра защото е централизирана и държавна, а най-важото при кризи е координацията, каза Венд.

Над 6 200 ученици са преминали обучение за реакция при аварии на общинския полигон (ВИДЕО)

Той не пропусна да влезе в "класната стая" на полигона и да усети "земетресение" от 5 до 7 степен по Рихтер - модулът за земетресение е фургон, оборудван с чинове, катедра и черна дъска. Излезе и каза на български "добро". Минути след "оцеляването" от силния трус, Мариан Венд даде единственото си интервю за Столица.bg.


- Господин Венд, добре дошъл в България, за първи път ли сте в София?
- Здравейте (б. р. казва го на български),за в София съм за първи път.

- Хареса ли Ви нашата столица?
- Да, до този момент това, което видях много ми харесва. Много приятно съм изненадан от богатата история, която има София, особено този период от времето на Константин Велики и Римската империя.

- Вие сте доста ангажиран, да разбирам, че сте успели да си откраднете време, за да се разходите из София?
- Вчера (б. р. 6 септември), благодарение на това, че беше празник успяхме да отделим два часа и половина за екскурзовод, който да ни разходи и да ни разкаже за историческите забележителности в София. Много бях впечатлен от това колко спокоен е градът. Не е агресивно, не е шумно, никой не свирка. И тази връзка между архитектурата от римско време, съвременната архитектура, социалистическата архитектура, е запазена, хората се стремят да я поддържат и това ми се стори много впечатляващо и много хубаво.

- Имахте ли усещането, докато се разхождате из София, за сигурност и спокойствие като гражданин?
- Да. Абсолютно сигурен се чувствах, човек въобще не усеща, че има проблем с престъпността, такива проблеми не се усещат. Много е чисто също така, много по-чисто е отколкото в Берлин например.

- Разгледахте полигона на дирекция "Аварийна помощ и безопасност" на Столична община, всички модули, техника, екипировка. Какви са впечатленията Ви и какви препоръки можете да дадете?
- Аз съм изключително силно впечатлен от това, че Столична община доброволно, не защото е задължена, е изградила и стопанисва този център. Този център е едно много важно място, на което населението може да се подготви за евентуални природни бедствия, за да види как да реагира по време на земетресение, наводнение, буря и т.н. Много важен център, в който се обучават и хора, които да помагат в случай на природни бедствия. Центрове като този задължително трябва да се развиват и на други места в България. Много хора изобщо нямат представа, нямат никакво истинско усещане за това как се организира защитата на населението и си казват "Значи така, сега, тук ми се случва примерно горски пожар, попадам в горски пожар и държавата трябва да ми помогне по някакъв начин". И затова в центрове като този трябва да идват все повече хора, за да видят какво означава да се организира гражданска защита, за да могат те самите да разберат как да се защитят и точно затова трябва да има много повече такива центрове.

- Какви са Вашите впечатления, защитени ли са софиянци от кризи, бедствия и аварии?
- На този въпрос не може да се отговори с "да" или "не". Защото като говорим за защита на населението винаги може и по-добре. Мисля, че българската държава е много наясно с това, много наясно е, че се намира в началото на едно развитие в тази област, което трябва да получи много по-голяма подкрепа от Европа. При всяко едно природно бедствие има повод да си зададем въпроса - "Какво не направихме добре този път, какво трябва да подобрим за в бъдеще?". Трябва критично да се анализира ситуацията. Мисля, че в България, поне аз така го усещам, този критичен анализ се прави и тези усилия трябва да бъдат подкрепени – малко от Германия, малко от Брюксел.

- В Берлин имате ли такъв полигон за обучение?
- По отношение на превенцията в Берлин няма такова нещо, което видях тук. Примерно такъв контейнер, в който да влизаш и да усетиш земетресението. И в това отношение - превенцията, Германия има голям проблем. По отношение обаче на доброволците, само на територията на Берлин има 13 доброволчески групи, които са добре обучени за помощ на населението при природни бедствия. Освен тези 13 групи има още хиляди доброволци, които работят към пожарната и бих казал, че плътността в Германия е доста по-голяма – групите са повече, техниката е много добра, защото не на последно място това е въпрос и на пари.

- Какво ще препоръчате да се купи като нова техника на общинската "Аварийна помощ и превенция", тъй като в това отношение има едно постоянно надграждане и развитие в това звено на Столична община?
- На първо място навсякъде има нужда от т.нар. високопроходими автомобили. Също така и товарни автомобили, които да транспортират техника, материали, оборудване

- А от къде да се намери финансиране?
- За определени неща има европейски средства. Понеже тук става дума за хеликоптери – за хеликоптериь може и за самолети, които се използват за гасене на пожари. Също така е въпрос и на политическо решение. Защото всяка държава има приходи от данъци, държавата трябва да вземе политическото решение, как да харчи тези пари. Знам, че финансовото положение на България като държава не е такова, каквото е във Франция, Германия, Италия например. Но знам, че икономическото развитие на България е добро, което означава и повече приходи от данъци, и това е въпрос на политическо решение - да се отделят повече средства за гражданска защита и за външна защита.

- Вие сте били доброволец. Бихте ли препоръчали Вашите деца също да станат доброволци?
- Да, при всички положения. Да, защото бих препоръчал на всеки да се ангажира като доброволец, защото човек научава изключително много неща примерно в техническо отношение, защо така помага и е много хубаво чувство да можеш да помогнеш на своя съсед и на общността когато има нужда от помощ.

- Представител сте на фондация "Конрад Аденауер" в Кипър и в Гърция, нали така?
- Точно така.

- Къде е мястото на България и на София в сравнение с подготовката на Кипър и на Гърция за кризи?
- Бих казал, че България е в началото на едно развитие, т.е. България е разбрала, че има нужда от гражданска защита, трябва да се прави нещо по въпроса, затова съществува и този център. И с помощта на Гърция, с помощта на Германия може да се направи много повече. Не бих казал, че едните са по-добри, другите са по-зле, просто има различни подходи, които трябва да се сравняват и хората трябва да обменят опит помежду си. Това, което Гърция вижда като проблем примерно в защитата от природни бедствия е това, че има твърде малко доброволци. Затова сега е взела решение да работи в тази посока.

- Благодаря Ви за отделеното време и за вниманието!
- С удоволствие! Темата е много важна! Всичко добро и на Вас!

Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 277 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Хората, които са непрекъснато кисели, в следващия сиживот се прераждат в туршия

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Владо Михайлов ще зарадва своите фенове в столичния Южен парк II...

Безкрайно талантливият певец и актьор Владо Михайлов ще зарадва своите почитатели в София. концертът The Winner Tour ще ...

Прочети още keyboard_arrow_right