Над 6 200 ученици са преминали обучение за реакция при аварии на общинския полигон (ВИДЕО)

-

Снимка: Столична община, Аделина Ангелова

"Досега над 6 200 ученици от столичните училища са преминали обучение на полигона за реакция при извънредни ситуации на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община. На него децата участват в практически игри и демонстрираха своите умения." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

Столичната община, дирекция „Аварийна помощ и превенция“, с директор Красимир Димитров, съвместно с Фондация „Конрад Аденауер“, обмениха опит и добри практики на тема: „Предизвикателства пред общинската превенция на сигурността“. Инициативата се осъществява и със съдействието на Федералната агенция за техническа помощ на Германия (THW – German Federal Agency for Technical Relief), която оперира в областта на гражданската защита и представлява интегрална част от Министерството на вътрешните работи на Германия. Гост-лектор е президентът на THW Мариан Вент.

"В София общината е създала много добра организация за подготовка на аварийни екипи и доброволци и подобни полигони трябва да има и други такива места в страната." Това каза Мариан Вент, президент на Федералната агенция за техническа помощ на Германия.

На събитието присъстваха и главен комисар Николай Николов, гл. комисар Александър Джартов, директор на ГДПБЗН, Норберт Бекман-Диркес, директор на Фондация „Конрад Аденауер“.

"Основната ни задача е да гарантираме сигурността и безопасността на гражданите" – подчерта Вент.

"Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община е професионално и добре оборудвано звено за реакция при кризи" – каза кметът Фандъкова. Столичният кметът посочи, че "за съжаление опитът от последните дни, но не само, ни показва колко е важна превенцията по отношение на промените в климата. Точно толкова важна е и реакцията при кризи и природни бедствия. Фандъкова изрази съпричастност към случилото се в Община Царево във връзка с ужасяващите наводнения, видяхме една добра координация между местната власт и пожарната и полицията, както и доброволците" – допълни също столичният кмет.

"Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ е създадена по наша идея, за да имаме гъвкаво професионално звено, което да реагира при кризисни ситуации. Заедно с него създадохме и доброволно формирование към общината. Това е цялостен управленски модел, които утвърдихме – каза също кметът Йорданка Фандъкова. – Разчитаме и на партньорствата, изключително важна е координацията с различните служби" – посочи също столичният кмет.

В общинския полигон на открит терен са изградени модулни площадки за реакции при земетресения, наводнения, химични и радиационни аварии, пожари и пътно-транспортни произшествия, на тях се провеждат практическите обучения и се демонстрират и действия по издирване и спасяване от аварийните екипи.

Аварийните екипи, под ръководството на Красимир Димитров, реагират на сигнали. Дирекцията разполага с Оперативен дежурен център, който приема, предава и обработва постъпилите по Националната система за спешни повиквания с Единен европейски номер 112 сигнали в денонощен режим, както и сигнали от Контактен център на Столична община.

За да бъдат максимално ефективни, всички служители са минали класифицирани курсове за гасене на пожари, действия при земетресение, наводнение в лицензиран център. Участвали са в международно учение за реакция при земетресение в Черна гора, както и други партньорски проекти.

Аварийните екипи на общината участваха и в отстраняване на последствията при наводненията в гр. Скопие, Северна Македония, Мизия, с. Каравелово и с. Слатина, пожарите в „Бистришко бранище“, гр. Кресна, с. Хвойна и др.

След опустошителното земетресение от 6 февруари 2023 г., в сътрудничество с ВВС, беше изпратен модулът за търсене и спасяване на Столична община в Турция и това бе първият пристигнал в Адана от страните членки на Европейския съюз екип.

 

Текст: Пресцентър на Столична община

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (43%, 187 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 160 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 440 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Продължава разчистването на паднали клони във всички столични рай......

Екипите на Столичен инспекторат, дирекция АПП, ЦГМ ЕАД продължават дейностите си по разчистване на клоните и дърветата, ...

Прочети още keyboard_arrow_right