Дупчат и изливат 18-метрови пилоти на метростанцията при Арена София (СНИМКИ/ВИДЕО)

photo_library
 • Дупчат и изливат 18-метрови пилоти на метростанцията при Арена София

  Снимка: Столица.bg

 • Дупчат и изливат 18-метрови пилоти на метростанцията при Арена София

  Снимка: Столица.bg

 • Дупчат и изливат 18-метрови пилоти на метростанцията при Арена София

  Снимка: Столица.bg

 • Дупчат и изливат 18-метрови пилоти на метростанцията при Арена София

  Снимка: Столица.bg

От 28 януари т. г. се създава организация на движение в "Слатина" и по "Гео Милев", ще се променят и маршрутите на градския транспорт

Сняг, студ и равномерно бучене на машини се чуват от новостраящата се метростанция на столичното метро край зала Арена София. Не много, но достатъчен брой работници са на строителната площадка и в почивните дни.

Минусовите температури не ги стряскат. С подходящо и безопасно работно облекло са и продължават да дупчата земята, пускат сонди и изливат 18-метрови колони, видя Столица.bg.  Бетонните стълбове - пилоти, са елементи от носещата конструкция за изграждането на метростанцията, преди да започне копаенето на тунела.

И в събота и в неделя работата на обекта не спира, видя Столица.bg. "Ние си знаем кога ще почиваме", споделят работниците.

Вече има няколко излети бетонови стълба с диаметър около 60 см. Снегът е покрил разкопаната строителна площадка, направен е и изкоп на нивото на пътя. От пробитата земя помпа изхвърля вода и финна кал, бентонитов разтвор.

Той се налива в шахтата, предназначена за пилотите и държи стените, докато се пусне армопакета и отгоре да се излее бетона. 

Все още се извършват подготвителни дейности по монтажа на големи помпи, които ще отводняват обекта от подпочвените води от тунела, докато се изгражда.

На 40% е строителството на новата метростанция "Георги Аспарухов" (ВИДЕО/СНИМКИ)

Строителството на новата 6-километрова отсечка на третата метролиния, ВА "Г. С. Раковски" до Цариградско шосе, започна в края на ноември 2023 г., а откриването бе точно на бъдещата метро станция на Арена София. Заради началото на строителство на другите метростанции по "Гео Милев" и в Слатина ще се направи и нова организация на движение, която ще продълги 2 години и половина.

Организацията ще влезе в сила от 28 януари т. г.и се затварят за движение на автомобили три участъка на ул. "Гео Милев", която е една от основните връзки. Промени ще има на три от ключовите кръстовища по ул. "Гео Милев". В "Слатина" се предвижда пълно затваряне на ул. "Гео Милев" в зоната на кръстовищата с бул. "Ситняково", с ул. "Николай Коперник" и с ул. "Иван Димитров – Куклата", както и нова организация за движението по вътрешнокварталните улици, предупредиха от район "Слатина". Ще има и промяна в маршрутите на градския транспорт в района.

На 20 м дълбочина ще е метрото по "Гео Милев", не застрашава сградите

Другата строителна площадка е 6-километровата метролиния е на Цираградско шосе, между бензиностанцията и верига за бързо хранене, преди отбивката за Младост, и там започна сглобяването на гигантската тунелопробивна машина - къртица, Витоша, която ще копае по земята трасето.

Къртицата реално ще тръгне под земята през есента на 2024, обясниха от Метрополитен. Машината е в София и на части ще бъде закарана до стартовата площадка.
Първият етап е реконструкция на засеганите инженерни мрежи в района, за да може да започне изграждането на конструкцията на стартовата шахта, която е с размери 30 на 20 метра, на метростанцията и на изтеглителя след нея, върху който ще има и подземен буферен паркинг за 250 коли.
Следващата стъпка е изграждане на конструкцията на стартовата шахта. Реконструкцията на инженерните мрежи и изграждането на голямата стартова шахта ще продължи около 3 месеца, а около 5 след това ще продължи транспортирането и монтажът на машината.

Започва строителството на още 6 км от софийското метро през Слатина до Цариградско

Къртицата е дълга 86 метра и тежи 1600 тона. Към нея се и 6 платформи. Някои от дейностите ще се правят паралелно – като се изкопае шахтата, може да започне доставката на части на машината, а през това време ще се довършват работите по шахтата – пробиване на т.нар. "око", в което ще влезе машината, то е с диаметър 9,5 м.

Тъй като шахтата е малка, машината ще навлиза в тунела постепенно, докато цялото й тяло и платформите към нея се монтират. Тези 86 метра зад нея включват електроподстанция, която трансформира тока, който ще задвижва много съоръжения - работния орган на машината, инжекционните машини, помпени станции. Платформите с оборудването, които са общо 6, ще се монтират постепенно, докато се направи цялата машина. След това пък трябва да се изградят съоръженията на транспортната лента, която ще пренася почвата във временната шахта, в която ще се отцежда. Едва след това ще започне да работи тунелната машина с нормален темп.

През есента ще започне изграждането на тунела от 6 км, което ще продължи около 1,7 г. Общо цялото строителство на тази част трябва да продължи 2,5 години. След това ще започне възстановяването на пътното платно отгоре, а строителните работи – релсови пътища, елчасти и автоматика, ще продължат до пълното изграждане на отсечката с 6 метростанции през „Слатина”.

Цялата 6-километрова отсечка ще бъде готова до 42 месеца, считано от октомври 2023 г., обясняват от Метрополитен на страницата си във фейсбук.

Тунелопробивната машина Витоша прокопа цялата трета линия от "Овча купел" до "Хаджи Димитър", а през февруари 2019 г. излезе при театър София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (33%, 37 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 112 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В София и в страната: НАП ще наблюдава постоянно заведенията с дъ......

Под постоянен мониторинг ще бъдат поставени собственици на заведения за хранене в София и в цялата страна, които са напр...

Прочети още keyboard_arrow_right