Тема: слатина

comment 0
visibility 747
дезинфекция на пазарите

Дезинфекцираха пазарите „Ситняково”, „Слатина”, „Римска стена” (СНИМКИ)

Заради необходимостта от мерки за недопускане и ограничаване на разпространението на коронавирус 2019-nCov (COVID-2019)  на територията на Столична община, „Пазари Изток“ ЕАД проведе дезинфекция на пазарните площи и работните повърхности на своите пазари, в това число:   „Ситняково”, „Слатина”, „Римска стена”, „Търговски комплекс – подход към ТУ, „Студентски град пред бл. 58”, Пазар „Сребърна”, Пазар „Павлово”, Пазар „Драгалевци”, Пазар „Симеоново”, Пазар „Бъкстон”, Пазар „Париж” - специализиран за художествени произведения и антиквариат и градинка „Гена Димитрова” за антикварни стоки.   Ръководството на „Пазари Изток“ е издало предписание за поддръжка и дезинфекция на всички обекти, намиращи се на територията на пазарните площадки.    

comment 0
visibility 14156
Шофьорът на автомобила, който се движи в насрещното

Агресивен шофьор кара в насрещното и скача на бой (ВИДЕО)

Шофьор кара в насрещното и е реална заплаха за живота и здравето на хората, които спазват правилата на движение. Инцидентът е от снощи в столичния квартал Слатина. В близост до Лидл шофьор със сребрист Опел безотговорно се движи в насрещното движение при свечеряване. Видеото бе публикувано в социалната мрежа, а авторът съобщава, че на всичкото отгоре нарушителят е бил и агресивен. На видеото се вижда как брутално слиза от колата и със походка на махаленски бияч тръгва да се разправя с шофьора на колата, която си е в лентата. Ако човекът не беше спрял автомобилите щяха да се ударят челно и вероятно да се размажат. "Шофира в насрещното, последвано от агресивно поведение и заплахи. Номера на автомобила е СА7585СР, а случаят е в близост до магазин Лидл в квартал Слатина", написа автора на видеото в социалната мрежа.  

comment 0
visibility 4794
кражба на магазин

В "Слатина": Четирима маскирани обраха денонощен магазин

Четирима маскирани мъже атакуват денонощен магазин в столичния квартал "Слатина". Използват и интересна тактика – точно преди удара спират тока на част от магазина. Когато продавачът, който е на смяна, излиза да провери какво става, е пребит и заплашен с нож, разказват от bTV. През това време групата задига част от стоката – цигари, билети от лотарията и оборота от касата. Четири камери са ги заснели, но нападателите не са били притеснени, че ги снимат. Изключително нагли и смели са били крадците. След като обезвреждат човека, който е на смяна в магазина, те се насочват директно към касата.   „Спрели тока на нощната смяна, изкарали са продавача навън и са взели стекове цигари и каквото е имало в касата“, обясни пред камерите собственикът на магазина. Били са въоръжени с ножове, даже са забравили един нож на тезгяха от бързане, се вижда още от записа на камерите.   Продавачът от нощната смяна казва, че е ритан и удрян от нападателите, той е много изплашен. Откраднати са и билети от националната лотария. Загубите за магазина са от 8 000 до 10 000 лева общо, смята собственикът на магазина.   493 са извършените грабежи през миналата година в София - това показва статистиката на СДВР. От тях 10 са били въоръжени. Става дума за посегателства върху хора, жилища, автомобили, търговски обекти.  

Реклама
comment 0
visibility 3225
зарязана кола

Зарязаха кола на "Спарк " по таван в "Слатина"

Кола на фирма "Спарк" е намерена обърната по таван в "Слатина" на кръговото на автобусите от крайградския транспорт. За това съобщават водачи със снимки в социалната мрежа. На този етап не е ясно дали електромобилът е участвал в ПТП и след това е зарязан от недобросъвестен шофьор.    На място има екип на "Пътна полиция". Ще се уточняват и причините, довели до инцидента.     

comment 0
visibility 2639
зелена зона

Нови улици в "Яворов" и "Иван Вазов" стават зелена зона

В столичните квартали "Иван Вазов" и "Яворов" ще има нови улици , които стават зелена зона. Това се прави по искане на хората. За готовността да бъдат обособени места за платено паркиране съобщи и.д. директора на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Румяна Милова, цитирана от „Монитор“.   Тя подчерта, че нововъведението е за два малки участъка в районите „Слатина“ и „Триадица“. За „Слатина“ новите места попадат в карето, заключено между улиците „Шипченски проход“, „Цариградско шосе“ и „Акад. Людмил Стоянов“, а за „Триадица“ - в участъка между бул. „България“ и улиците „Петко Каравелов“, „Балша“ и „Бяла черква“.    „От живеещите в двата района получаваме сигнали за искане на разкриване на зона от година. Когато разширявахме зелената зона последния път, те се забавиха с исканията си и в крайна сметка районните кметове не внесоха докладите си в Столичния общински съвет (СОС)“, аргументира се Милова. Новите районни кметове на „Слатина“ и „Триадица“ вече подготвят обществени обсъждания, след което се очаква да въведат и конкретни доклади за гласуване в СОС. В „Триадица“ още следващата седмица ще бъде проведена дискусия с гражданите.   Милова припомни, че след решение на общинския съвет на ЦГМ ще е нужен около месец, за да разчертае новите места. Тя обаче подчерта, че от дружеството продължават инициативата за ремонти на тротоарите в зоните за платено паркиране, което би забавило въвеждането на новите места.    

comment 0
visibility 2471
Ремонт на ул. Слатинска река

Спряха ремонта на ул. Слатинска река заради безопасността на гражданите (СНИМКИ)

Започнатият ремонт на ул. Слатинска река в район Слатина е спрян заради безопасността на гражданите. В момента движението е отворено, за да може да се преминава спокойно, съобщиха пред Столица.bg живеещи в района. Първоначално е предвидено строителните дейности на жп моста да продължат до май 2020 г. Оказало се обаче, че ремонтът няма да приключи преди година. Крайният участък от улицата е връзката между "Слатина" и кв. "Христо Ботев". Това е единствената връзка. Докато вървял ремонтът хората преминавали по опасното жп трасе и можело да стане трагедия. Било изключително опасно, тъй като това е действащ път на влаковете. "Трябва да получа адекватно е безопасно за гражданите решение на ремонта на жпмоста по ул. Слатинска река. Най-важното е сигурността на гражданите. Искането за спирането на ремонта е разгледано от създадената за проекта комисия в Столична община и в нея има представители на "Транспортна инфрастрктура на Московска 33, на рйон слатина на НКЖИ, ГБС и на всички заинтересовани страни", коментира пред Столица.bg кметът на район Слатина Георги Илиев. От ремонтирания участък вече са премахнати ограничителните знаци. движението е отворено. Засега не е ясно кога ще бъдат възстановени ремонтните дейности. Проектът е за изграждане на нов железопътен мост за скоростното трасе на влака София - Елин Пелин. През лятото движението на Сточна гара също бе затворено заради ремонта на моста при Хладилния завод, който също е част от жппътя на скоростната отсечка. В Слатина обаче трябва да се изгражда цялостно нов мост и заради ремонтът бе затворен за движение участък по ул. Слатинска река - прохода под моста, до ул. Владимир Минков - Лотко.

comment 0
visibility 962
Паркиране в Слатина

Колко трудно и опасно се паркира в Слатина (СНИМКИ)

Колко трудно е да се паркира в софийските квартали? Дали шофьорът толкова може  или няма осветление, не е без значение. От значение обче е резултатът, защото може да е с тежки последици. Снимка на паркиран "на кантар" автомобил бе публикувана в социалната мрежа. Колата, с кюстендилска регистрация, е почти пред пропадане в столичния "Слатина". Според поста мястото не било осветено и това е затруднило шофьора. "Не виня човека, ако ще да е бил на няколко водки. Неосветен, иначе чисто нов паркинг, пред блок с над 100 апартамента. В тъмното кой да види?", написа авторът на снимката. В крайна сметка опасността си остава и следващият шофьор може да не извади късмета на този.

comment 0
visibility 317
неолитно селище

Градят археологически парк при неолитното селище в "Слатина"

Ще бъде направен археологически парк при откритото неолитно селище "Слатина" в столицата. Вече има готов устройствен план за обекта. Направен е и проект за защитно покритие и малък посетителски център, съобщиха от Столична община. През уикенда в неолитното селище имаше Дни на отворените врати за граждани от екипа с ръководител проф. чл.-кор. Васил Николов в присъствието на зам.-кмета на София доц. д-р Тодор Чобанов.Проучването на раннонеолитното селище се извърши с подкрепата на Столичната програма "Култура". Раннонеолитното селище "Слатина" съществува през периода 6 100 – 5 500 г. пр.Хр. и е между най-древните на Балканите. Площта на останките от него е около 300 дка. Неговите жители принадлежат към създателите на първата европейска цивилизация. Направените проучвания от екипа на проф. чл.-кор. Васил Николов показват интересни данни за първите жители по нашите земи.  

comment 0
visibility 1182
наркотици

Прибраха двама за наркотици в "Слатина"

Двама мъже са задържани за продажба на наркотици. На пазара в "Слатина" в момента на покупко- продажба на дрогата  полицаите са прибрали 47-годишен мъж, съобщават от МВР.   След оглед и претърсване в апартамента, обитаван от него, са намерени много пликчета и сгъвки с растителна маса и прахообразно вещество. На същия адрес са открити и две жени, на 23 и 63 години, и 28-годишен мъж. При задържането им те са опитали да изхвърлят кутия и плик с наркотични вещества. Четиримата са задържани с полицейска мярка до 24 часа в Първо РУ. По случая е образувано досъдебно производство.    Резултатът от експертната справка показал, че иззетата маса е амфетамин – 146.21 грама, канабис – 76.93 грама и амфетаминопроизводни – 9.37 грама.    На задържаните е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. В последствие мерките на задържаните са изменени в постоянни. Жените са разпитани като свидетели и освободени.    

comment 0
visibility 1946
Детска площадка при бл. 80 в "Христо Смирненски" в Слатина

От изхвърлените гуми до райско кътче за деца и родители в "Слатина" (СНИМКИ)

Има едно място в София, което е пример и точния модел на публично-частно партньорство, как само с ентусиазъм и благословията на на районната община можеш да превърнеш кварталните две педи площ, пред блока, в райско кътче за децата. Още по впечатляващо е, че изградената преди година детска площадка при бл. 80 в кв. "Христо Смирненски" в "Слатина" не само не е разбита, мръсна и забравена, а е надградена и днес вече има завършен приказен вид. Разбира се всичко започва с ентусиазма на едно младо семейство - Златка и Николай Даковски и техните две изхвърлени гуми за лек автомобил и подкрепата на районната община. Днес на детската площадка има място и за родителите - Гръцки кът. "Идеята бе за морска тематика, тъй като най-много се събираме през лятото. Украсихме си кътчето, поставихме маса и пейки, боядисахме в синьо и бяло е ето ни в "гръцко"", разказа пред Столица.bg главната "виновничка" Златка. Днес вече синът им Алекс е 3,6 годинки и заедно с другите деца от блока и квартала продължават да се радват на една шарена, интересна и приказна детска площадка. Дама, лабиринт от гуми, къщичка, люлка, въртележка и много зеленина запълват пространството пред блока. Това, което правят Златка и съпругът и Николай обаче не остава незабелязано. Към тях се присъединяват още няколко млади семейства от съседните блокове, чийто деца обожават компанията на връстниците си и забалвенията на "хендмейд" площадката. Поставихме и един прожектор, за да осветява мястото и да могат да играят до по-късно. Събират се много деца и е доста весело. Ние родителите пък сядаме в "Гръцкия кът". За една година нямаме нито едно счупено съоръжение или люлка. А идват и по-големи - тийнейджъри. Нямаме камери и видеонаблюдение, но не се замърсява много и ние поддържаме чисто", разказа Златка Даковска.  За изграждането на детската площадка пред бл. 80 живеещите получиха разбира се подкрепата и на районното кметство. От администрацията още миналата година помогнаха за боядисването на шарената дървена оградка, а тази година децата получиха нови люлка-везна и къщичща. А деца и родители са благодарни за помощта на районната администрация на "Слатина", защото мястото е препълнено от щастливи деца!

comment 0
visibility 354
мерене

Работещи в МВР и БАН си провериха безплатно кръвното в "Слатина" (СНИМКИ)

Работещи в сферата на МВР, БАН и жители на "Слатина" провериха днес безплатно кръвното и захарта си. Екипите на Центъра за интегрирани грижи към района са в градинката пред сградата на общинската администрация.   Проявата се организира с основната цел да се повиши превенцията за здравословен начин на живот и да се намалят рисковите фактори от възникване на заболявания. Мероприятието е под патронажа на кмета на „Слатина” и е в сътрудничество с DINI – OTC - официални представители на OMRON за България, съобщават от администрацията на района.   Който не е успял днес да мине на безплатните консултации може да го направи и на следните дати и места:    26.09.2019 г. – Подлеза пред хотел „Плиска” – от 10.00 до 12.00 ч. 27.09.2019 г. – Парк „Слатинска река” – от 9.30 до 12.00 ч. 29.09.2019 г. – Парк „Гео Милев” – от 11.00 до 16.00 ч. 30.09.2019 г. – Пазар „Ситняково” – от 09.30 до 12.00 ч. 01.10.2019 г. – Галакси център – от 10.00 до 12.00 ч. 04.10.2019 г. – Парк „Гео Милев” – от 16.00 до 19.00 ч.  

comment 0
visibility 467
център

Нови тротоари и център за хора със специални нужди правят в "Слатина"

Нови тротоари ще бъдат направени по улиците  ул. „Боян Магесник“ и ул. „Иван Щерев“, по ул. "Плачковски манастир“ и на кръстовището на ул. „Марагидик“ и ул. „Велчо Атанасов“. Това съобщи пред БНР кметът на район "Слатина" Наталия Стоянова.   В момента се обмисля в горната част на парк "Гео Милев"  да се изгради зона за разходка на домашни любимци, защото съществуващата в момента не е достатъчна. Според Стоянова в квартал "Христо Смирненски"  има места, на които може да бъдат построени филиали към детски градини. Тя се надява за подобен проект догодина.    На ул. „Роглец“, отново в „Христо Смирненски“, ще има и нов център за социални услуги за хора със специални нужди. Кметът коментира и липсата на паркоместа. В някои от кварталите, като "Редута", няма места, на които да се направят паркинги. Но в „Христо Смирненски“ междублоковите пространства са по-широки и има повече място.    

comment 0
visibility 772
площадки

Пет детски площадки в "Слатина" готови до дни

Пет места за игра до дни ще бъдат реновирани и ще посрещнат малчуганите готови за игри, съобщиха от "Слатина". Последни детайли се правят на детските площадки на улиците "Лидице", "Марагидик", "Попова шапка", "Постоянство" и при блок 253. Проектът се прави с цел да бъдат обновени и реконструирани детски площадки и места за отдих, съобщават от администрацията на района. Следващата година реновирането на площадки и градинки ще продължи.  

comment 0
visibility 1146
площадка

Правят детска площадка на ул. "Постоянство"

Поредната нова детска площадка се гради в "Слатина". Мястото за игра се намира в квартал "Гео Милев", улица "Постоянство" и блок 253. Планирано е строителните дейности да приключат до септември, съобщават от администрацията на района. Тогава се предвижда да завърши изграждането на общо пет нови площадки за игра, които ще са позиционирани на различни места в "Слатина".

comment 0
visibility 1163
проверки

Кметът на "Слатина" продължава с проверката за терасата на шефа на КПКОНПИ

Кметът на район "Слатина" Наталия Стоянова е получила правомощия от столичния кмет Йорданка Фандъкова да продължи проверката за терасата на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Това е станало по предложение на главния архитект на София Здравко Здравков. Проверката продължава и тя трябва да установи в кой етап е построена терасата, което ще покаже дали тя е законна или незаконна. Кметът на "Слатина" вече разполага с пълната документация по изграждане на жилищната кооперация и въвеждането ѝ в експлоатация. Сред документите има и декларации на собственици, в които те посочват,че терасата е направена преди да бъде издаден акт 16, обясни главният архитект на София Здравко Здравков. Районният кмет ще направи среща с хората и ако се окаже, че терасата наистина е изградена преди издаването на акт 16, то тя бъде призната за законна. Заради скандалната постройка с барбекю Пламен Георгиев бе принуден да подаде оставка като шеф на КПКОНПИ. До края на август ще бъде избран новият директор на "Строителен контрол" в НАГ. От поста бе уволнен арх. Влади Калинов  а причината бе скандалната тераса. "Има пуснат конкурс за избор на директор, а докато се разбере кой ще бъде това аз изпълнявам тези функции по премахване на сгради", обясни арх. Здравков  

comment 0
visibility 4777
автобуси

Идея: Нова автобусна линия да свързва "Левски"Г, "Слатина" и "Студентски град"

Да бъде пусната нова автобусна линия 194, която да свързва кварталите "Левски"Г, "Слатина" и "Студентски град", предлагат от неправителствена организация. А защо именно тези квартали да са по маршрута? Защото много добре се знае за почти никаквата транспортна свързаност на част от северните и източните райони на столицата. Това най-вече важи за места като "Левски В", "Левски Г" и "Сухата река". Същите изводи обаче се отнасят и за "Слатина". Новата линия няма да влиза в центъра, а ще обхване периферните територии по оста север- юг: автостанция "Гео Милев", бул. "Цариградско шосе" и метростанция "Г.М. Димитров". Тя ще бъде единствената, минаваща под коридори като бул. "Цариградско шосе".Маршрутът ѝ е планиран да бъде като полурингова автобусна линия, която да намали зависимостта от личните коли и даде необходимите връзки периферия-периферия без навлизане в централните части на града. В това отношение, новата линия ще бъде огледална на натоварената такава, свързваща западните квартали – 83.Маршрутът по линия 194 ще бъде дълъг 14,7 км. При сега наличното разписание те могат да се изминат за 57 минути.

comment 0
visibility 1082
площадки

В "Слатина" градят пет нови детски площадки

Пет нови детски площадки е планирано да се направят в "Слатина" до края на месец септември. Днес тръгва градежът на първото от местата за игра на децата, съобщиха от администрацията на района. Теренът е заграден по време на строителни дейности и е на ъгъла на улиците "Атанас Узунов" и "Марагидик".От администрацията напомнят на гражданите местата за игра да се пазят чисти и да не бъдат унищожавани. За да се ползват от децата на района дълго време.

comment 0
visibility 1123
Полиция

Нападнаха и обраха куриер в кв. „Слатина”

Куриер на голяма фирма е бил нападнат и обран днес в кв. „Слатина” в столицата. За неприятната случка разказа очевидец пред Блиц. Служителят е млад мъж, който е отивал да достави пратка на адрес. На улицата обаче е нападнат от неизвестен мъж. Крадецът е задигнал пакет, в който е имало въздушна пушка. Веднага е повикана полиция, снети са показания от журтвата. Вероятно до няколко часа крадеца ще бъде обявен за издирване, надяват се от полицията.

comment 0
visibility 1251
Пламен Георгиев

От "Слатина" пак ще проверяват терасата на Пламен Георгиев

Жилището на шефа на комисията за антикорупция Пламен Георгиев отново ще бъде проверявано. Има вероятност експерти от район "Слатина" да инспектират навесите на терасите в имота, съобщи пред bTV кметът на общината Наталия Стоянова. Администрацията на района постанови постройките да бъдат съборени, защото са незаконни. Решението им обаче бе обезсилено от началника на софийския строителен контрол арх. Влади Калинов. Заради това си действие той вчера подаде оставка. Стоянова каза, че заповедта на Калинов е била неочаквана. Тя си я обяснила с "грешен прочит на закона". Кметицата каза, че оставката на Калинов е личен акт и той може да даде обяснение за нея. Администрацията се интересува от едно- преписката да бъде доведена до края. В случая не можело да се говори за никаква допустимост, защото покривите са с около метър над допустимата кота. Кметицата смята, че в сагата с имотите на шефа на КПКОНПИ става дума за нищо повече от един незаконен строеж. Такива имало из цялата страна.    

comment 0
visibility 969
Терасата на Пламен Горанов

Отменен е актът за събарянето на постройките на Пламен Георгиев

Постройките върху терасата на антикорупционния шеф Пламен Георгиев в кв. Слатина в столицата няма да бъдат бутани. Актът за събарянето е бил отменен от Столична община, съобщава bTV. Припомняме, че през месец април "Контрол по строителството" на столичния район „Слатина” извърши проверка и установи, че има проблем с въпросната тераса и издаде акт за събаряне. Според издаденият акт строежът е извършен без да са издавани строителни книжа. Оказва се, че покривната конструкция е изградена над определената кола "било" по виза максимална височина". Документът за събаряне обаче веднага е обжалван от Пламен Георгиев. Веднага след това на 12 юни директорът на строителния контрол на голямата община Влади Калинов го обезсилва със своя заповед.

comment 0
visibility 851
дупка

Дупка с диаметър 3 метра се появи в „Редута”

Огромна дупка с диаметър 3 метраи дълбочина 2.50 - 3 метра зейна на оживена улица в столичния квартал „Редута”. За опасността съобщиха живеещи в района граждани пред Нова телевизия. Те са подали няколко сигнала на телефоните на общината за спешни и аварийни сигнали, но без успех. За да не стане беля доброволци сами обезопасяват дупката. Първи на място се отзовават представители на район Слатина. След което дълбокият трап е обезопасен и обграден с ограда и ленти на Софийска вода. Очаква се скоро дупката да бъде запълнена.

comment 0
visibility 1814
колчета

Монтираха антипаркинг колчета в "Слатина" (СНИМКИ)

Антипаркинг колчета са монтирани върху още неизграден тротоар в ж.к. "Христо Смирненски" до бл. 63. Акцията е дело на Столичен инспектор и Център за градска мобилност. Хората от района са подали сигнал за неправилно паркиране в дадения участък. Екип на Столичен инспекторат е направил проверка на място и по документация в администрацията на района. Разбра се, че неправилно паркиралите автомобили са 4.  

comment 0
visibility 376
мерене

Безплатни тестове за кръвна захар в "Слатина"

Всеки, които държи на здравето си, е длъжен поне един път месечно да се подлага на контролни изследвания за някои от основните здравни показатели. Сред тях са кръвно налягане, пулс и кръвна захар. А ако живеете в район "Слатина" може да направите тестовете безплатно всеки петък сутрин от 10 до 12 часа в Центъра за интегрирани грижи към район "Слатина". Адресът е ж.к. "Христо Смирненски", бл. 33 А, партера.