Тема: отпадъци

comment 0
visibility 775
Глобиха градинари, изхвърлили отпадъци на нерегламентирано място в Панчарев

Глобиха градинари, изхвърлили отпадъци на нерегламентирано място в Панчарево

Градинари в район Панчарево получиха глоби от Столичен инспекторат за изхвърляне на отпадъци от почистването на дворове  иградини в район Панчарево. Огромни количества зелени отпадъци, натъпкани в чували им докара актове. Отпадъците са след извършване на услуга по косене и почистване на частни дворове и градини. Боклукът в чувалите е изхвърлен до кофите да битови отпадъци. При текущ контрол вчера в м. Камбаните, в.з. Малинава долина нарушителите са установените в момента на деянието, почти един след друг. Те са докарали с автомобили в големи чували събраното от почистването на вили, обясниха от Столичен инспекторат. След съставяне на актовете на извършителите, инспекторите са дали предписание за събиране на чувалите и незабавно почистване на мястото. Фирмите, които извършват услуги като косене, почистване на дворове и други градинарски работи са длъжни да транспортират зелените отпадъци до инсталацията МБ Хан Бограв, изхвърлянето им на обществени места е забранено, припомнят от Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 1381
Кашони "уредиха" с глоба търговец в с. Бистрица

Кашони "уредиха" с глоба търговец в с. Бистрица

Изхвърлени кашони на неправилно място са основателна причина за глоба на търговеца. Точно такъв е случаят с търговец в с. Бистрица, район Панчарево. За изхвърлени хартиени опаковки е санкциониран управителя на търговски обект на ъгъла на улиците "Тинтява" и "Ивайло" в селото. При проверка на инспекторите от "Панчарево" е установено нарушението и и е съставен акт. Камара от кашони, картонени касетки и други рециклируеми отпадъци са изхвърлени в и около контейнерите за битови отпадъци. Инспекторите, освен санкцията, са направили предписание да се изчисти замърсеното пространство. Служителите на Столичен инспекторат са категорични, че направят последващ контрол, за да се уверят, че мястото е почистено.

comment 0
visibility 931
Глоба за строители в "Триадица" заради натрупани отпадъци и мръсни камиони

Глоба за строители в "Триадица" заради натрупани отпадъци и мръсни камиони

Техническият ръководител на новострояща се кооперация на ул. "Емилиян Станев" получи акт от екип на Столичен инспекторат- "Триадица". Глобата е , защото  извън границите на обекта е констатирано натрупване на остатъчен бетон и други строителни отпадъци, които са разпилени и замърсяват околното пространството.   При проверката е установено още, че няма устройство за измиване на ходовата част на излизащите от обекта камиони.  

Реклама
comment 0
visibility 3170
Глобяват бистричанин до 5000 лв. за изсипване на боклуци

Глобяват бистричанин до 5000 лв. за изсипване на боклуци

Инспектори на Столичен инспекторат установиха нарушител, които изхвърля отпадъци в с. Бистрица, район Панчарево, на нерегламентирано място. Местният жител изсипва камари от ремаркето си в контейнери и до тях. Глобата може да бъде от 100 до 5000 лв. "Установен е гражданин, който спира колата си с  ремарке да изхвърля огромно количество отпадъци в контейнерите и до тях", съобщават от Столичен инспекторат. Отпадъците се изсипват на ул. Марина поляна. За да бъде разкрит нарушителят е помогнал кмета на с. Бистрица Самуил Попов. Собственикът на автомобила и ремаркето е установен и ще получи акт за установяване на административно нарушение. Според Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община санкциите за физическо лице са от 100 до 5 000 лева, а за юридическо лице – от 700 до 20 000 лева.

comment 0
visibility 1074
Засипаха с отпадъци и стъкла красива градинка в "Триадица" (СНИМКИ)

Засипаха с отпадъци и стъкла красива градинка в "Триадица" (СНИМКИ)

Една от най-красивите градинки в столицата на бул. България е затрупана с отпадъци. Между добре поддържаните храсти е струпана камара от черни чували с боклуци и отгоре насипани натрошени стъкла. Това сигнализира до Столица.bg столичанин.  Купчината с отпадъци е от почистването на градинката точно на спирката на бул. България, преди кръстовището с "Ив. Евст. Гешов" и  срещу текстилния техникум. Тя е една от най-красивите и добре поддържаните зелени пространства в София. Очевидно работниците са си свършили работата, но някои е порпуснал да изнесе боклуците. Градинката е в близост то няколко големи столични болници, включително и Белодробна и Детска белодробна болница. Столица.bg веднага сигнализира районният кмет на "Триадица". От там бяха предпирети бързи действия и уведомиха общинското "Зелени системи", които поддържат и отговарят за градинката.

comment 0
visibility 1252
Сигнал до Столица.bg: Не изхвърлят редовно боклука в Панчарево

Сигнал до Столица.bg: Не изхвърлят редовно боклука в Панчарево (СНИМКИ)

Проблемът с отпадъците в район Панчарево отново се разрастна и сега по време на епидемията контейнерите не се хвърлят по график. За това алармираха пред Столица.bg от Сдружението за развитие на Панчарево и Кокаляне. Районният инспектор обявил, че не достигали машини и коли, а от фирмата концесионер за чистота Титан обяснили, че работят в намален състав, защото се пазят от коронавирус. Другият сериозен проблем е, че съдовете за отпадъци са изпочупени, а на повечето липсват капаци. "Бяха захврълили и разпилели без да поставят лента и се търкаляха на всички страни", казаха жители на Панчарево. Обещанието, че ще почистят мястото и ще премахнат счупените контейри било изпълнено след намеса на недоволни граждани. Те обаче са недоволни, че фирмата за чистота не работи добре и трябва ежедневно да бъдат контролирани как си вършат работата.

comment 0
visibility 1315
смесване на отпадъци

Санкционираха управител на магазин в Слатина за смесване на отпадъци

Инспектори от район „Слатина“ съставиха акт на управител на магазин за смесване на отпадъци от опаковки с битови отпадъци. Нарушението е направено пред очите на проверяващите, малко преди да бъдат обслужени контейнерите на ул. "Стоил войвода" и "Попова шапка". Управителят е санкциониран според Наредба за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на СО.

comment 0
visibility 1129
Инспектори направиха предписание на Правосъдието за отпадъците

Инспектори направиха предписание на Правосъдието за отпадъците

Инспектори на район "Средец" направиха предписание на администрацията на Министерство на правосъдието за разделя не потоците от отпадъци. Причината за това бе затрупан с кашони конейтер за битови отпадъци на ул. Славянска. По сигнал на граждани инспекторите от район "Средец" са извършили проверка на място и са установили смесване на отпадъци на ул. Славянска. В контейнерите са били изхвърлени доста опаковки - кашони, което е нарушение. До контейнерите също е било затрупано с кашони. Не са установени обаче нарушителите, както и не са открити доказателства, чии са кашоните. Предписание с постоянен срок са направили инспекторите на обектите в близост но затрупания контейнер. Сред тях са и Министерство на правосъдието, които също трябва да отделят потоците си на отпадъци. От Столичен инспекторат призовават граждани, търговци и всички, които образуват отпадъци от опаковки, да се изхвърлят само в цветните контейнери, тъй като този тип отпадъци подлежат на рециклиране.

comment 0
visibility 901
изхвърлени кашони

Управител на магазин отнесе глоба заради кашони

Управител на магазин от "Триадица" получи глоба днес заради изхвърлени голямо количество отпадъци от кашони до контейнер за битов отпадък. Нарушението е констатирано при текущ контрол на ул. "Костенски водопад",  съобщиха от Столичен инспекторат.   Санкцията е състaвена на основание  Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община  

comment 0
visibility 971
текстилни отпадъци

Над 1095 тона текстилни отпадъци събрани през 2019 г. в контейнерите на Столична община

  За миналата година над 1 095 тона текстилни отпадъци са събрани в специализираните контейнери на територията на Столичната община. От тях 861  тона (79%) са подготвени за повторна употреба , а 217 тона (20 %) са предадени за рециклиране.   От началото на  2019 г Столичната община започна да разработва система за събиране и третиране на текстилни отпадъци . С  въвеждането ѝ се цели  да се  намали  вредното влияние на тези отпадъци върху компонентите на околната среда, включително и върху качеството на атмосферния въздух.    Общината  има сключен договор за поставяне и обслужване на контейнерите с фирмите „Евротекс“ и „Тексайд  България“, специализирани за третиране на текстилни отпадъци. На територията на общината вече са поставени 81  контейнери за текстилни отпадъци на 71  места. От 47 съда с бранда TexСycle ,  фирмата „Евротекс“ през миналата година е събрала над 623 тона текстилни отпадъци, като от тях 389 тона (62 %)  са подготвени за повторна употреба, 217 тона (35 %) са предадени за рециклиране. През септември втора фирма "Тексайд България“ постави нови 34 специализирани контейнери на още 28 места в София.  От тогава до края на 2019 г. фирмата е събрали над 472 тона текстилни отпадъци, като цялото количество е предадено за повторна употреба.   Събраните в контейнерите отпадъци се транспортират от компаниите за третиране на текстилните отпадъци до техни площадки, на които се извършва последващо сортиране на съдържанието в контейнерите. При процеса отпадъците се сортират по видове, като годните за повторна употреба се отделят. Друга част от текстилните отпадъци се сортират и нарязват и се използват като памучни парцали за индустрията. Текстилните материи, които не са подходящи за директна повторна употреба като дрехи или парцали, и други отпадъци, отделени в процеса на сортиране (например опаковки), се балират и предават на други компании за правилно рециклиране и оползотворяване. Негодни текстилни материали (напр. дънки и бял текстил) се сортират по цвят, изрязват се техните ципове и копчета и се предават на инсталации за производство на изолационна вата.     Адресите на всички контейнери могат да бъдат намерени на сайта на Столична община - www.sofia.bg/waste    

comment 0
visibility 3818
Изхвърлени кашони в контейнери за битови отпадъци

Глобиха търговец на ул. "Боянски водопад" 104 са изхвърлени кашони (СНИМКИ)

Инспектори в район Триадица наложиха глоба на управителят на търговски обект на ул."Боянски водопад" №104. От магазина са изхвърлени много кашони и опаковки в контейнер за битови отпадъци. Смесването е нарушение, което подлежи на наказание. Служителите на Столичен инспекторат са съставили акт за административно нарушение. От районното кметство предупреждават и призовават собственици и управители на търговски обекти да не замърсяват околната среда като изхвърлят отпадъците си в контейнерите за битов отпадък. Глобите за нарушение на Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община за физически лица започва от 100 и стига до 5000 лева. За юридическите е от 700 до 20 000 лв. 

comment 0
visibility 2093
Детска площадка затрупана с кашони

Парфюмерия си изхвърли кашоните на детска площадка

Детска площадка в столичния квартал "Изток", район Изгрев осъмна затрупана с отпадъци. Детския пясъчник е затрупан с кашони. Снимката бе публикувано от бдителен гражданин в социалната мрежа. Детската площадка се намира на ул. "Тинтява" до рекичката и КАТ. Това обаче изобщо не е притеснило търговците, които са си изхвърлили хартиените отпадъци на мястото за игра на малчуганите. Заедно с кашоните, получателят на пратката Парфюмерия "Меджик" дори си е оставали стоковата разписка (снимка 3), за да е ясно на кого е отпадъкът.  Има вероятност и хартиените отпадъци да са били изхвърлени до контейнер, а накой друг да ги е замъкнал до детската площадка. Това обаче ще установяват служители на Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 977
глоби

Домакинът на общежитие на бул. "Искърско шосе" глобен заради горене на отпадъци

Екипи на Столичен инспекторат от район "Искър" санкционираха за две нарушения домакина на общежитието, което се намира на бул. "Искърско шосе"и ул. 5001 в района. Първата глоба е за това, че в котлето на отоплителната инсталация се изгарят отпадъци от ПДЧ плоскости, пластмасови опаковки и други отпадъци. Другата санкция е за замърсяване на пространството около сградата, както и на двора.    В двора също така са установени големи чували със събрани отпадъци, които вероятно са предназначени за изгаряне. По време на проверката горенето е преустановено. Предстои последващ контрол.  

comment 0
visibility 567
цех за мебели

Цех за мебели глобен за горене на отпадъци

Цех за производство на мебели "Хоум Дизайн 21" ЕООД е глобен от екип на Столичен инспекторат в район "Слатина" за горене на отпадъци от плоскости /ПДЧ/ за отопление. Обектът се намира в сградата на "Тих Труд" на бул. "Асен Йорданов" 11. За констатираното нарушение, инспекторите са съставили акт за установяване на административно нарушение.

comment 0
visibility 521
сметище

Тонове отпадъци изсипани близо до обработваема земя в Ихтиман

Видеоклип, показващ кадри с тонове боклуци, изсипани в близост до обработваема земя в Ихтиман, е изпратен от гражданин до Нова телевизия. В няколко поредни дни сметоизвозващата фирма стоварвала отпадъците на общината до близка нива, вместо на регламентираното сметище в Самоков се разбира от записа. От медията веднага са подали сигнали до отговорните институции, които реагираха незабавно.   „При проверката се установи, че върху терена са съхранени смесени битови отпадъци”, обясни пред камерите Ина Цветанова, старши експерт в РИОСВ-София. Екоинспекторите откриха още, че боклуците са от кофите на град Ихтиман, а замърсителят –фирмата, отговорна за сметоизвозването в общината. От въпросната компания се оправдали с повреда на два от камионите за сметоизвозване, но признаха, че не са уведомили общината за проблема.   Въпреки че са изсипани в близост до обработваема земя, според експертите, отпадъците не са опасни. Но нарушение има. Затова фирмата ще трябва да плати глоба между 1400 и 5000 лева. Издадени са ѝ и няколко предписания. Срокът за почистване е три дни, иначе глобата може да набъбне до над 5000 лева.   Извозването на боклука започна, веднага след като телевизията е заснела незаконното сметище и още преди проверката на инспекторите. Спешно се намериха камиони, които натовариха част от отпадъка, за да го откарат на регламентираното депо в Самоков. Камерата е уловила и нарушение при самото транспортиране - шофьорите не покриваха товарите.   А извозването от Ихтиман до Самоков, непосредствено до язовир „Искър”, се налага, тъй като старото депо на Ихтиман беше затворено, защото не отговаря на европейските изисквания.  

comment 0
visibility 3020
Реката в Малашевци пълна с отпадъци

Реката в Малашевци прелива от отпадъци (СНИМКИ)

С отпадъци е засипана реката в столичния квартал Малашевци, район Сердика. Възмутени граждани пуснаха в социалната мрежа снимка на превърнатата в сметище река. По нея плуват всякакви боклуци от опаковки на храни, бутилки до стари мебели и парцали. Змърсяването е в района на Битака, а и кварталът е населен предимно с роми. Самите живеещи редовно изхвърляли боклука си в реката. "Целият битак е кочина, прибират се пари от платения паркинг, а нищо не правят", възмущава се жител на квартала. Живеещите в съседство с битака отдавна искат той да бъде преместен. 

comment 0
visibility 885
проверки

Във "Възраждане": 17 проверки за горене на отпадъци в частни имоти

Съвместна проверка по сигнали на граждани за горене на отпадъци в частни имоти в район "Възраждане" имаше вчера от екипи на Столичен инспекторат, служители от 03 РУ – СДВР и районна администрация „Възраждане“.   Бяха проверени 17 жилища на различни адреси. На ул. „Ген. Цончев“ и бул. „Ал. Стамболийски“ за установени нарушения (горене на ПДЧ плоскости) са наложени 3 броя глоби с фиш.В Баталова воденица, на ул. „Антим I", ул. „Зайчар“ и ул. „Перник“ не е установено горене на отпадъци, гражданите са се отоплявали с дърва и въглища. Проверките продължават.    

comment 0
visibility 484
глобена фирма за саниране

Фирма за саниране в "Красно село" отнесе глоба за непочистени отпадъци

Фирма за саниране е глобена от Столичен инспекторат. Служители от "Красно село" са направили акт на фирма "Булстрой Груп" ЕООД след направена проверка на обект на ул."Невестина скала" бл. 14.    При саниране на сградата е допуснато разпиляване на отпадъци извън границите на обекта, установена е и  липсата на цялостна  плътна строителна ограда, за което фирмата е получила акта. Освен санкцията е дадено предписание за почистване на замърсените площи.

comment 0
visibility 555
горене на отпадъци

Откриха 4 камиона с боклуци, подготвени за горене в Красна поляна

Четири камиона с боклучи, приготвени за изгаряне са открили днес служители на Столичен инспекторат при проверка. Отпадъците са били складирани в района на Виетнамските общежития в район Красна поляна, съобщиха от Столична община. Проверките са съвместно с район "Красна поляна" и екипи на 3 РУ - СДВР на ул. „Рижки проход“. От там са иззети и извозени за депониране. Обитателите на общежитията са приготвили да ги горят, за да се топлят. Утре акцията по извозване на отпадъци ще продължи. Осем акта съставиха днес екипи на Столичен инспекторат при проверки за източници на замърсяване в различни райони на София.  При извършени проверки, които са насочени към замърсители на въздуха са установени нарушения. Инспектирани са строителни обекти, автосервизи и пунктове за смяна на автомобилни гуми. Извършени са и проверки за горене на отпадъци на открито. Екипите провериха 33 строителни обекти в районите "Красно село", "Изгрев", "Студентски", "Лозенец" и "Витоша".  В тези райони на София са съставени 7 акта за установени нарушения. Инспекторите са проверили общо 28 автосервизи и пунктове за смяна на автомобилни гуми и за горене на отработено масло. За горене на отпадъци на открито в район "Подуяне" е съставен акт на ул. "Дан Колов“. През този месец при проверки в жилищата са съставени и 11 акта. Вчера пак при порверка бяха заловени хора, които горяха отпадъци под моста на Захарна фабрика в район Илинден. съставени са им актове.

comment 0
visibility 291
Захарна фабрика

Глоба за горене на отпадъци под моста на "Захарна фабрика"

Лице е глобено за горене на отпадъци под моста на "Захарна фабрика". Сигналът е подаден от 3 РУ - СДВР, а екипи от Столичен инспекторат от район "Илинден"  съвместно с полицията са съставили акт на нарушителя.    Продължават и проверките за смесване на отпадъци от опаковки с битови. Днес в район "Средец" инспекторите санкционираха лица, които изхвърлят картонени опаковки в контейнерите за битови отпадъци на ул. "Цар Иван Асен II".    Глобите за подобен вид нарушение са от 100 до 5000 лв. за физически лица, а за юридически достигат до 20 000 лв.    

comment 0
visibility 2584
Изхвърлени отпадъци във Факултета

До 5000 лв. глоба за столичанин, изхвърлял боклук във Факутета

Глоба до 5000 лв. заплашва столичанин, който с камион е изхвърлял боклуци в кв. Факултета. Той е хванат на място от служители на Столичен инспектора. Слчаят е от събота на ул. "Братска дружба" в столичния квартал Факултета. Мъжът не е от квартала и не е от ромски произход, научи Столица.bg, но поради това, че районът е краен си е позволил да струпа боклуци в тази част на София. И в момента там има най-засилено присъствието на инспекторите, защото редовно местните във Факултета горят отпадъци. Проверката в събота е извършена по синал на граждани. Извикан е и екип на III РПУ. Повече от 2 часа е продължила проверката, след като на ул."Братска дружба" са изхвърлени голямо количество отпадъци от товарен автомобил, потвърдиха от Столичен инспекторат. Глобите за физически лица започват от 100 лв. и стигат до 5000 лв., но за конкретния случай ще бъде определена в наказателното постановление. Най-вероятно нарушителят ще получи сакнция от 300 до 500 лв. Освен санкцията, инспекторите са дали и предписание отпадъците да бъдат събрани и мястото на ул. Братска дружба да бъде почистено.

comment 0
visibility 776
горене проверки

290 апартамента в "Красна поляна" проверени за горене на отпадъци, има 8 акта

8 акта са били съставени по време на проверките за горене на опасни предмети в София. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Нова телевизия. Проверени са 290 апартамента в квартал „Красна поляна”. Целта била да се види кой какво гори.   "Имаме мобилна станция, която особено при прогноза за по-сериозни превишения, изпращаме на Орлов мост. Доста често имаме данни от там. Те не се различават много от останалите пет. Общо са пет станциите на Националната агенция по околна среда. Това са официалните измерватели, на база на които ние взимаме нашите решения. Аз следя и гражданските станции", поясни Фандъкова.     

comment 0
visibility 391
отпадъци

Фандъкова: Поисках Народното събрание да подкрепи предложението ми за инкриминиране на гор...

"Нерегламентираното горене на отпадъци е сред причините за замърсяване на въздуха и крие риск за здравето на гражданите. Затова поисках Народното събрание да разгледа и подкрепи предложението ми за инкриминиране на горенето на отпадъците." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова в парламента. Днес групата на ГЕРБ внесе проект за промени в Наказателния кодекс, с които горенето на отпадъци се наказва с лишаване от свобода. Наказанието е до 2 години или пробация и глоба от 2 – 5 хил. лв. според тежестта на деянието. "Горенето на отпадъци е забранено и в момента, но наказанието е само административно. В повечето случаи административната мярка няма възпиращ ефект за извършителите. Това е причината да настоявам общините да имаме по-сериозни механизми за ограничаване на замърсяването от горенето на отпадъци. Заедно с гражданите от „Красна поляна“ сме обсъждали различни мерки, които ще дадат реален ефект и това е една от мерките, зад които и те застават. Надявам се, че ще получим подкрепа и от депутатите от различните политически сили" – посочи също Фандъкова. През последните три дни екипи на Столичен инспекторат и СДВР направиха 21 проверки по сигнали за горене на отпадъци като бяха установени няколко случая на горене на стара дограма. От 1 декември до вчера са направени 345 проверки и са наложени 49 санкции. Столичен инспекторат проверява и строителни обекти, пунктове за смяна на гуми, за вторични суровини, цехове за дограма, автомобилни сервизи и други. Проверките продължават и днес.