В магазините в София: кренвирши, салам и кисело мляко с изтекъл срок на годност

-

Снимка: unsplash

Стоки с изтекъл срок на годност установиха инспектори на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) при проверка в хипермаркет в град София. Това съобщават от Министерство на земеделието.

В магазина проверяващите установили 23 опаковки с кренвирши, всяка по 200 грама, 23 кофички кисело мляко, 12 опаковки с моцарела (125 грама всяка), три броя деликатесен салам (200 грама) и една наденица, тип „македонска“ – 350 грама, чийто срок на годност е изтекъл. Храните веднага са изтеглени от търговска зала. Наложена е възбрана и предстои унищожаването им. Бизнес операторът ще бъде санкциониран с акт за допуснатите нарушения, като съгласно законодателството глобата ще бъде в размер между 2 и 4 хиляди лева.

По време на инспекцията са взети 3 проби за лабораторен анализ от сирене, предлагано на насипната витрина в магазина, за установяване наличие на немлечни мазнини и за физикохимичен анализ. Резултатите от изпитването ще бъдат оповестени през следващата седмица.

Днешната инспекция в столицата е проведена съвместно от д-р Галя Викьова, заместник изпълнителния директор на БАБХ, инспектори от ОДБХ – София град, председателя на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев и представители на Националната агенция за приходите. Инспекцията е част от започналите в средата на месец февруари т.г. проверки на хранителните стоки.

Проверките за нелоялни търговски практики продължат до края на март в цялата страна. В обектите инспекторите на БАБХ проверяват по компетентност: сроковете на годност на храните, произходът и съхранението им, в т.ч. дали храни, внесени от трети държави или вътреобщностна търговия в ЕС, са били преопаковани и търгувани като българско производство и други.

Комисията за защита на потребителите прави проверка за няколко нарушения: на топла точка/витрина се предлагат хранителни стоки на брой, като липсва информация за цена на килограм; извършва се и проверка за подвеждаща информация в рекламната брошура на търговеца. Санкциите при такива нелоялни търговски практики достигат до 50 000 лв., а при повторност – до 70 000 лв.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 91 Гласове)
 • Веселин Кирев (13%, 50 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 252 Гласове)
Общо гласували: 393 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столична община: Съдействаме изцяло на проверяващите...

Проверки на изпълнението на ремонтните дейности около пл. „Ал. Невски“ (Зона 4) от градския център на София ...

Прочети още keyboard_arrow_right