БОК с обучение за следсъстезателна адаптация на спортистите

Обучение на спортисти за адаптация след състезателната кариера

Снимка: БОК

БОК стартира онлайн обучение на спортисти за адаптация след състезателната кариера. Днес в Националната спортна академия „Васил Левски“ започна обучението по проекта на БОК -SMART SPORT, който е финансиран по програма ЕРАЗЪМ+ Спорт на Европейската комисия.

Участниците минават през  разработените четири образователни модула, да се повишат технологичните умения на елитните спортисти и треньори. Целта е  да се улесни професионалния им път след приключване на активната спортна кариера. Това се парви за първи път в България. Много са примерите с елитни наши спортисти, който не успяват да се адаптират в реалните условия на живот. Такъв е случаят с един от най-големите таланти в атлетиката Николай Антонов, боксьори, борци и др.

В НСА бе представена и създадената онлайн платформа, която представя и предоставя за ползване алгоритмите на всички най-добри практики и политики за дуални кариери на елитни спортисти. Семинарът бе открит от Белчо Горанов, генерален секретар на БОК. Той изтъкна ползата и ефекта от подобни проекти за следсъстезателната социална адаптация на спортните хора в обществото. 

В обучението участваха 20 студенти, преподаватели и спортисти, които са прекратилите тази година активните си спортни кариери. Сред тях бяха известните наши скиори Мария Киркова и Веселин Цинзов. Ръководител на проекта е БОК, а партньори са Институтът за спортни науки към Университета на Виена, Университетът Отто фон Гюрике в Магдебург, Македонският олимпийски комитет и Европейската асоциация за университетски спорт, базирана в Словения.

SMART SPORT подкрепя прилагането на Насоките на Европейския Съюз за дуални кариери на спортисти чрез създаване на международна мрежа от заинтересовани лица, които ще разработят и тестват чрез приложение иновативна програма за дуални кариери на активни спортисти и треньори.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

ЦСКА за мача с „Левски“: „Червени" и "сини" привърженици ще бъдат......

Футболен клуб ЦСКА излезе със съобщение към своите фенове за вечното дерби с „Левски“. Мачът ще се изиграе т...

Прочети още keyboard_arrow_right