Четири български титли на младежките турнири в София (СНИМКИ)

photo_library
  • Четири български титли на младежките турнири в София

    Снимка: NOFIRE

  • Четири български титли на младежките турнири в София

    СНимка: NOFIRE

  • Четири български титли на младежките турнири в София

    Снимка: NOFIRE

  • Четири български титли на младежките турнири в София

    Снимка: NOFIRE

  • Четири български титли на младежките турнири в София

    Снимка: NOFIRE

Състезатели от Португалия, Турция и България показаха как спортът съдейства за екологична устойчивост

Четири златни медала спечелиха българските представители в трите младежки турнира от популярните градски спортове този уикенд в София. Младите ни таланти триумфираха в брейк танците и поделиха победите в стрийт фитнес и таекуон-до. Турските състезатели са втори в общото класиране с 3 титли, а представителите на Португалия си тръгнаха с два златни медала, съобщават организаторите.

Над 240 млади таланти от трите държави се събраха в София този уикенд, за да маркират чрез спорта и физическите упражнения начините за справяне с основните екологични предизвикателства, засягащи изменението на климата. В България от петък до неделя се състояха състезания, демонстрации и презентации, които нагледно показват загриженост за бъдещето на планетата и възможностите чрез спорта да се алармира човечеството за предизвикателствата и опасностите, пред които е изправено.

Програмата в българската столица стартира в петък със семинар, където 50 младежи от трите държави представиха добрите практики и инициативи за устойчиво използване на земята за физически дейности, спорт и спортна инфраструктура. По-късно всички те посетиха Музея на историята на София, след което последваха турнирите по таекуон-до, брейк и стрийт фитнес. Брейк надпреварите вече са в официалната програма на игрите в Париж през 2024 г., във френската столица следващото лято ще бъдат определени първите в историята олимпийски шампиони в този нов спорт. Стрийт фитнес изявите пък са сред най-популярните и чакани от младежите градски дисциплини, които от няколко години привличат хиляди край сетовете.

Всички активности минават под знака на проекта NOFIRE, който ангажира спорта за по-чиста и зелена планета. Инициативата се базира на древната концепция за ЧЕТИРИТЕ елемента, които определят живота и съществуването ни, като насърчава свързаните с тях спортове. Всеки партньор по проекта организира спортно събитие, посветено на един от елементите – ВОДА, ВЪЗДУХ, ЗЕМЯ – като провежда свързани с това спортни. Четвъртият елемент – ОГЪНЯТ – няма да бъде изследван, като по този начин ще се наблегне на посланието, че огънят означава горещина, символизираща глобалното затопляне, следователно – той не е за игра.

Предвидени са три устойчиви спортни събития, демонстриращи как спортните организации могат да проправят пътя към намаляване на въглеродния отпечатък, когато организират международни състезания на местно ниво. Програмата започна преди две седмици в Турция, където община Чорлу бе домакин на надпревари по баскетбол, волейбол и градски паркур под символичното мото „ВЪЗДУХ“. През отминалия уикенд в София таекуон-до, брейк денс и стрийт фитнес бяха популяризирани от Българската спортна федерация за деца и младежи в риск с маркера „ЗЕМЯ“, а идната седмица Община Лисабон в Португалия ще бъде домакин на състезания по плуване, водна топка и адаптирано плуване за хора в неравностойно положение под символа „ВОДА“.

Двигател на спортния проект NOFIRE (Не си играй с огъня), който се финансира от програма Еразъм+ СПОРТ на Европейския съюз е Българската спортна федерация за деца и младежи в риск с председател Анатоли Илиев.

Очаква се в дейностите по проекта да се включат общо 1260 уязвими младежи с ограничени възможности, включително с увреждания и специални потребности. Освен това обученията за местните общности и внимателно подбраните участници дават на младите хора необходимите знания и умения за действие в полза на опазването на околната среда, като ги стимулират за отговорно поведение при и чрез практикуване на физически занимания. Същевременно насочените към местната спортна общност семинари ще повишат осведомеността относно въздействието на изменението на климата върху спорта и важния принос, който спортът може да даде за постигане целите на ЕС в областта на екологичната устойчивост.

Класиране в отделните турнири, състояли се в София:

ТАЕКУОН-ДО

Силов тест – България

Форма – Португалия

Спаринг – Турция

Комплексно - Португалия, Турция, България

БРЕЙК

Момчета:

  1. Тодор Замярков bboy Toti (no name crew)
  2. Ангел Мадин bboy Acho (da clique)
  3. Николай Рангелов bbot Flip (x-energy crew)

Момичета:

  1. Мария Димитрова bgirl Mini fiught (x - energy crew)
  2. Максимилиана Михайлова bgirl Nishida (shadow crew)
  3. Elif Mustafa bgirl Eylu (Турция)


СТРИЙТ ФИТНЕС

Свободен стил:

  1. Михаил Матев (България)
  2. Васил Коджабашиски (България)
  3. Мартин Раков (България)

База жени:

1.Суте (Турция)

2.Данла (Турция)

3.Роса (Португалия)

База мъже:

1.Еге (Турция)

2.Педро (Португалия)

3.Игор (Португалия)

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 152 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В НСА дариха Александър Везенков с "Малкия принци", той върна жес......

Баскетболната звезда Александър Везенков получи подарък - шедьовъра "Малкия принц", от ректора на НСА при срещата им в С...

Прочети още keyboard_arrow_right