Музеят на спорта е дигитализиран, над 1200 експоната са виртуални

photo_library
  • Музеят на спорта е дигитализиран, над 1200 експоната са виртуални

    Снимка: ММС

  • Музеят на спорта е дигитализиран, над 1200 експоната са виртуални

    Снимка: ММС

Радостин Василев призна, че не е открил нередности в спрения търг за спортните бази на "Сердика спортни имоти"

Музеят на спорта вече е дигитализиран и днес бе заключителната пресконференция по проект „Знание, популяризиране и устойчиво управление на културното и спортното наследство чрез дигитализация на Музея на историята на физическата култура и спорта, гр. София”. 

Над 1200 експоната от архива на музея ще бъдат достъпни за виртуално посещение в сайта на музея. Проектът е реализиран от ММС в партньорство с „Национална спортна база” ЕАД и е финансиран - 16 000 долара, по линия на Програмата за участие на ЮНЕСКО 2020-2021 г., а ММС съфиннасира 4000 лв.

Изпълнението на дейностите по проекта реално стартираха през април т. г. Главен двигател на виртуалния вариант на Музея на спортната слава на България е директорът Катя Иванова. Пълна презентация на проекта беше направена от д-р Ерина Кръстева.

В събитието участие взеха още главният секретар на Националната комисия на България за ЮНЕСКО Христо Георгиев, президентът на Националната олимпийска академия проф. Лозан Митев, както и министърът на спорта Радостин Василев.

„Радвам се, че първото място, което посещавам официално като министър е Музея на спорта. Чувствам се изключително комфортно в дома на историята на българския спорт", призна спортният министър  и допълни, че цялостно българският спорт отстъпва по отношение на дигитализацията и имплементирането на научните постижения.

Василев  поздрави екипа, който реализира проекта и работи по дигитализацията на експонатите от Музея на историята на физическата култура и спорта.

"Едно от първите неща, които ще се реализират в рамките на Министерство на спорта е да дигитализираме достъпа на гражданите както до процедури по кандидатстване по различни програми на министерството, така и до реалната ситуация, свързана със спортни клубове, федерации, спортна инфраструктура, било то използваема или неизползваема. По този начин обществото ще има яснота за това кое, какво и как се случва в сектор „Спорт“", заяви Радостин Василев.

Пред журналисти той призна, че не е открил нищо нередно в документацията за търга за спортните бази на "Сердика спортни имоти", но допълинтелно ще се запознае с процедурата.

Следващата седмица спортният министър е поканил на среща шефовете на футболните Левски София и ЦСКА София. Дано президентът на Славия Венци Стефанов не се почувства пренебрегнат!

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Гриша Ганчев и синът му Данаил Ганчев се оттеглят от управлението......

След осем години начело на най-успешния футболен клуб в България, г-н Гриша Ганчев и г-н Данаил Ганчев се оттеглят от уп...

Прочети още keyboard_arrow_right