Най-добрите брейкъри от цялата страна се събират на Държавно първенство в София

photo_library
  • Най-добрите брейкъри от цялата страна се събират на Държавно първенство в С

    Снимка: Българска брейк федерация

  • Най-добрите брейкъри от цялата страна се събират на Държавно първенство в С

    Снимка: Българска брейк федерация

  • Най-добрите брейкъри от цялата страна се събират на Държавно първенство в С

    Снимка: Българска брейк федерация

България вече e със световна титла в най-новия олимпийски спорт

Най-новият олимпийски спорт ще определи държавните шампиони тази събота в София. Зала „Триадица“ ще стане арена на батълите на най-добрите в брейк танците у нас. Наред с това, първенството ще излъчи българските състезатели, които ще участват в олимпийските квалификации в Хонконг с право да се борят за олимпийски квоти за Париж 2024 г., съобщават организаторите.

Шампионатът в София се провежда 5 месеца след като България спечели световна титла благодарание на  Пламена Георгиева с псевдоним bgirl Fire bird, която е новият шампион на планетата по брейк в категория до 18 г. жени. В началато на юни талантливата девойка грабна титлата с виртуозните си изпълнения на състоялия се в Любляна World Kids Breaking Championship.

Пламена с треньор Христо Андонов взе надмощие над 31 състезателки от цял свят, след като спечели квота за участие в Словения от Urban Zone София, организирана всяка година от „София – европейска столица на спорта“. България спечели злато в Любляна и при мъжете над 18 г. с победата на Ивелин Тодоров с псевдоним bboy Sart. В тази категория турнирът бе квалификация за световното първенство в САЩ.

„В София сега се събират най-добри брейкъри от цялата страна. Всички клубове изпращат свои представители, участниците ще бъдат над 150. Държавното първенство ще определи националните шампиони, но и тези, които ще ни представят на олимпийската квалификация в Хонконг от 16 до 18 декември. Тъй че, очакваме много силни състезания през уикенда в зала „Триадица“, като  приканваме софиянци и гостите на града да подкрепят младите ни таланти в този така атрактивен и популярен,“ информира Калин Калинов, президент на Българската брейк федерация.

Брейк надпреварите вече са олимпийски спорт и са включени в програмата на игрите в Париж през 2024 г. Във френската столица следващото лято ще се определят първите в историята олимпийски шампиони, а преди 5 години този спорт направи дебют като демонстративен на младежката олимпиада в Буенос Айрес.

Сега за държавното първенство Българската брейк федерация е осигурила международна съдийска бригада в състав Dora, Xedo и Jurskee с главен рефер Цветан Кошутански (Don Ceci). DJ са Samm the Man и Not Eazy, а водещ Атанас Михайлов – Nasko. Поканени са и гост-артисти, като е осигурен лайвстрйм за всички, които нямат възможност да присъстват на място. Партньори на събитието са Министерството на младежта и спорта, Българският олимпийски кометет и Фондация „София – европейска столица на спорта“.

Най-интересното от спиращите дъха изпълнения на брейк виртуозите у нас ще започне в събота след 18.00 ч. в зала „Триадица“, входът е свободен.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Гриша Ганчев и синът му Данаил Ганчев се оттеглят от управлението......

След осем години начело на най-успешния футболен клуб в България, г-н Гриша Ганчев и г-н Данаил Ганчев се оттеглят от уп...

Прочети още keyboard_arrow_right