Най-добрите щангисти на Европа бяха отличени в София, Карлос Насар е №2

Най-добрите щангисти на Европа бяха отличени в София, Карлос Насар е №2

Снимка: Българска федерация по вдигане на тежести

Европейската федерация по вдигане на тежести (EWF) и Европейската асоциация на спортните журналисти (AIPS Europe) връчиха наградите "Щангист на годината" по време на Европейското първенство по вдигане на тежести в София, съобщават от БФВТ.

За щангист №1 за 2023 г. при мъжете бе избран световният и европейски шампион през годината Лаша Талахадзе от Грузия (категория над 109 кг).

С минимална разлика след него за №2 бе избран Карлос Насар (катгория до 89 кг). Новата българска звезда на световните щанги стана европейски шампион, счупи световни и европейски рекорди за мъже и юноши и стана №1 на Световната купа, където също завоюва златен медал в категорията си. Заради контузия той не успя да се бори за световната титла през миналата година.

На трето място за 2023 г. бе избран Ритварс Сухаревс от Латвия (категория до 73 кг) - европейски шампион и златен медалист от Световната купа. Топ 10 допълват Серджо Масида (Италия), Дадаш Дадашбаили (Азербайджан), Вараздат Лалаян (Армения), Давид Лопес (Испания), Марин Робу (Молдова), Нико Мюлер (Молдова) и Ромен Имадушен (Франция).

За щангист №1 за 2023 г. при жените бе избрана Михаела Валентина Камбей от Румъния (категория до 49 кг), която току-що бе станала и европейска шампионка в София с подобрен европейски рекорд.

За №2 беше избрана Камила Конотоп от Украйна (категория до 59 кг). На трето място за 2023-а е Емили Кембъл от Великобритания (категория над 87 кг).

Топ 10 допълват Мари Жосеф Фег (Франция), Джулия Мисерандино (Италия), Нина Стеркс (Белгия), Анастасия Хорфрид (Грузия), Солфрид Коанда (Норвегия), Марта Ринкон (Испания) и Елена Еригина (Молдова).

Наградите на победителите бяха връчени от члена на Изпълнителния комитет на AIPS Europe и президент на Българската асоциация на спортните журналисти Найден Тодоров в присъствието на президента на Европейската федерация по вдигане на тежести Антонио Конфлити и генералния секретар на EWF Милан Михайлович.

Отличията са учредени през 2021 г., а след подписан меморандум за сътрудничество между EWF и AIPS Europe от 2022 г. най-добрите тежкоатлети се избират от Изпълнителния комитет на Европейската асоциация на спортните журналисти. Отличават се най-добрите при мъжете и жените от всички категории.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СДВР ще разчита на записи от дронове за мача в събота...

ЦСКА и Левски се изправят един срещу друг в събота от 16:15 часа на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Пред...

Прочети още keyboard_arrow_right