Най-старият столичен клуб - "Славия" празнува 111 години от своето създаване

-

Снимка: slavia-bg.com

Най-старият столичен клуб - "Славия" празнува 111 години от своето създаване на днешния 10 април.

През 1913 г. младежи от спортен клуб “Ботев” (1909) и гимнастическо дружество “Развитие” (1910), живеещи в района на Руски паметник, вземат решение да се обединят в единен клуб. За пръв председател е избран 21- годишният Димитър Благоев (Пальо). Първият официален мач на клуба е изигран на 11 август 1913 и завършва с победа за белия отбор с 1:0 срещу ФК 13.

За 111-годишното си съществуване Славия успява да стане 7 пъти шампион на България, печели 8 пъти националната купа. Славия е първият български отбор достигнал полуфинал в Европа. В много отношения отборът е първи - "Белите" са първият отбор у нас, играл мач с платен вход (на 12 октомври 1919 година на игрище "Юнак", мачът е срещу Левски); те са и първият български отбор, който ангажира треньор от чужбина, първият български отбор, който излиза на турне извън Балканския полуостров, единственият български отбор играл срещу Бразилия, единственият клуб в България, към който има създаден хор.

Сред големите имена в историята на изтъкнатия столичен клуб са Александър Шаламанов, Димитър Ларгов, Андрей Желязков, Божидар Григоров, Чавдар Цветков, Александър Василев, Симеон Симеонов, Стоян Коцев, Иляз Алиев, Добромир Ташков, Михаил Мишев, Петър Александров, Георги Гугалов, Иван Хайдарлиев, Любен Тасев, Иван Илиев, Наско Сираков и др.

За последно "Славия" вдига шампионската титла през 1996 година, а последният триумф за Купата датира от 2018-а, когато тимът побеждава Левски след нулево равенство в редовното време и продълженията и 4:2 при изпълнението на дузпи. Отборът, който в момента заема 12-то място в Първа лига, ще изглежда по различен начин през следващия сезон, уверен е президентът на Славия Венцеслав Стефанов. В интервю за БГНЕС той сподели, че привържениците ще се завърнат по трибуните на „Александър Шаламанов“, а и по-останалите български стадиони, само когато в държавата има ред и спокойствие и не стават ексцесии по време на мачовете.

"Честита 111-та годишнина от създаването на клуба. С пожелание за здраве, дълголетие, успехи и непримиримост на всички, свързани със Славия и “бялата” идея. Нека рамо до рамо продължим свещеното дело на ентусиастите, които преди 111 години поставиха начало на славния ни клуб. Наш дълг е с гордост да продължим да носим белия цвят и да пазим неопетнена нашата любов. Само Славия!", написаха от клуба на официалната страница в интернет.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 150 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СДВР ще разчита на записи от дронове за мача в събота...

ЦСКА и Левски се изправят един срещу друг в събота от 16:15 часа на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Пред...

Прочети още keyboard_arrow_right