Рекордните 110 отбора стартират на „София Екиден Маратон“

Рекордните 110 отбора стартират на „София Екиден Маратон“

Снимка: София Екиден Маратон

Бягането е в чест на Съединението и символизира древна традиция

Деветото издание на Щафетния маратон на България „София Екиден Маратон“ ще отбележи рекорд по броя на състезателите. 90 отбора ще стартират в надпреварата за възрастни, а около 20 тима ще се състезават при децата, съобщават организаторите.

„София Екиден Маратон“ ще се състои утре – 6 септември, от 9:00 часа пред стадион „Васил Левски“. Част от улиците и булевардите близо до тази локация ще бъдат затворени същия ден до 13:30 ч.

По традиция на старт ще застанат най-силните атлети на страната в средните и дълги бягания, както и стотици любители на спорта. В заявките срещаме имената на Мирослав Спасов, Алекс Василев, Стоян Владков, Николай Първанов и др.

От няколко години Щафетният маратон приема и Държавното отборно първенство на Българската Армия. Заявки са подали 10 тима от различни родове войски в цялата страна.

Състезанието е за отбори от по шестима души, които ще изминат класическата дистанция от 42.195 км. Бегачите ще бъдат разпределени на шест поста (5 км+10 км+5км+10км+5км+7.195 км = 42.195км).

Събитието се провежда в чест на националния празник – Съединението на Княжество България и Източна Румелия, за което символизира и щафетното бягане. Трасето е със старт-финал пред стадион „Васил Левски“, а атлетите ще бягат из централните улици на столицата.

И тази година състезанието е под патронажа на посолството на Япония и е включено в календара на японските дни на културата през месец септември. Щафетните маратони са изключително емоционални и са едни от най-популярните състезания в света на леката атлетика. В различни страни тези прояви имат различно име, но организаторите на българската надпревара предпочитат класическото „Екиден“ – в знак на уважение към японската традиция. За първи път щафетен маратон се провежда именно в Япония.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СДВР ще разчита на записи от дронове за мача в събота...

ЦСКА и Левски се изправят един срещу друг в събота от 16:15 часа на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Пред...

Прочети още keyboard_arrow_right