24-те столични района ще получат по 200 хил. лв. за облагородяване на кварталите

24-те столични района ще получат по 200 хил. лв. за облагородяване на кварт

Снимка: Столична община

Заместник-кметът по финансите и синдикатите обсъдиха проекта на бюджет за 2024 година

Заместник-кметът по направление “Финанси и здравеопазване” Иван Василев се срещна с представители на различните федерации на синдикалните организации, за да обсъдят проектобюджета на Столичната община за 2024 година, съобщават от „Московска“ 33.

На срещата беше поставена темата за възнагражденията на заетите в сферата на културата, на образованието, на общинското здравеопазване - в частност детското и училищното здравеопазване, транспорта, строителството и администрацията.

“Възнагражденията в публичния сектор са изключително ниски. Всички имаме очаквания работещите в администрацията да са висококвалифицирани и образовани, но това не кореспондира с условията на труд в сферата”, отбеляза заместник-кметът по финансите.

Василев добави, че в проекта на бюджета за 2024 година е заложено 10% увеличение на заетите в администрацията. Това също не е достатъчно, за да направи заплатите достойни и администрациите да привличат повече квалифицирани кадри, смята заместник.кметът. Той сподели със синдикатите, че в бюджета е предвидено и увеличение с 50% на средствата за култура и спортни клубове.

“Бюджетът на Столичната община не е малък в сравнение с бюджетите на другите общини в страната, но не е достатъчно голям, за да удовлетвори всички искания”, заяви Иван Василев.

Заместник-кметът по финансите запозна синдикатите с акцентите в проекта за бюджет за 2024 година. В него са заложени 5 милиона и 300 хиляди лева за граждански бюджети. Те ще бъдат разпределяни между всички 24 района в столицата, които ще получат по 200 хиляди лева за облагородяване на кварталите, а 500 хиляди лева са предвидени за един голям проект за столицата.

„Това ще насърчи активността на гражданите и ще им даде възможност да решават значимите проблемите, с които се сблъскват всеки ден“, посочват от Столична община.

Чрез допитване, организирано от районните кметове, ще избират дали средствата да се използват за озеленяване, спортни и детски площадки или за културни събития за местните общности.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 148 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Подписаха КТД за 30% увеличение на заплатите в училищното здравео......

Кметът на Столичната община Васил Терзиев и синдикатите от КТ „Подкрепа“ и КНСБ подписаха днес нов Колективе...

Прочети още keyboard_arrow_right