Столичният Студентски град е наводнен с автомобили от страната, решението - "Зелена зона"

-

Снимка: район Студентски

Общоизвестен е фактът, че кв. "Студентски град" в столицата е наводнен с автомобили от страната. Често собствениците ги оставят дълго на едно място, без да ги преместват, което създава проблем за живеещите в района. Това каза пред БНР кметът на район "Студентски" Петко Горанов.

"Повечето паркоместа са заети от автомобили, които са паркирани в нарушение. Проверки се правят всеки ден, налагат се актове, но ефектът е минимален", отбеляза районният кмет. Според него решението е въвеждане на зона за почасово платено паркиране (зелена зона). Той припомни, че голяма част от имотите на територията на "Студентски град" са собственост на МОН и са публична държавна собственост. Уличната мрежа пък е публична общинска собственост, което налага съдействието на ЦГМ и Пътна полиция за справянето с многобройните нарушители.

"МОН трябва да прави инвестиции не само в сградите, но и за околната територия. Отговорността се прехвърля върху местната власт, но нямаме бюджет за това. Засега няма разбиране по проблема", отбеляза Горанов.

Въвеждането на "Зелена зона" е непопулярно решение, но то ще даде възможност да се регламентират паркоместата и да има по- сериозен контрол върху неправилно паркиращите, смята районният кмет.

Оказва се, че и опазването на новоизградените тротоари започва да се превръща в проблем. Немалка част от работата по планираното обновяване на тротоарите в район "Студентски" вече е извършена. Резултатът може да се види по улиците „Стоян Киркович“, „Никола Габровски“, „Осми декември“ и други. Определящото досега е било това, улиците да отвеждат до спирки на масовия градски транспорт. Поставят се нови плочи, снижени бордюри и тактилни плочи. На много места обаче новите тротоари веднага се заемат от неправилно паркирали автомобили, които скоро отново ще разрушат изграденото, виждат гражданите.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В столичния Мусагеница асфалтираха градинка заедно с дърветата...

Градинката пред хранителен магазин в столичния квартал Мусагеница осъмна асфалтирана в неделя, съобщиха хората от кварта...

Прочети още keyboard_arrow_right