Фандъкова: Направихме предучилищното образование в София най-доброто в страната

Фандъкова: Направихме системата на предучилищното образование в София най-д

Снимка: Столична община

"През последните 18 години заедно изградихме системата на предучилищното образование в София и я направихме най-добрата в страната. Благодаря на всички, с които преминахме заедно през тежките реформи, и помогнаха системата да се надгради и развие, и сега да е съизмерима със системата на предучилищното образование в Европа. Темпото на работа, което наложихме, не бива да спре." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова пред директорите на столичните детски градини преди началото на учебната година.

Кметът Фандъкова заяви, че "през последните години защитихме редица промени за образованието. Лично държах в заглавието на Закона за училищно и предучилищно образование да бъде включено и „предучилищно образование“.

Чрез системата на делегираните бюджети осигурихме по-голяма самостоятелност и свобода на вашата работа.

Промяната, която защитихме, за трайно увеличение на учителските заплати позволи системата да се обогатява с млади учители, а това е важно. С вашия труд и професионализъм вие издигнахте професията на учителите и я направихте по-авторитетна" – подчерта също Йорданка Фандъкова.

Фандъкова припомни работата си за решаване на проблема с недостига на места в детските градини: "Като зам.-кмет повдигнах лично темата. Преди създаването на електронната информационна система за прием в общинските детски градини родителите стояха на опашки през нощта, за да запишат децата си, а проблемът с недостига на места не беше видим. Аз го направих видим, защото, когато един проблем е видим, той може да бъде решаван и това ни позволи да защитим и насочим инвестиции. Създадох първата програма за строителство на детски градини, сред това и за строителство на училищни сгради.

Гордея се с нашите детски градини и училища и това е оценка за вашата работа. През последните 14 години построихме 140 нови сгради на детски градини и в момента изграждаме 22. Все още има нужда от модернизация на детски градини и училища.

Наложихме и инвестиции и темпо на работа, което не трябва да спира независимо кой е кмет и какъв е съставът на Общинския съвет." По думите на столичния кмет системата на столичното образование е променена и тази промяна е необратима.

Столичният кмет благодари за съвместната работа на двата работодателски съюза (Съюза на работодателите в състава на народната просвета в Република България и Сдружението на директорите), както и трите синдикални организации (Синдиката на Българските учители, КТ „Подкрепа“ и НУС). "Включихме и родителските организации, развихме и партньорства между всички институции, защото диалогът е изключително важен.

Гордея се, че бях част от системата на столичното образование преди да стана заместник-кмет" – каза също столичният кмет Фандъкова. Тя пожела на директорите и техните екипи много вдъхновение, здраве и сили.

Пресцентър Столична община

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 182 Гласове)
 • Ваня Григорова (37%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 54 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 37 Гласове)
Общо гласували: 432 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Заводът за боклук в София има нов шеф...

Кметът на София Васил Терзиев назначи Николай Савов за временно изпълняващ длъжността директор на ОП „Столично пре...

Прочети още keyboard_arrow_right