Тема: учебна година

comment 0
visibility 3527
Учебната година приключва дистанционно, матурите на 1 и 3 юни

Учебната година приключва дистанционно, матурите на 1 и 3 юни

Задължителните матурите тази година ще бъдат на 1 и 3 юни и ще започват не в 8, а в о - в 9.00. Няма да се удължава учебната година и ще приключи с дистанционон обучение, каза образователният министър Красимир Вълчев на извънреден брифинг в Министерски съвет. За да се спазят противопеидемичните мерки в стайите ще има до 10 ученици и само  един квестор. Връчването на дипломите ще закъснее с 4 дни- на 26 юни, така че желаещите ще могат да кандидатстват във висши учебни заведения. На 2 и 4 юни ще могат да се провеждат допълнителни държавни изпити, с оценката от които може да се кандидатства във ВУЗ. Те ще се провеждат сутрин и следобед, съответно от 8 и от 14 часа. Въпроси от цикъла Вапцаров ще отпаднат в матурата по БЕЛ, както и "Железния светилник" на Димитър Талев. Ще бъде включен обаче материал, който е взет в електронна среда, обясни министърът. ВУЗ-овете ще удължат малко сесиите, а при някой ще приключат по план. В България има 52 висши учебни заведение с хиляди специалности и навсякъде е различно. Като индикации някъде ще има удължаване, коментира Вълчев.  Той заяви, че балове никой не препоръчва на този етап, но МОН не регулира кога да се проведат. Надяваме се да се подобри епидемиологичната ситуация и да се съберат абитуриентите юни или юли, коментира министърът. Кандидат-студентските кампании ще бъдат през юли, които са в карантина ще бъде приложен подходът от зрелостните изпити. "Очакваме между 50 000 и 51 000 зрелостници и над 30 000 - около 35 000 да кандидастват във висше учебно заведение. За чужбина до 3000 кандидатстват. Намалили сме приема в държавните ВУЗ. Една част от ВУЗ-овете отмениха предварителните изпити, други ще ги проведат в електронна среда. Зависи колко са кандидатите. В медицината кандидатите достига до 10 за място. Това е специалност, в която един изпит трябва да се проведе при равнопоставеност. Затова медицинските ВУЗ-ове ще искат да проведат тези изпити", обясни образователният министър.

comment 0
visibility 1745
свободни места в градините

За учебната 2020/2021 г.: Над 12 хил.свободни места в детските градини в София

12 156 са свободните места в столичните детски градини за предстоящата учебна 2020-2021 г. От тях 970 бройки ще бъдат за малуганите с хронични заболявания, а 870 за деца със специални образователни подребности (СОП). Това стана ясно от обявените днес места в електронната система за прием, цитирани от "Монитор". Надпреварата е за хлапетата родени през 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 и 2019 г. През последните години най-големият недостиг на места е в яслените групи, където се разкриват 5289 места. В първа яслена група ще бъдат приети 1592 деца, от тях 221 са с хронични заболявания, а 8 със СОП. Във втора яслена група пък ще влязат 3018 малчугани, от тях 441 с хронични заболявание, а 9 със СОП. Общата бройка за прием е с над 1700 места по-малко сравнение с учебната 2019-2020 г. Тогава свободните места в забачките бяха 13 864. „Имаме редукция заради по-малките групи по норматива на МОН и заради това, че някои училища редуцират 5 и 6 годишните, за да се организира поетапното преминаване на едносменен режим“, коментира пред медията зам.-кметът по образование доц. Тодор Чобанов. При последните промени в наредбата за прием в детските градини Столичния общински съвет гласува да бъдат разкрити по 3 допълнителни места в група в забавачки, където средномесечната посещаемост пада под законоустановената. Общите критерии за прием през тази години остават непроменени от предходната. За постоянен адрес на единия родител на територията на Столичната община се дават 3 точки, а за настоящ – 2. Без разлика са и точките за постоянен, или настоящ адрес в административния район на дадената детската градина. И двата адреса носят по 2т. Две точки носят и работещите родители, и студентите с деца. От социалните критерий най-много точки се дават за сираци – 6т. Двойно по-малко за дете с един починал родител. От следващият прием влиза в сила и уседналостта. Така от другата година правилата за прием в забавачка ще наподобяват тези за първи клас, където също уседналостта е основен критерий. Най много точки ще се дават за постоянен или настоящ адрес в административния район на забавачката в продължение на повече от 2 години – 3 т. Ако живеят там между 1 и 2 години малчуганите ще получават 2 точки. Отделно бонус ще има и за адрес на територията на цялата Столична община. За адресна регистрация в София над 2 години ще се добавят 2 точки, а между 1-2 години – 1т.

comment 0
visibility 1896
"Успели българи дават личен пример" в 104 училище "Захари Стоянов" в район

"Успели българи дават личен пример" откриха учебната година в Триадица (СНИМКИ)

Олимпийският медалист в бокса Тервел Пулев, популярният водещ и журналист Ники Кънчев, журналистът Николай Василковски и други известни лица  "Успели българи дават личен пример" откриха учебната година в  столичното 104 ОУ "Захари Стоянов " в район Триадица. По традиция церемонията започна с издигането на знамето на България и химна на страната. След тържествения водосвет за здраве и успехи ученици, учители и родители бяха приветствани от официалните гости. Песни, стихове и поздрави огласиха училищния двор. Организаторът на кампания "Успели българи дават личен пример " Диана Миланова, Тервел Пулев, Ники Кънчев, Николай Василковски, Дани Ангелов, Наско Михайлов, хитовите изпълнители Тихомир Митов и Цвети Радойчева пожелаха здраве, успехи и отличия на учениците. Певицата, която това лято спечели голямата награда на BG Music Festival с най-новата си авторска песен "Изчезни", поздрави учениците с хитовите си парчета. Официални гости на събитието бяха г- жа Елена Таскова -държавен експерт към МОН, Димитър Главчев, общинският съветник Ирина Йорданова, кметът на район Триадица инж. Николай Терзиев и заместниците му - Милица Генчева и Анатоли Кръстев. Историята на 104 училище започва от  учебната 1925/1926 г., открито на 12 октомври 1925 г. като клон на Боянското първоначално училище с две слети отделения - първо и второ, в тогавашния квартал "Тухларна фабрика" на ул."Младежки проход". Първата учителка в училището е Люба Кънчева. До 1932г. броят на учениците и паралелките нараства. В навечерието на Втората световна война училището има 4 отделения с 6 паралелки и 6 учители. След промяната на 9 септември 1944 г. името на училището е променено от "Цар Борис III" на Първоначално училище "Тухларни фабрики". През учебната 1946/1947г. към него се открива гимназия с 2 класа. През 1959-1960 г. идва първото признание за качествата на педагогическия колектив. Като резултат от изнесените открити уроци учителите са класирани на 2 място в района за много добра учебно-възпитателна работа. През 1995 г. е получен и международен приз от училищния отбор по баскетбол с треньор Н.Филипова. В момента първокласниците и децата от подготвителните групи имат възможност да се обучават в отделна сграда с отделен двор и спортни площадки. През 2006 г. в двора на училището е открита площадка за обучение на децата в часовете по Безопасност на движението.

Реклама
comment 0
visibility 2669
Първокласници в Софийския затвор

191 първолаци тръгват на училище в Софийския затвор

И в Софийския централен затвор откриха учебната година. И там си имат първокласници, които ще извлечат максимална полза от престоя си зад решетките. 191 първолаци-затворници тръгват на училище в столичния затвор. В единствения женски затвор в Сливен те са 60. Едва 16 пък са в Поправителния дом за непълнолетни младежи към заведението за лишаване от свобода във Враца.  Това сочи справка на Министерство на правосъдието. Образованието ни прави свободни личности, на добър час, приветства учениците в българските затвори днес зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов. Той беше днес в затворническото общежитие "Дебелт" към затвора в Бургас. Разкрити училища или филиали има във всички затвори в България, а процесът на образование в местата за лишаване от свобода е съобразен с нормативната уредба на Министерството на правосъдието и МОН. Преподавателите са квалифицирани педагогически кадри. От 6505 лишени от свобода, 1080 започнаха учебната година 2019/2020 години. 124 от тях ще бъдат първокласници. Най-висок е броят на учениците в Стара Загора – 218, където се намира и най-голямото училище в системата на затворите, показва справка на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".  

comment 0
visibility 1828
Откриване на учебната година в Първа английска гимназия в София

Кметът на София и Йордан Йовчев откриха учебната година в Първа английска `(СНИМКИ)

Стотици ученици в столичната Първа английска гимназия бяха нетърпеливи да разгледат новия триетажен корпус с 22 класни стаи, физкултурен салон, спортна зала и зала за танци, видя Столица.bg. В първия ден на новата учебна година гимназистите на групи влизаха, за да разгледат модерните условия, в които ще учат през учебната 2019/2020 г. Пристройката се изгради с година по-рано от планувания 15 септември 2020 г., а днес на откриването на новата учебна година районният кмет на "Оборище" Васил Цолов връчи документа за ползване на новата сграда на кмета на София Йорданка Фандъкова. Столичният кмет заедно с олимпийския медалист и легенда в световната гимнастика Йордан Йовчев и районния кмет Васил Цолов и дерикторът Нели Петрова прерязаха лентата на новата сграда на Първа английска гимназия. "За втора поредна година посрещаме първия учебен ден с нова втора сграда, защото най-важните инвестиции в града са за децата и тяхното образование. Тази година изградихме нова сграда с 22 класни стаи, зала за танци и спортна зала. Вярвам, че ще я пазите и ще посещавате часовете по физическо възпитание с желание. Защото спортът е здраве, но и стремеж към успеха, който се постига с много, много труд. Днес в София тръгват на училище около 12 000 първокласници. Скъпи деца, скъпи ученици, пожелавам ви любопитството да не ви напуска през цялата година. Да срещнете много приятели, да обикнете заннията, защото те ни правят свободни. На всички пожелавам успешна учебна година, на добър час", каза в приветствието си към учители и ученици столичният кмет. "Нека се радваме на новата визия на гимназията, да я развиваме и даваме всичко от себе си за качествено образование", каза директорът на Английската Нели Петрова. "Благодаря, че сбъднахте мечтата ни за едно съвременно училище", каза директорът на 112 училище "Стоян Заимов" Жанета Бранимирова. Основното училище дели сградата с Първа английска гимназия. През новата учебна година учениците ще имат голяма спортна зала за баскетбол с 4 коша и хандбал. Малкият физкултурен салон е за волейбол и футбол, а танцовият състав на Английската ще репетират в чисто нова зала, в която съоръженията са все още с найлоните. Учениците имат модерни кабинети по физика и химия, санитарни възли и съблекални с душове след часовете по физическо. А огромният училищен двор е с нова настилка и няколко многофункционални игрища. На официалното откриване на учебната година в Първа английска гимназия бяха зам.-кметът на София Дончо Барбалов, общински съветници, министърът на образованието Красимир Вълчев и директорът на Регионалния инспекторат д-р Ваня Кастрева. Столична община инвестира 4 млн. лв. в изграждането на модерния корпус. Общо училището е разширено с 41 нови помещения, асансьор и санитарни възли.

comment 0
visibility 535
Кръстовден в църквата Свети Йоан Рилски в Семинарията

Фандъкова на тържествена литургия за откриване на учебната година на Семинарията (СНИМКИ)

Столичният кмет Йорданка Фандъкова присъства на тържествената литургия на Кръстовден в столичната църква Свети Йоан Рилски в двора на Духовната семинария в Лозенец. По традиция на този празник се открива и учебната година на учебното заведение. Литургията и водосветът води Западноевропейският митрополит Антони. Сред официалните гости бе и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тази година има 20 осмокласника. Опитваме се да учим децата на отговорност и на съвест, каза пред Нова телевизия зам.-ректорът Йеромонах Мелетий. "Под благословението на Христовия кръст и неговата сила да започнем нашите занимания тук", допълни ръководителят. Той обясни, че гимназиалният курс на обучение в Семинарията е петгодишен. През всички 115 години от съществуването на духовното училище никога не е имало нулев випуск. И през световните войни и през комунистическия режим Семинарията винаги е имала ученици, припомни Йеромонах Мелетий.

comment 0
visibility 1811
Успели българи дават личен пример в 153 спортно училище "Иван Рилски"

"Успели българи дават личен пример" откриха учебната година в спортното в "Надежда"

Успели българи дават личен пример откриха четвъртия сезон на кампанията и учебната 2019/2020 г. в 153 спортно училище "Неофит Рилски" в район Надежда. По традиция церемонията започна с издигането на знамето на България и химна на страната. След тържествения водосвет за здраве и успехи ученици, учители, треньори и родители бяха приветствани от официалните гости. Песни, стихове и поздрави огласиха училищния двор. Организаторът на кампания Успели българи дават личен пример Диана Миланова и хитовата изпълнителка Цвети Радойчева пожелаха здраве, успехи, безчет медали, купи и отличия на учениците. Певицата, която това лято спечели голямата награда на BG Music Festival с най-новата си авторска песен "Изчезни", поздрави учениците с хитовите си парчета. Официални гости на събитието бяха инж. Димитър Димов - кмет на район Надежда и Анита Игнатова началник образование в местното кметство. Спортното 153-то училище „Неофит Рилски“ изгради успешен модел, който съчетава управленски опит, спортен дух, дисциплина и нови проекти. Над 350 ученика в 8 вида спорт възродиха името и спортната слава на училището през последните години. Директорът Кирилка Диковска поздрави учениците и им пожела успех през новата учебна година. След удрянето на първия за учебната година звънец всички ученици, водени от петокласниците, влязоха в класните стаи. В многогодишната история 153-то училище се е превърнало в трамплин на цяла плеяда спортисти и личности, които са прославили България по целия свят, на европейски и световни първенства, и олимпийски игри. Гордост на училището са известните на всички Антоанета Стефанова – световен шампион по шахмат, Стефан Георгиев – световен шампион по вдигане на тежести, Яким Ранков – европейски и световен шампион по самбо, Станимир Василев – медалист от Световна купа по самбо, Сесил Каратанчева – тенис на корт и други. Приоритетно в гимназията се утвърждават освен спортните и технологични профили - "Туризъм", "Предприемачество и бизнес". През годините са се обучавали поколения изтъкнати спортисти, преводачи, учители, артисти, юристи, икономисти, банкери. Успехите в учебно-възпитателната и спортно-тренировъчна дейност се дължат на изключителния и талантлив екип от добре подготвени учители и треньори през всичките години от съществуването на училището. Сега в "Иван Рилски" се развиват 8 вида спорт: баскетбол, бокс, волейбол, джудо, лека атлетика, тенис на маса, футбол, художествена гимнастика.

comment 0
visibility 4241
Новият тенис комплекс на НСА

Студентите в НСА започват учебната година с две нови бази (СНИМКИ)

На две чисто нови спортни бази ще се обучават студентите на Национална спортна академия "Васил Левски" през новата учебна година. Изцяло обновена и модернизирана е сградата на ул. Гургулят 1, където по-старите възпитаници на Академията помнят като Ректората. В началото на септември емблематичната сграда в центъра на София ще отвори врати и след повече от 2 години там отново ще се обучават студенти. Спортната академия е на финалната права на изпълнението на инвестиционен проект по процедурата "Подкрепа за висшите училища в Република България" на ОП "Региони в растеж" 2014 – 2020 г. За две години и половина НСА изготви пълен технически проект и модернизира сегашната учебна сграда. Освен това на Гургулят 1 вече има нова многофункционална спортна зала за студентите. Проектът "Модернизиране на учебната база на Национална спортна академия "Васил Левски"“, София- сградата на ул. Гургулят 1" е с одобрен бюджет от 3 755 636,28 лева, от които 3 500 000 лв. безвъзмездна помощ по "Региони в растеж 2014-2020" и 255 636, 28 лв. съфинансиране от НСА. Благодарение на рейтинга си, НСА е едно от тринадесеттте висши училища у нас, одобрени да кандидатстват за финансиране по новата процедура. Резултатът от добре свършената работа на екипа на НСА е професионалната среда за съвременни методи и практики, в която ще се обучават студентите. Сградата на ул. "Гургулят" отговаря напълно и на съвременните условия за адаптирана среда за хора с увреждания. На двата основни входа са монтирани специализирани платформи за колички. Изграден е асансьор, а всички останали помещения са съобразени и изпълнени по изискванията за достъпност. В средата на септември, с откриването на учебната година, ръководството и академичната общност на единствената у нас Спортна академия ще прережат лентата и на чисто нов тенис комплекс. Базата е спортно бижу, заобиколено от зеленина. Тенис-комплексът е изграден изцяло със средства на Академията. Има 4 корта с изкуствена настилка, осветление и трибуни за зрители. През есента два от тях ще бъдат покрити с балон, за да се ползват целогодишно. След завършилите кандидатстудентски изпити и записването на новоприетите студенти става ясно, че са запълнени вече местата за държавен прием. За новата учебна година дори се е увеличил броят на кандидатите за платено обучение в редовна форма, съобщиха от НСА.

comment 0
visibility 14825
Клендар за учебната 2019/2020

В социалната мрежа пуснаха Проект на учебното време 2019-2020

Колко продължителна ще е ваканцията на учениците през учебната 2019/2020 г., кога започва втория срок и кои са почивните дни, вече умуват в МОН. Има изработен Проект на учебното време 2019/2020, който от вчера се коментира в социалната мрежа.  Вчера от образователното министерство обявиха, че учениците ще имат 16 Коледна ваканция. Проектът бе публикуван от директора на столичното 119 училище "Проф. Михаил Арнаудов" Юлиян Стаматов, който бе зам.-министър в служебен кабинет. Според проекта от учебните 10 месеца, единствено през октомври учениците ще учат цял месец, а през март 2019 г. ще имат само един почивен ден - 3 март. Междусрочната ваканция през февруари е само ден в средата на седмицата. В социалната мрежа се разпали спорт за адекватността на предложението за почивки, ваканции, празници и учебни дни. Учители пък забелязаха, че април е с 31 дни и обявиха проекта за "грешен". Трети вече дават предложения и оценки на "произведението" на МОН.

comment 0
visibility 995

Учебната година започна и в 90 ДГ "Веса Паспалеева"

На 17 септември – денят на София - стартира новата учебна 2018/2019 г. и в 90 ДГ "Веса Паспалеева" в район „Надежда“. Празнично украсената, детска градина отвори врати в прекрасния слънчев ден и директорката на детската градина, Катя Йорданова, посрещна деца и родители с усмивка, здравец и питка с мед. Най-малките деца преминаха по бялото платно - пътечка на знанието, водени от децата от ПГ „Делфин“. Децата от ПГ „Слънце“ и „Многознайко“ поздравиха със стихове и песни своите партньори по проект „Деца и ученици ръка за ръка в интеркултурна среда“ - учениците от 141 ОУ „Народни будители“ и им честитиха новата учебна година. В ДГ 90 „Веса Паспалеева“ децата идват с Вярата в щастливото детство и с Надеждата да научат много. Учителите знаят, че всеки ден дават всичко от себе си и получават Любовта на възпитаниците си. В рамките на новата учебна година децата и екипът на г-жа Йорданова ще се радват на изцяло нов облик на едната си сграда, а във втората също предстоят мащабни строително-ремонтни дейности.