Начална страница / Столична община / Йорданка Фандъкова и кметът на Хелзинки обсъдиха климатичните промени
Фандъкова с кмета на Херзинки
Снимка: Столична община

Йорданка Фандъкова и кметът на Хелзинки обсъдиха климатичните промени

Кметът на София Йорданка Фандъкова и Ян Вапавуори, кмет на Хелзинки, разговаряха в рамките на провелия се вчера форум за климатичните  промени в градовете в Хелзинки.

Столичният кмет подчерта, че е важно градовете, правителствата и Европейската комисия да имат активен диалог, за да се осъществи на практика реална положителна промяна на климата и  качеството на въздуха в големите градове. Тя даде за пример София, която постига положителни резултати, благодарение на партньорството си с европейските столици.

Йорданка Фандъкова сподели за приетата и изпълняваща се програма в София, която съдържа 100 мерки за подобряване качеството на въздуха и намаляване източниците на замърсяване. Все пак основната насока е борбата с фините прахови частици. В столицата поетапно се обновява системата на обществения транспорт и осигуряване на алтернативи за придвижване посредством велосипеди. Линиите на метрото са се удвоили в последните 10 години, подчертава Фандъкова.

Това спестява 70 хил. т . вредни емисии годишно. Третата линия на метрото, която се изгражда в момента, ще доведе до 90 хил. т. спестени вредни емисии годишно. Обновяването на градския транспорт също допринася за това. Продължава подмяната на градските автобуси, внедряват се електробуси. Друг замърсител на въздуха, с който се бори СО е битовото отопление. Приемат се мерки за промяна на системите на битово отопление.

Няма как да се случат някакви промени, ако няма диалог между гражданите и институциите. Важно е хората да се добре информирани, за да съдействат за промените, каза Йорданка Фандъкова. Тя покани кмета на Хелзинки да присъства на конференцията за борбата с климатичните промени и подобряване качеството на атмосферния въздух в София през месец април 2019 г.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Десислава Михалева

Виж също

Няма кандидат купувачи за къщата на Яворов

Няма кандидат за купуването на къщата на Яворов. това показа насроченият за днес търг от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *