Столична община дава под наем обновения за 2 млн. лв. басейн на 30-о училище (СНИМКИ)

photo_library
 • Столична община дава под наем обновения за 2 млн. лв. басейн на 30-о училищ

  Снимка: Столица.bg

 • Столична община дава под наем обновения за 2 млн. лв. басейн на 30-о училищ

  Снимка: Столица.bg

Ремонтираният 25-метров басейн на 30 СОУ "Братя Миладинови" във "Възраждане" ще се отдаде под наем. Вече е пусната процедура и има кандидати, но още не е гласувана от СОС. Това съобщи общинският съветник Иван Таков.

Въпрос на време е да влезе в СОС за гласуване. Предложението е на районния кмет Савина Савова и по него зам.-кметът по образование Тодор Чобанов е дал положително становище. В него той подкрепя писмото на кмета на район "Възраждане" Савина Савова, което е въз основа на желанието на директора на училището Атанаска Рейха.

След 30 години 30-о училище ще има басейн и модерен спортен комплекс (СНИМКИ)

Мотивът за отдаване под наем е, че училището не разполага с бюджет, за поддържането на спортното съоръжение. 25-метровият басейн е единственият училищен район Възраждане и втори заедно с този на аквапарка.

Повече от 30 години училищният басейн бе руина. Столична община стартира ремонта през лятото на 2019 г. и инвестира 2,5 млн. лв. във възстановяването му и ремонт на физкултурния салон. 

С отдаването под наем не е съгласен общинският съветник Иван Таков, който е един инициаторите за възстановяването на спортното съоръжение.

Басейнът на столичното "Братя Миладинови" готов през пролетта (СНИМКИ)

"Години наред се борихме това съоръжение да бъде ремонтирано и пуснато в експлоатаци. Преди две години се преборихме за финансиране от 2 милиона лева през Столичния общински приватизационен фонд за реконструкцията и модернизацията на басейна. Разбирането тогава беше това съоръжение да се използва безплатно по график от всички ученици на територията на "Възраждане". Все пак, това е единственият училищен басейн в района. Онова, което виждам сега, е пълно отмятане от всички досегашни наши уговорки. И го приемам лично, защото съм един от инициаторите, заедно с родителите на деца от училището, да се случи този ремонт и басейнът днес да функционира", коментира общинският съветник.

Другият вариант за пълноценното ползване на басейн е да се управлява и стопанисва от училището, като директорът назначи треньори по плуване и спасител. Така безплатно да се ползва от всички ученици в училището и децата от района, а издръжката ще се поеме от Столична община. Защо пък 30 училище "Братя Миладинови" да няма отбор по плуване, коментира Иван Таков.

Започнаха задължителните проби на басейна в 30 СУ "Братя Миладинови"

"За пореден път Столична община ще направи подарък по вече изпробваната схема с басейна на 88-о училище в "Овча купел". Всички помним как там общината инвестира 4 млн. лв. за ремонта му, а след това беше отдаден под наем срещу символичните 900 лева на месец. Категорично смятам, че Столична община трябва да поеме издръжката на басейна в 30-о училище, след като инвестира 2 милиона лева за възстановяването му! Това са пари, вложени в здравето на нашите деца. А то няма цена", каза Таков.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (38%, 121 Гласове)
 • На време (15%, 48 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (17%, 55 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 82 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 12 Гласове)
Общо гласували: 318 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Въздухът в "Надежда" мръсен 7 пъти над нормата...

Седем път над нормата е било замърсяването на въздуха в столичния район Надежда, съобщи БНТ. Към момента е два пъти. Евр...

Прочети още keyboard_arrow_right