Столична община подменя безплатно печки на дърва и въглища на 140 домакинства

Комини

Снимка: Столица.bg

По проекта за намаляване на ФПЧ във въздуха 140 домакинства могат да получат алтернативно отопление

Още един проект на Столичната община цели намаляването на ФПЧ, за да се подобри качеството на въздуха в София. Пилотният проект ще обхване 140 домакинства. Техните печки на дърва или въглища ще бъдат подменени безплатно от Московска 33. Те ще получат пелетни камини или газови, които са екологични и не бълват ФПЧ и вредни емисии във въздуха.

Проектът е финансиран с европейски средства и освен в София, отопление ще се подменя и във Велико Търново, Русе, Стара Загора, Бургас и Монтана. Пилотната фаза стартира следващата година, което означава, че реално подмяната на печки ще стане през 2020 г.

Тази обаче трябва да се подават заявления. Желаещите трябва да отговорят на няколко условия. "Целта е фините прахови частици да намалеят с два тона годишно", каза днес на пресконференция зам.-кметът по екология на Столична община Йоана Христова.

Разбира се, че има и критерии, които ще определят подходящите домакинство за подмяна на отоплението им. Задължително условие е в момента домакинството да се отоплява на дърва или възглища. Също така кандидатите трябва да са собственици или съсобственици на имотите, които са с жилищно предназначение, Също така да са заявили желание и да са платили към момента на кандидатстването местни данъци и такси върху недвижимия имот.

Кварталите или населените места трябва да са в близост до пътни артерии с натоварен трафик, обясни Йоана Христова. Както Столица.bg писа, по друга програма Live+ Столична община може да подмени печките на 20 000 домакинства. до момента обаче има подадени само 3000 зявления.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Очакват се нови указания за проверка на вила Аглика на Витоша...

Изпълняват се указанията за проверка за законосъобразност на строителството в природен парк Витоша от Столична община. С...

Прочети още keyboard_arrow_right