Столичната община увеличава с 20% заплатите в културните институти

Работещите в общинските културни институти в София излязоха на шествие

Снимка: Столична община

Заместник-кметът по финансите Иван Василев и представители на общинските културни институти, театри и синдикати се разбраха днес за 20% увеличение на възнагражденията на всички работещи в тях, съобщават от Столична община.

Увеличението е предвидено в бюджета за 2024 година и ще влезе в сила с дата 1 януари 2024 г., когато бюджетът бъде приет от Столичния общински съвет. 

Миналата седмица - на 24 януари, артисти и синдикати излязоха на протест пред сградата на Столичната община с искане за увеличение на заплатите на всички работещи в общинските културни институти. По време на протеста синдикатите и артистите бяха поканени на среща от заместник-кмета по направление “Финанси и здравеопазване” Иван Василев, на която присъства и заместник-кметът по културата Яна Генова.

На разговорите днес беше поставена и темата за драстичните разлики във възнагражденията на актьори и сценични работници и възможността тези разлики да бъдат намалени. Заместник-кметът по финансите заяви, че това няма как да бъде урегулирано в бюджета и насърчи артистите да продължат диалога с г-жа Генова и заедно да намерят механизъм, по който общината да превърне това в координирана политика. Двете страни се разбраха също да работят и за промяна на критериите за определяне на допълнителното материално стимулиране на всички заети в общинските културни институти, театри и оркестри, за да се намали субективният фактор при формирането му.

Работещите в общинските културни институти в София излязоха на шествие

Заместник-кметът Иван Василев, културни синдикати и артисти се разбраха срещите им да продължат, докато заедно намерят баланс и стигнат до намирането на трайни решения. За целта ще бъде създадена работна група с участието на синдикати, артисти и представители на общината, която да изготви споразумение и общински колективен трудов договор за всички заети в общинските театри, оркестри и културни институти.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичната община и Вълка с общ график за премахване на незаконни......

Няма спиране и забавяне при премахването на незаконните постройки в ловно стопанство "Искър". Това е показала проверка н...

Прочети още keyboard_arrow_right