Работещите в общинските културни институти в София излязоха на шествие

-

Снимка: кадър

Творците и специалистите в общинските театри и в общинските културни институти в София излизат на шествие днес, съобщава БНР. Те се събраха в 14 часа пред сградата на Столичната община.

"Ще се съберат четирите общински театъра и общинските културни институти, за да напомним за себе си на управляващите общината – че съществуваме, че сме необходими на публиката в своите райони, там, където работим, и че доходите на хората, които работят в тези културни институти, са унизително ниски“, каза преди началото на шествието Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България.

Мутафчиев отбеляза, че предстои и те да поискат 30% увеличение на доходите.

Конкретния повод за шествието е това, че работещите в сферата смятат, че отделените в бюджета на София средства за култура са недостатъчни. По думите му вчера е имало среща със зам.-кмета по финанси Иван Василев, който е обещал, че ще бъдат направени корекции, за да се уважат исканията на работещите в културните центрове.

Освен работещите в четирите общински театъра, в шествието ще се включат и служителите от ОКИ "Красно село", музиканти и танцьори от общинските културни институти.

"Оказва се, че ние, хората, които се занимаваме с култура в държавния и в общинския сектор, сме най-нископлатените висококвалифицирани работници. Това е едно положение, което е факт от години назад и в момента се опитваме с такива малки крачки да догонваме ръста на доходите", отбеляза Христо Мутафчиев. Той припомни, че в края на миналата отново се проведе протест на работещите в сферата на културата с искане за повишаване на доходите, което беше удовлетворено. Явно обаче всяка година се налага да напомнят за себе си, каза той.

"Струва ми се, че управляващите разбраха какъв е проблема и ще вземат мерки, да видим какви", каза още председателят на Съюза на артистите в България.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right