ВАС: Заповедта на арх. Здравков е неправилно отменена за Конярника

ВАС: Заповедта на арх. Здравков е неправилно отменена за Конярника

Снимка: Максим Караджов, Дневник

Съдът дава 3 месеца срок на собственика за възстановяване на ски влек и съседна сграда. ще се съобразим в решението на съда, заявиха от Витоша ски

Сграда - бивша чайна и лифт на Конярника на Витоша трябва да бъдат възстовени. Това реши Върховният административ съд вчера, след като обяви, че Административен съд София - град (АССГ) неправилно е отменил заповедта на главния архитект на Столичната община - арх. Здравко Здравков, за ремонтиране на сградата до лифта на "Конярника" в планината. 

Още през март 2021 г. арх. Здравков издаде заповед за ремонт и възстановяване и тя е на базата на констативен протокол от 11 януари 2021 г. на комисия, която обследва състоянието на стационарния ски-влек "Конярника".

Съдът реши, че собственикът на обекта - частното дружество "Витоша ски", трябва в срок от 3 месеца да направи ремонт на на скивлека - лифтовата станция и въжената линия с носещи стълбове и седалки. Също така и да обезопаси лифтовата станция, да изготви конструктивно обследване на строежа.

 

"Запознати сме с решнието на съда и ще се съобразим с него", лаконично коментираха от ръководството на "Витоша Ски" пред Столица.bg.

От години не само лифта на Конярника, но и изобщо на Витоша са в тежко състояние и това ограничава достъпът на гражданите до планината, коментират софиянци. Те смятата, че дори и да се ремонтира сградата - някогашната чайна, това е безсмислено, защото наоколо нищо не работи.

А възстановяването на ски0влека също ще създаде проблеми, защото ремонтът му е също с толкова въпросителни колокото и този на Княжевския лифт. Како се ремонтират съоръжения от миналия век, сред които "най-младото" е на 43 години?, питат любители и ценители на планината Витоша.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Витоша ски след решението на ВАС: Сезирали сме РИОСВ - София и на......

Собственикът на лифтовете на Витоша - Витоша ски АД излязоха с позиция веднага, след като бившият кмет на София Йорданка...

Прочети още keyboard_arrow_right