Тестовете на шофьори в 24-часов режим: ВМА-София купува нова апаратура

-

Снимка: ВМА

Към момента има забавени около 900 проби, правят се по 50 на седмица

Капацитетът на Химико-токсикологичната лаборатория на Военномедицинска академия в София ще бъде разширен. Това стана ясно след среща на ръководството на ВМА с министър-председателя академик Николай Денков и министъра на отбраната Тодор Тагарев, които посетиха лабораторията и се запознаха на място с нейните възможностите и обем на дейност.

Предвижда се закупуването на нова апаратура и увеличаване на специалистите в нея, които ще работят на три смени, в 24-часов режим, съобщават от ВМА.

Звеното е водещо за страната в областта на съдебно-токсикологичната експертиза, осигуряваща изследванията за употреба на алкохол и наркотични вещества при шофьори.

"Към момента имаме забавени около 900 проби, които са натрупани от 25 април досега. Надяваме се, че с разширяване капацитета на двете ни лаборатории в София и Варна ще се справим сравнително бързо. Към момента в столичната лаборатория се обработват около 50 проби седмично. Целта ни е да ги увеличим поне три пъти", коментира пред медиите началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Той подчерта, че освен закупуването на нова апаратура, предстои да бъдат назначени и обучени още специалисти.

Идеята да се правят нови лаборатории е грешна. По-добрият вариант е съществуващите лаборатории да се оборудват добре и да се подготвят кадри. Фокусът е върху оборудването с роботизирани системи, които да обработват пробите преди техния анализ, защото именно това е бавният етап, коментира от своя страна и министър-председателят академик Николай Денков.

Най-подходящо да бъде направена бърза крачка в това отношение е именно ВМА по няколко причини. Първо, това е една изключително добре подредена структура, която много бързо може да се реорганизира. Както каза генерал Мутафчийски: „Аз имам армия тук и мога да работя с нея.” Второ, защото тук е един от най-добрите специалисти – не само в България, но и в Европа – началникът на лабораторията проф. Васил Атанасов. И трето, защото през последните години в тази лаборатория са инвестирани над 2 милиона лева средства на ВМА, което позволява бързо да бъде надградено това, което вече има и да се ускори обработката на пробите, поясни още министър-председателят.

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Проф. Тодор Кантарджиев: Изкаралите COVID-19 пролетта и лятото са......

COVID-19 като вирус се промени, сега са нормалните респираторни вируси, характерни за есента и зимата. Хората над 65 год...

Прочети още keyboard_arrow_right