Руски и австрийски учени създадоха ваксина срещу алергия от брези

photo_library
 • алергия от брези

  Снимка: Framar.bg

 • ваксини

  Снимка: Framar.bg

Общата работа между руски и австрийски учени доведе до създаването на ваксина срещу алергия от бреза. Медикаментът е предназначен както за профилактика, така и за терапия. Според изследователите препаратът може да предотврати развитието на болестта, но и да я излекува.

Екип от учени от руския Институт по имунология и Виенския медицински университет работят активно в момента върху ваксината, която е в процес на предклинични тестове. Директорът на института, който е водещата институция в Русия, която се занимава с алергиите, Муса Хаитов обяснява, че безспорно страната е първа, когато става дума за разпространението на това заболяване.

Данни показват, че прашецът от бреза причинява 30% от всички дихателни алергии. Той се разпространява лесно, а малкият му размер от 20 микрона позволява да проникне дълбоко в дихателните пътища и белите дробове. Това крие сериозни опасности, защото предразположените към алергия могат да развият бронхиална астма и дори да се стигне до белодробен оток.

„Прашецът от брези е един от най-значимите алергенни източници в страните от Северното полукълбо и в частност в Централна и Северна Европа. Той нанася тежки поражения на дихателните пътища, води до кожни и хранителни алергии. Понякога единственото решение за страдащия е да се премести на място, където няма брези. Това ни накара да работим за създаването на ваксината“, споделя Муса Хаитов.

Специалистът подчертава още и факта, че днес хората с алергии получават антиалергична терапия, която може само да намали симптомите, но не стига до причината или до хода на заболяването.

Муса Хаитов обяснява, че за единствено ефективно се смята лечението с алерген-специфичната имунотерапия (ASIT), която представлява използване на терапевтични алергени в нарастващи дози, което от своя страна води до промяна в естеството на имунния отговор. ASIT се концентрира върху причината на заболяването и е в състояние да предотврати развитието на тежките му форми. Този вид лечение обаче има и сериозни странични ефекти, които се дължат на използването на естествени екстракти от алергени.

Най-често лекарствата, в основата на които са този вид алергени, водят до локални алергични реакции като обриви, сърбеж, дразнене. Това е причината учените да създадат рекомбинантен (изкуствен) аналог на основния алерген на брезата – протеинът Betv 1.

Изследванията са показали ясно, че създаденият въз основа на него препарат може да предизвика образуването на защитни антитела и да блокира изключително ефективно развитието на алергична реакция.

Първите изпитания на рекомбинантната ваксина са проведени от проф. Рудолф Валента от Виенския медицински университет. Сега научна група по негово ръководство работи по усъвършенстването на медикамента в Русия. Първите резултати показват, че ваксината е високоефективна и безопасна.

„Създадените от нас ваксини са способни напълно да блокират IgE-медиираното алергично възпаление“, категоричен е австрийският професор.

Новата ваксина е ефективна не само за предотвратяването появата на брезова алергия, но и е в състояние да лекува хроничната форма на болестта. Според учените това ще даде възможност разпространението на този вид алергия сред хората да спре напълно.

Опити за подобни ваксини се провеждат от десетилетия в Института по имунология, но учени и експерти смятат, че проектът с австрийците, който се осъществява в момента, е най-успешният.

Редактор: Гергана Караилиева, Framar.bg

Източник: iz.ru

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кога мислите, че ще бъдат облекчени мерките срещу Covid-19?
 • Седмицата след Великден (21-28 април) (5%, 32 Гласове)
 • Началото на Май (01-07 април) (9%, 58 Гласове)
 • След Гергьовден (07-13 май) (18%, 112 Гласове)
 • След края на извнредното положение (След 13-ти май) (31%, 199 Гласове)
 • Извънредното положение ще бъде удължено заради лошата дисциплина по Великден (37%, 236 Гласове)
Общо гласували: 637 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

"Иван Рилски" удължава с една седмица безплатното тестване за хеп......

Безплатно тестване за хепатит С , което се извършва от 18 май в болница „Св. Иван Рилски“ ще бъде удължено с...

Прочети още keyboard_arrow_right