Руски и австрийски учени създадоха ваксина срещу алергия от брези

photo_library
 • алергия от брези

  Снимка: Framar.bg

 • ваксини

  Снимка: Framar.bg

Общата работа между руски и австрийски учени доведе до създаването на ваксина срещу алергия от бреза. Медикаментът е предназначен както за профилактика, така и за терапия. Според изследователите препаратът може да предотврати развитието на болестта, но и да я излекува.

Екип от учени от руския Институт по имунология и Виенския медицински университет работят активно в момента върху ваксината, която е в процес на предклинични тестове. Директорът на института, който е водещата институция в Русия, която се занимава с алергиите, Муса Хаитов обяснява, че безспорно страната е първа, когато става дума за разпространението на това заболяване.

Данни показват, че прашецът от бреза причинява 30% от всички дихателни алергии. Той се разпространява лесно, а малкият му размер от 20 микрона позволява да проникне дълбоко в дихателните пътища и белите дробове. Това крие сериозни опасности, защото предразположените към алергия могат да развият бронхиална астма и дори да се стигне до белодробен оток.

„Прашецът от брези е един от най-значимите алергенни източници в страните от Северното полукълбо и в частност в Централна и Северна Европа. Той нанася тежки поражения на дихателните пътища, води до кожни и хранителни алергии. Понякога единственото решение за страдащия е да се премести на място, където няма брези. Това ни накара да работим за създаването на ваксината“, споделя Муса Хаитов.

Специалистът подчертава още и факта, че днес хората с алергии получават антиалергична терапия, която може само да намали симптомите, но не стига до причината или до хода на заболяването.

Муса Хаитов обяснява, че за единствено ефективно се смята лечението с алерген-специфичната имунотерапия (ASIT), която представлява използване на терапевтични алергени в нарастващи дози, което от своя страна води до промяна в естеството на имунния отговор. ASIT се концентрира върху причината на заболяването и е в състояние да предотврати развитието на тежките му форми. Този вид лечение обаче има и сериозни странични ефекти, които се дължат на използването на естествени екстракти от алергени.

Най-често лекарствата, в основата на които са този вид алергени, водят до локални алергични реакции като обриви, сърбеж, дразнене. Това е причината учените да създадат рекомбинантен (изкуствен) аналог на основния алерген на брезата – протеинът Betv 1.

Изследванията са показали ясно, че създаденият въз основа на него препарат може да предизвика образуването на защитни антитела и да блокира изключително ефективно развитието на алергична реакция.

Първите изпитания на рекомбинантната ваксина са проведени от проф. Рудолф Валента от Виенския медицински университет. Сега научна група по негово ръководство работи по усъвършенстването на медикамента в Русия. Първите резултати показват, че ваксината е високоефективна и безопасна.

„Създадените от нас ваксини са способни напълно да блокират IgE-медиираното алергично възпаление“, категоричен е австрийският професор.

Новата ваксина е ефективна не само за предотвратяването появата на брезова алергия, но и е в състояние да лекува хроничната форма на болестта. Според учените това ще даде възможност разпространението на този вид алергия сред хората да спре напълно.

Опити за подобни ваксини се провеждат от десетилетия в Института по имунология, но учени и експерти смятат, че проектът с австрийците, който се осъществява в момента, е най-успешният.

Редактор: Гергана Караилиева, Framar.bg

Източник: iz.ru

Редактор: Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Този месец Ви питаме

Трябва ли да бъдат повишени заплатите на служителите в столичния градски транспорт?
 • Да. Заслужават по-високи заплати. (52%, 149 Гласове)
 • Не. И сега получават по-високи заплати от здравните работници и учителите. (28%, 80 Гласове)
 • Не. Преди избори винаги искат увеличение (8%, 23 Гласове)
 • Да. Имат много извънреден труд (12%, 33 Гласове)
Общо гласували: 285 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

comment 0
visibility 9
задръстване

Тапа на Лъвов мост измъчи столичани, автобуси и тролеи закъсняха (СНИМКИ + ВИДЕО)

Километрично задръстване се след кръстовището на бул. "Христо Ботев" и бул. "Сливница" в посока Лъвов мост изтормози граждани и шофьори в столицата, видя Столица.bg. Автобуси, тролеи и коли пълзят като мравки, стигането до Женския пазар или до Сточна гара, което традицинно става за около 10 минути с транспорт, в момента отнема около 50, коментират засегнати от тапата граждани. Колите на градския транспорт се движат с около 20 минути закъснение. Тапата стига до площад Сточна гара. Пътен полицай регулираше движението, но и той нямаше яснота какво се случва. Но призова гражданите с автомобили, ако може да избягват района на Сточна гара заради тежкия трафик. Столица.bg научи, че трафикът е много натоварен още от сутринта и най-вече по ул. резбарска. Заради ремонта на ул. Каменоделска целият трафик от тежкотоварни камиони се е пренесъл оттам. За затрудненоното движение между 12 и 13 часа, потвърдиха и от общината. Там бяха изпратени екипи от КАТ и бързо колоните се изнесоха и движението по бул. Сливница се отпуши. Прочети още...

Реклама

Виж също

close

800 деца от детските градини в София са минали през очни прегледи...

800 деца от детските градини в София са преминали през очни прегледи по инициативата "Усмихнати очи" от лекарите на "Але...

Прочети още keyboard_arrow_right