Столични лекари имплантираха за първи път у нас устройство срещу хронична болка

Столични лекари имплантираха за първи път у нас устройство срещу хронична б

Снимка: УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

Лекарите в столичната болница „Пирогов“ извършиха операция, при която имплантираха на 70-годишен пациент устройство срещу хронична болка. Сложната интервенция беше извършена от шефа на Клиниката по неврохирургия проф. Николай Габровски и д-р Петър Илков, началник на Отделението по спинална хирургия, съобщават от здравното заведение.

Подобна операция беше направена и в друга голяма университетска болница в София.

При този метод върху обвивките на гръбначния мозък се имплантират постоянни електроди, през които се предават нисковолтажни, високочестотни, електрически сигнали от свързан подкожен генератор. Това прекъсва предаването на болестните импулси по нервите и те не достигат до главния мозък. Така се дава шанс на пациенти с хронична болка да живеят нормално, без постоянен прием на медикаменти и страничните ефекти от тях.

Неслучайно гръбначно-мозъчната стимулация – Spinal Cord Stimulation, е наричана „пейсмейкър за болката“. Методът е особено ефективен при хронична болка след гръбначна хирургия, необратими увреждания на гръбначните дискове или при плексусни увреди.

Гръбначно-мозъчна стимулация се използва за лечение на хронична, невропатна болка в гърба, кръста, краката, най-често възникнала след травми на гръбначния стълб или гръбначна хирургия, нарушения на функциите на тазовите органи, включително и за лечение на еректилна дисфункция.

Методът се прилага, когато обезболяващите медикаменти не обезпечат обезболяване или имат силни странични ефекти.

Преди прилагането му се провежда тестова стимулация с външен стимулатор за 7-10 дни за преценка дали методът е подходящ за пациента.

От тази година лечението, имплантирането и самата система се поемат от НЗОК. Това стана възможно благодарение на усилията на Дружеството по неврохирургия. Досега касата финансираше извършването на подобни операции в чужбина. Тази година са одобрени за финансиране 10 процедури, като стойността на всяка е около 60 000 лева.

Гръбначно-мозъчната стимулация е въведена преди 55 години в САЩ от неврохирурга Норман Шийли, който имплантира устройство при пациент с тежка фармакорезистентна болка.

От тогава до момента в света всяка година се имплантират  15 000 подобни устройства в глобален мащаб като всяко от тях се програмира според нуждите на пациента да контролира болката.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 228 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1269 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1533 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Роди се 32-рото бебе на общинската Инвитро програма...

Вече 32 бебета са родени с помощта на Инвитро програмата на Столична община, съобщи зам.-кметът на София по финанси и зд...

Прочети още keyboard_arrow_right